Új magyarok a világ vívótérképén! Nagy Dávid és Kun Anna döntősök a budapesti párbajtőr Grand Prix-n

2022. március 06. 21:27

Áttörő sikert ért el két magyar vívó, Nagy Dávid és Kun Anna a szezon egyik legfontosabb párbajtőr-versenyének számító budapesti Grand Prix-n, ahol mindketten ezüstérmet szereztek. Közben a férfi mezőnyt példátlan mértékben árasztotta el a magyar újhullám.

2022. március 06. 21:27
null
Balázs Boldizsár

Ahhoz képest is váratlanul széleskörű sikereket hozott a budapesti párbajtőr Grand Prix férfi versenye, hogy a selejtező során 10 magyar kvalifikálta a 64-es főtáblára. Ahol is a verseny fő napján, vasárnap délelőtt mindegyikük még tovább jutott – kivéve, érthető módon, a hét elején még junior Európa-bajnokságot nyerő, így némileg fáradtabb Keszthelyi Zsombort.

Ezzel kilenc magyar vívó volt ott a legjobb 32-ben, ami nem hivatalos világrekord.

Pedig a mezőny erős volt. Méltó ahhoz, hogy a budapesti Grand Prix, aminél több világranglista pontot csak a világbajnokság és az olimpia ad, a szezon egyik legfontosabb versenye.

Az uralkodó olimpiai bajnok? Jelen, míg Bányai Zsombor olyan színvonalú vívással ki nem verte, hogy Romain Cannone fejét – franciás enyheséggel, de félreérthetetlenül – meghajtva fogott vele kezet. A legutóbbi Grand Prix győztese, az elmúlt évek legmeghatározóbb párbajtőrözője, Yannick Borel? Jelen, míg Nagy Dávid ki nem verte, sorozatban a második olimpia bajnokát. Az uralkodó világbajnok? Jelen, igaz tudjuk, hogy Siklósi Gergő a tokiói olimpia ezüstérme után később kezdte csak újra az edzéseket, ez volt az első verseny, amire már kész lehetett volna. De még nem; honfitársától, Hamilton-Meike Jonathantól kapott ki.

És ezeken kívül is egyre-másra verték ki a világ legjobbjait a magyar válogatottba igyekvő, huszas éveik elején járó párbajtőrözők. Közben persze egymást is; a legjobb négyig, a lesötétített teremben kivilágított főpástig végül Nagy Dávid jutott el. Ő élete legjobb eredményét még tetézni tudta, döntőbe jutott, ahol jó ideig kimondottan szoros asszót vívott London olimpiai bajnokával, a venezuelai Rubén Limardóval. Limardót mai formájában kevesek tudták volna megverni akár életük asszójával is, Nagy Dávid a vereséggel is mindent kihozott a versenyből. 

Az egész nap nagyot vívó Limardo védése az elszántan próbálkozó Nagy Dávid ellen. Fotó: MTI / Illyés Tibor
Az egész nap nagyot vívó Limardo védése az elszántan próbálkozó Nagy Dávid ellen. Fotó: MTI / Illyés Tibor
A magyar ezüstérmének illetve a budapesti Grand Prix-nek az értékét jól mutatta, hogy egy korábbi olimpiai bajnok, a kétszer is világbajnoki döntőt vívó Limardo térdre ereszkedve, üvöltéssel ünnepelte győzelmét.

A női versenyben egy figyelemreméltó magyar eredmény született, az viszont kiemelkedő: Kun Anna szintén döntőt vívott. A női mezőny kissé foghíjasabb volt, egy hatalmas skalp azért összejött Kun Annának: az elődöntőben a legutóbbi Grand Prixet nyerő Katrina Lehist, a Tokióban csapatban olimpiai bajnok észtek és a világ pillanatnyilag legjobbját verte meg.

Kun Anna az észt olimpiai bajnok Lehis legyőzése után a BOK csarnokban rendezett párbajtőr Grand Prix-en. Fotó: MTI / Illyés Tibor
Kun Anna az észt olimpiai bajnok Lehis legyőzése után a BOK csarnokban rendezett párbajtőr Grand Prix-en. Fotó: MTI / Illyés Tibor
A döntőben aztán egy bár kisebb, de hozzá hasonlóan szintén meglepetésember Alberta Santuccio ellen Kunnak sokáig a győzelemre is volt esélye, ám kevéssel a vívóidő vége előtt egy tusos hátrányba került, a magyar időkényszerét pedig szenvtelenül használta ki az olasz vívó, simán nyerte élete első komoly aranyát.

Kun Anna korábban járt már egyetlen tusra a dobogótól a Világkupa-sorozatban, az áttörést kívánni sem lehetett volna jobb helyre számára, mint egy újra nézők zajló versenyre és Budapestre.

Nyitókép: Nagy Dávid a döntőben, Rubén Limardo ellen. Fotó: MTI / Illyés Tibor

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2022. március 07. 19:46
Gratula!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!