A Fradi magabiztosan nyert a "XXI. század rangadóján"

2022. április 10. 01:09

A Debrecen hétszer, a Ferencváros hatszor nyert magyar bajnoki címet a XXI. században. Csak ez a két gárda képviselte hazánkat eddig a Bajnokok Ligája csoportkörében. Nem kétséges, hogy évezredünk két legredményesebb gárdája csapott össze szombaton a Groupama Arénában. Ám jelenleg tudásban nincs közel egymáshoz a két társaság. A Ferencváros 3-0-ra győzött, és menetel újabb magyar aranya felé. Míg a Debrecen a szezon előtt csak a bentmaradást tűzhette ki célként, és úgy tűnik ennél többre nem is képes.

2022. április 10. 01:09
null
Edvi László

"Menjünk, gyerekek, szép az idő, jót fog tenni a friss levegő..." -- dúdolja magában a Fonográf egykori slágerét a szurkoló, amikor péntek délután elballag a Groupama Arénához, hogy jegyet váltson a szombati Ferencváros- Debrecen találkozóra. Melyet az eredmények alapján hazánkban megillet a "XXI. század rangadója" titulus.

Ám egy magyar bajnoki jegyéhez nem mindenütt könnyű hozzájutni.

 No, nem azért, mert egy nappal a találkozó előtt már ki sem nyitnak a pénztárak, mert eladtak minden jegyet. A pénztár nyitva van, a segítőkész hölgy közli, hogy az FTC klubkártyája nélkül csak a VIP-részbe lehet jegyet venni. Egy átlagembernek horribilis összegért. A szurkolónak ekkor mentőötlete támad, és megkérdezi, hogy a vendégszektorba lehet-e? A hölgy közli, hogy igen, másnap, legkorábban a kezdés előtt két órával. A 90%-ban hoppon maradt focirajongó keserűen elmélkedik azon, hogy vajon

egy semleges néző miért nem vásárolhat jegyet

a haza legnépszerűbb csapatának mérkőzésére?

Majd eldönti — mivel kíváncsi a mérkőzésre —, hogy másnap a vendégeknek fenntartott stadionrészbe megy, bár tudja, hogy ezzel kapcsolatban lesznek nehézségei.

Másnap kiderül, hogy több is, mint gondolná.

A metrópótló buszról leszállva olyan rendőri készültséget lát a Népligetben, hogy

biztos benne, a Bajnokok Ligája döntőjét vívják majd itt, 90.000 néző előtt.

Az aluljáró árusait és vendéglátóipari egységeit látva aztán visszazuhan a valóságba. Egyébként 10.000-nél kevesebben jönnek össze a találkozóra, igazán lehetne csinálni egy semleges részt 2-3.000 hellyel!

Mivel ez nincs, az Albert Flórián úti vendégszektor irányába indul.

A kezdés előtt egy órával még viszonylag csendes itt minden.

Majd 40 perccel a „kickoff” előtt befut a debreceni karaván.

Ezt követően élet költözik a helybe. A stadion ezen részén is eluralkodik a focihangulat. Ezernél többen érkeznek ide, nemcsak debreceniek, hanem a csapat itt élő szimpatizánsai is. Meg, akik máshová nem vehettek jegyet.

Néhány, arcát gondosan eltakaró ifjú, magát önkéntes rendezőnek gondolva elállja az utat a nézőtérre igyekvők elöl, mondván, majd együtt kell bevonulni oda. Ekkor gondolkozik el először a „csak” a jó fociért érkező, hogy többet olyan stadionba nem megy, ahol nincs a semleges érdeklődőknek hely.

A debreceni drukkerek közösen vonultak be a nézőtérre a mérkőzés előtt.
A debreceni drukkerek közösen vonultak be a nézőtérre a mérkőzés előtt.

Amíg ennek a szervezésnek köszönhetően gyűlik a tömeg a nézőtér alatt, a helyi műsorközlő csendben elrebegi a Debrecen összeállítását, majd elharsogja a Ferencvárosét. Nevezzük ezt mondjuk a hazai pálya egyik előnyének. Arról is szól, hogy ma egészségnap van, és mindenféle vizsgálatoknak alávetheti magát az ember. Lehetőség van pl. vércsoportanalízisre, és látásviszgálatra. Ez utóbbit többen ajánlják a játékvezetői csapatnak, hisz’ az ilyen jellegű vizsgálatokat azóta írnák elő a szurkolók a meccs irányítóinak, amióta létezik labdarúgás.

Közben szépen összegyűlik a tömeg, a közös bevonulásra 10 perccel a kezdés előtt kerül sor.

Korántsem „szól akkorát”, mint azt remélték a szervezői, de a túloldalról legalább a hazaiak lelkesen fogadják az így érkezőket.

Az egymásnak szóló üzenetek az egész találkozó alatt tartanak, keveset lehet idézni a nóták közül egy olyan konzervatív portálon, mint a mienk.

A kevés egyike a

„Bajnok lesz a Loki nemsokára…”

, mely talán az egyetlen nóta, melyet a ’70-es években szurkoló elődeiktől örököltek a debreceniek. Ez akkor is viccesen hangzott, ahogy itt és most is. Az uralkodó, és szinte biztos, hogy trónját megőrző csapat otthonában.

Mert jelenleg a Fradi jobb.

És ezt bizonyítja is. Már a 8. percben vezet egy bal oldali beadást követő fejessel. Majd a 39-ben megduplázza előnyét a debreceni védők sorozatos hibái után. Egy ideig még reménykednek a vendégek, hogy a videóbíró megmenti a csapatot, de nem.

A debreceni védelem a második félidőben sem lesz jobb, a 73. percben ismét csak néz egy lövést, majd a kapusbravúr után a kipattanóra sem igyekszik egyetlen sötétmezes sem.

Tokmac, Marquinhos után Zachariassen is betalál, a vendégkórus pedig „ria-ria-Hungária” rigmussal nyugtázza a gólt.

A végén a hazaiak odamennek a túloldalon ünneplőkhöz, akik hosszabb énekórával köszönik meg az élményt --- a játékosok közül kevesen értik, hogy „száz kisleány, egy gólra vár, száz csókot ád majd a győztes meccs után.”

A hazai tábor tagjai voltak elégedettebbek.
A hazai tábor tagjai voltak elégedettebbek.

Jól érzi magát játékos és szurkoló, a vendégoldalról már indulnának haza a vesztes gárda drukkerei (meg a semlegesek), de a szektor be van zárva.

Ekkor gondolkozik el másodszor egy – idekényszerített – semleges érdeklődó, hogy jöjjön- e mostanában meccsre a Groupamába.

Negyedóra várakozás után nyílik (nem a boldogsághoz, csak) az utcára vezető ajtó. Ezt követően az Albert Flórián utcában kell várakozni.

Az utca lezárva, kordonok, rendőrautók, gyalogos rendőrök hada.

A Debrecenbe igyekvő kocsikat, és szurkolói buszt próbálják alakzatba rendezni. Ám a gyalogos drukkerek sem hagyhatják el a helyszínt. Ekkor a semleges szurkoló eldönti, hogy biztosan nem megy Magyarországon többet olyan stadionba, ahol nem odavásárol jegyet, ahová akar.

Félórával a lefújás után a lassan már farkasordító hidegben

a gyalogosoknak kinyílik a kordon, a Budapesten élő, nem fradisták bizonytalanul elindulhatnak hazafelé.

Akiknek nem jó az 1-es villamos, azok a metróaluljáró felé mennek, így pont találkoznak az ellenfél szurkolóival. Szülők, gyerekekkel, középkorúak-örökifjak, hölgyek-urak. Akik a villamoshoz indultak, azok a megállóban „vegyülnek”. Nem volt érdemes megnehezíteni a kijutást a stadionból, és ezzel még tovább keseríteni az életüket a vereségen túl is a vendégszektorból érkezőknek.

Mert itt minden nyugodt, egyesek meg is beszélik a történéseket az ellenfél szurkolóival. Békésen.

Sportrajongók.

 

 

A nyitóképen: Félház előtt játszottak a csapatok a "XXI. század rangadóján".

A szerző felvétele.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Borossy
2022. április 10. 21:31
A szerző 2000-ben született? Vagy miért akarja eltörölni, illetve átírni a magyar focitörténelmet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!