A rallybajnok fogorvosnő, aki Hamilton, Loeb és Al-Attiyah elismerését is kivívta

2022. április 28. 09:42

Hétköznaponként a rendelő, hétvégén a versenyautó körül forog Cristina Gutiérrez Herrero élete. A spanyol jelenleg Hamilton pilótája az Extreme E-ben, és rendszeres Dakar-résztvevő.

2022. április 28. 09:42
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A cikket Jámbor Máté, a Racingline.hu szerzője írta a Mandiner Sport részére

Civilben fogorvos, a pályán rallybajnoknő

A civilben fogorvosként dolgozó pilóta 2011 óta hatszoros spanyol női rally bajnoknak, és Dakar-teljesítőnek mondhatja magát.

„Számomra ez természetes, a pácienseim mind tudnak a karrieremről. Mindig velük együtt szervezem le a hetem, de a versenyzésnek is helyet hagyva. Így jó, de tény, nem mindennapi.

Csak kemény munka kérdése.

Az egyetemen is oda kell tennie az embernek magát, és az autóban is néha nyugodtan kell koncentrálni, hogy egyáltalán befejezzük a versenyt.”

– meséli Gutiérrez a munka és munka kapcsolatáról.

Amikor 2015-ben a terepraliban is kipróbálta magát egy nőknek szervezett qatari teszten, Nasser Al-Attiyahtól különdíjként indulhatott a soron következő versenyen is. Onnantól fogva pályafutását a Dakar egyetlen női győztese, Jutta Kleinschmidt is segítette. Gutiérrez ténylegesen is a német nyomdokaiba lépett, amikor tavaly második nőként nyert szakaszt a Dakaron.

A képen: Cristina Gutierrez. Fotó: Red Bull content pool
A képen: Cristina Gutierrez. Fotó: Red Bull content pool

Az újabb áttörést azonban már két másik hírhedt versenyzőtől kapta. Gutiérrez elmondása szerint a koronavírus alatt minden szponzorát elveszítette. Azonban

eredményeivel felkeltette Lewis Hamilton figyelmét, aki leszerződtette Extreme E csapatába (X44).

Újdonsült kollégája, Sébastien Loeb pedig megszerezte neki a szükséges támogatást az újabb Dakar induláshoz.

2021-ben holtversennyel nem lett bajnok az Extreme E-ben, legnagyobb eredményét azonban minden bizonnyal nem ez, hanem a Cross-Country Világkupán győzelme jelenti – a T3-as kategóriában. Eközben pedig egy elég hihetetlen eredményt is szerzett: Kazasztáni Rally során ugyanis

két csigolyáját eltörte, de nemcsak, hogy végigment, Gutiérrez meg is nyerte a versenyt!

„Nagyon rossz helyzet volt számomra, mert teljesen le kellett állnom. Súlyt vesztettem, és izomtömeget is, úgyhogy keményen kellett edzenem, hogy újra formába hozzam magam. Ennek ellenére úgy érzem, erre az évre jobban felkészültem, mint valaha.”

A képen: Cristina Gutierrez. Fotó: Red Bull content pool
A képen: Cristina Gutierrez. Fotó: Red Bull content pool

Láthatólag nehéz lenne bárminek is megállítania, a lendület pedig nem fogy: az idei Dakaron dobogós lett (Light Prototypes kategóriában) a Red Bull OT3-as programjával. Az újonnan indult FIA besorolású Rally-Raid Világbajnokságon pedig jelenleg második, amivel a Red Bull ígéretes tehetségét Seth Quinterót is megelőzi. Gutiérrez az Extreme E idei egyetlen versenyén harmadik lett. Hiába másfajta járgány ahhoz képest, mint a mit a Dakaron használ, az Odyssey 21 vezetését is élvezi:

„Nagyon forradalmi autó, semmihez nem tudom hasonlítani, amit előtte vezettem. Nagyon sok minden rejtőzik benne, és könnyen alkalmazkodik a különböző felszínekhez. Számomra ez az autó tökéletes." – összegezte tapasztalatait még az első alkalom után.

 

A nyitóképen: Cristina Gutiérrez, fotó: Red Bull Content Pool

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2022. május 01. 00:04
Ha egy bunkó, paraszt macsó lennék, akkor sunáznám.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!