Tarolt a magyar kardvívás: a férfi kardcsapatunk is aranyérmet nyert a budapesti világkupán!

2022. március 21. 00:20

A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű kardcsapatunk aranyérmes lett nagyszerű vívással a budapesti világkupán a BOK Csarnokban. Ezzel Szilágyi Áron egyéni győzelme után újabb csodálatos eredményt értek el a magyar kardozók.

2022. március 21. 00:20
null
Bánfalvi Szabolcs

Szilágyi Áron egyéni aranyérme után újabb fantasztikus magyar eredmény született a férfi kardozók budapesti világkupaversenyén a BOK-csarnokban.

A Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron összetételű magyar kvartett remekelt a legendás edzőről, Zarándi Csabáról elnevezett világkupa-viadalon, és a dobogó legfelső fokáig meg sem állt.

Vasárnap a férfi kardcsapatunk először magabiztosan, 45-30-ra nyert a spanyolok elleni nyolcaddöntőben. Majd a negyeddöntőben Irán sokkal jobban megnehezítette a mieink dolgát, hiszen az ötödik asszó után 25-22-re vezettek az irániak, ám ekkor a világklasszisunk Szilágyi Áron megfordította az állást, miután 8-3-ra hozta ezt az asszóját. Ezután már nem engedte ki a vezetést a magyar együttes, amely végül 45-37-re győzött, és jutott az elődöntőbe.

Ott a románokkal vívtak csatát a magyarok, mivel meglepetésre a keleti szomszédaink kiverték a világranglista első helyezettjét, az olimpiai és világbajnok Dél-Koreát a legjobb nyolc között. A döntőbe jutásért viszont Románia már nem tudott újabb bravúrt elérni, és a magyar kvartett simán diadalmaskodott 45-30-ra, és ezzel már biztos érmes lett.

A fináléban pedig hazánk csapata a kiváló francia gárdát verte meg viszonylag könnyedén, 45-38-ra. Ezzel

a magyar férfi kardcsapat több mint hat év után nyert aranyérmet világkupán.

Előtte 2016 januárjában, az olaszországi Padovában ugyanebben az összeállításban győztek a mieink, azóta nagyon sok ezüst- és bronzérmet gyűjtöttek, de az újabb aranyéremre eddig kellett várni. Ezúttal újra összejött a diadal.

A győztes magyar férfi kardcsapat a budapesti világkupaversenyen a BOK Csarnokban. Fotó: Magyar Vívószövetség
A győztes magyar férfi kardcsapat a budapesti világkupaversenyen a BOK Csarnokban. Fotó: Magyar Vívószövetség

Az érintettek a verseny után értékeltek a Magyar Vívószövetség (MVSZ) hivatalos honlapján.

Nagyon örülök, és büszke vagyok a csapatunkra, mindenki megtette azt, ami kellett ehhez az első helyezéshez” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok, Szilágyi Áron.

„Sikerült egész nap olyan teljesítményt nyújtanom, amit mindig is szeretnék. Kiegyensúlyozottnak éreztem magamat és a csapatot is. Várom, hogy hasonlóan alakuljon a folytatás!” – fejtette ki Szatmári András.

„Nagyszerű volt nézők előtt, szurkolás mellett, hazai páston vívni!

és hiszek abban, hogy lesz még erre példa a közeljövőben” – árulta el Decsi Tamás.

„Nagyon örülök, hogy ilyen társakkal lehettem ismét világkupa-győztes! Valahogy úgy érzem, hogy csapatban jobban megoldom a helyzeteket, mint egyéniben. Szeretnék a jövőben is csapatba kerülni, remélem sikerült bizonyítanom” – mondta Iliász Nikolász.

Hat év után újra világkupa-aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a budapesti világkupa-viadalon a BOK Csarnokban. Fotó: Magyar Vívószövetség
Hat év után újra világkupa-aranyérmet nyert a magyar férfi kardcsapat a budapesti világkupa-viadalon a BOK Csarnokban. Fotó: Magyar Vívószövetség

„Mit lehet mondani egy ilyen hétvége után…?

Nagyszerű érzés, hogy mindig, mindenki azt tette hozzá az eredményhez, ami éppen kellett, és ha ez így lesz a jövőben is, akkor lesz okunk az örömre a későbbiekben” – elemzett Decsi András, a válogatott vezetőedzője, Szilágyi Áron mestere.

„A férfiak eredményei önmagukért beszélnek. Elképesztő, különösen úgy, hogy hazai környezetben érték el mindezt. De nagyon örülök a nők isztambuli bronzérmének is, remek volt ez a hétvége!” – közölte Boczkó Gábor szövetségi kapitány.

Zarándi Csaba világkupaverseny, Budapest, BOK Csarnok

Férfi kardcsapat

Nyolcaddöntő: Magyarország–Spanyolország 45-30 (Decsi T. +9, Szatmári +4, Iliász +3, Szilágyi –1).

Negyeddöntő: Magyarország–Irán 45-37 (Szilágyi +12, Szatmári +2, Iliász +1, Decsi T. –7).

Elődöntő: Magyarország–Románia 45-30 (Szilágyi +7, Decsi T. +4, Szatmári +2, Iliász +2).

Döntő: Magyarország–Franciaország 45-38 (Szatmári +5, Szilágyi +2, Iliász +1, Decsi T. –1).

Végeredmény: 1. Magyarország (Decsi Tamás, Iliász Nikolász, Szatmári András, Szilágyi Áron, válogatott edző: Decsi András, edzők: Decsi István, Gulácsi Ferenc, Gárdos Gábor, Decsi András), 2. Franciaország, 3. Németország

 

Nyitókép: Az aranyérmes magyar férfi kardcsapat a budapesti világkupaversenyen a BOK Csarnokban. Fotó: Magyar Vívószövetség

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zuriktodor
2022. március 21. 15:29
Szerintem viccnek szánta.
raber
2022. március 21. 13:26
Nooormális? A vívás a legjobb sport. Kevés sérülés, nem teszi tönkre a testet 30 éves korra, nem századmásodpercek meg századpontok( a részrehajló zsűritől) utáni hajsza. Taktikai küzdelem a fejben, jelképes támadással a másik felé. Abszolut fair play. Elegáns, intellektuális, ezen túl magyar virtus. De aki nem magyar, nem értheti.
Leskelődő
2022. március 21. 13:25
Köszönjük. Nagyok vagytok!
Dr. Greta Grünberg
2022. március 21. 13:25
A kardozás baromság. Félelemkeltő, buta mIlitarista hagyományokra építő gyilkosságimitáció és küzdelempornó. A gyerekeknek főleg meg kellene tiltani ezt. A homo aggressivust ideje volna már teljesen eltörölni a Föld felszínéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!