Négy aranyérmet nyert „a semmiből” az Európa Játékokon – Pekler Zalán a Mandinernek

2023. július 03. 11:20

A dicstelen Sidi-Péni doppingcirkusz korszaka végre ködbe vész egy ilyen kimagasló eredménynek köszönhetően? Pekler Zalán a párizsi olimpia új magyar csillaga lehet? Interjúnk a 23 éves közgazdásszal, aki munka mellett sportol, és lövészetben szerzett négy aranyérmével az Európa Játékok legeredményesebb versenyzője lett.

2023. július 03. 11:20
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Ki is Pekler Zalán? 

A szakma azért csendesen várta, hogy valami ilyesmi egyszer bekövetkezzen, de a valóságban Pekler Zalán maga sem hitte el, hogy ez megtörténhet: „Messze felülmúlta minden várakozásomat az Európa Játékokon nyújtott teljesítményem, a legvadabb

Előtte maximum két éremben reménykedtem titkon, de a négy arany szinte még most is felfoghatatlan” – kezdte Pekler Zalán a Mandiner kérdésére adott értékelést.

A sportoló főként a légpuskás számokban várta magától a jó helyezést, de a legnagyobb szakmai meglepetést a kvótaszerzés hozta el: „az valóban váratlan volt, hogy az ötvenméteres összetett versenyben, amely ugye három testhelyzetben, térdelve, fekve és állva teszi próbára a versenyzőt, olyan összetett eredményt hozok, ami aranyat és ezzel olimpiai kvótát is ér. Ez olimpiai versenyszám, a másik tízméteres számok közül is két arany jött össze, ott is a vegyes páros – amelyben Mészáros Eszterrel nyertem most, szintén az, noha ott nem a vegyes páros kvalifikál, hanem az egyénileg kijutó versenyzők állnak össze vegyes párossá. Őszintén szólva,

még akkor is, ha ez a szám sajnos nincs ott az olimpia programján” – mondja az Komáromi EVSE versenyzője. 

A képen: A légpuskások 10 méteres vegyescsapat számában aranyérmes Mészáros Eszter és Pekler Zalán az eredményhirdetésen, az Európa Játékok keretében zajló atlétikai csapat Európa-bajnokságon a lengyelországi Chorzówban 2023. június 22-én. MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski
A képen: A légpuskások 10 méteres vegyescsapat számában aranyérmes Mészáros Eszter és Pekler Zalán az eredményhirdetésen, az Európa Játékok keretében zajló atlétikai csapat Európa-bajnokságon a lengyelországi Chorzówban 2023. június 22-én. MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski

A felületes szemlélőnek úgy tűnhet, Pekler Zalán  a semmiből robbant be a nemzetközi felnőtt mezőnybe, pedig 2023-ban már érzékelhető volt, hogy eddigi szorgalmas munkája termőre fordul. A világkupán égy aranyérmet szerzett, ráadásul mindet meghatározó versenyszámokban. Ezt a formát sikerült átmentenie az Európa Játékokra is, amely az igazi áttörést hozta azzal, hogy megmutatta Zalán minden versenyszámban nagy eséllyel indulhat az aranyérmekért.

Kérdésünkre, hogy egy olimpiai mezőnyben mit érhetnek ezek az aranyak, akkor így érzékelteti számunkra mindezt: „Az ötvenméteres számokban Európa nagyhatalomnak számít és igazából úgy tudjuk két verseny színvonalát összemérni, hogy megnézzük, hogy a nyolcadik helyezett milyen eredményt ér el, mert az nagyjából meg tudja mutatni milyen erős volt a mezőny. Persze azért számolni kell majd Kínával, Amerikával, Indiával is vetélytársak közül” – értékelt Zalán. „A világkupa igen jó indikátor, így a legutóbbi Bakuban rendezett vk-n – ott lesz idén a világbajnokság is, ezért most mindenki eljött –, nos ott 120 indulóból sikerült megnyernem a légpuskás versenyszámot, ami ugye olimpiai versenyszám, és ott világcsúcsot is lőttem az alapversenyben 636,2 kőrrel. Más kérdés, hogy később aztán a fináléban a kínai riválisom visszavette ezt tőlem, de

Zalán a sportlövészettel kilenc évesen ismerkedett meg, és Komárom jó műhelynek bizonyult, noha a kezdő lökést egy nagyszülőknél kipróbált légpuska adta meg számára. 

Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres versenyszámának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Aszaka Lőtéren 2021. július 25-én. (kép: MTI/Czeglédi Zsolt)
Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres versenyszámának selejtezőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Aszaka Lőtéren 2021. július 25-én. (kép: MTI/Czeglédi Zsolt)

Edzőjével, a korábbi olimpikon és felnőtt Európa-bajnok Miskolci Juliannával, nagyon szisztematikus felkészülést végeztek.

A jelenleg Budapesten élő és készülő versenyző munka mellett szervezi a mindennapi edzésmunkát,

ami valljuk meg furcsán cseng a profi sportólók megszólalásaihoz szokott fülünknek.

„Közgazdász vagyok, másfél éve fejeztem be a Gazdasági Egyetemen a gazdálkodás menedzsment szakot, emellett mint főmunkatárs aktívan szerepet vállalok a Magyar Sportlövők Szövetsége a szervezési munkáiban. Munka mellett sportolok, de nem titok, ez nálunk szinte mindenkire elmondható” – mondja Zalán, aki arra a kellemetlen kérdésre is kitér, hogy

Sidi Péter és Péni István a hazai sportlövő-világot alaposan beárnyékoló dicstelen  doppingügye vajon a múltba vész-e lassan

– például egy ilyen sikeres szereplésnek köszönhetően.

Az aranyérmes Hammerl Soma, Pekler Zalán és Péni István a kisöbű szabadpuska összetett szám csapatversenyének eredményhirdetésén az Európa-játékokon (kép: MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski)
Az aranyérmes Hammerl Soma, Pekler Zalán és Péni István a kisöbű szabadpuska összetett szám csapatversenyének eredményhirdetésén az Európa-játékokon (kép: MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski)

„Nagyon remélem, hogy ez már valóban csak egy rossz emlék marad és nem ez fog az embereknek az eszébe jutni, ha a sportlövőkről hallanak” – mondja Zalán, aki most egy rövidebb pihenőre készül, hogy aztán augusztusban az idei Bakuban rendezendő világbajnokságon villanthasson nagyot újra. „Abban biztos vagyok, hogy sokkal magabiztosabban állok majd oda a lőállásba ezekkel az eredményekkel a hátam mögött és nagyon remélem, hogy világbajnokságra is átmenthetek valamit a wroclavi formámból.”

Zalán eddig kissé árnyékban volt 

Sinka László a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára szerint Zalán sikereiben sokat nyom a latba, hogy kitűnő családi háttér segíti őt, és a szakmai munkáját Kisvárdai Istvánnál kezdte, míg ma Miskolci Juditnál és Horváth Zsoltnál készül nagyszerű szakemberek keze alatt. 

„Zalán eddig egy kissé talán árnyékban volt, pedig Ifjúsági Olimpián már részese volt egy vegyes páros aranyéremnek. Az utóbbi hat-hét évben folyamatosan az utánpótlás majd a felnőtt válogatott tagjaként számítottunk rá. Sokszoros érmes a juniorok Európa-, illetve Világbajnokságán, vagyis a korosztályában már felfigyeltünk rá. Idén pedig már a kiutazásunk előtt tízméteren ő vezette a felnőtt világranglistát, vagyis ez sejtetni engedte, hogy készülőben van valami” – mondja a főtitkár. „Egy rendkívül intelligens versenyzőről beszélünk, aki roppant szorgalmas is, és nekünk is nagy öröm, hogy a diplomaszerzése után eljött hozzánk a szövetségbe dolgozni, ahol főmunkatárs, s persze megkapja a neki járó edzéskedvezményt, de el kell mondanom, hogy itt is hasonlóan maximalista, mint a sportágában. Zalán most olyan erényeket villantott meg az Európa Játékokon, amely miatt a párizsi olimpia kapcsán is merészebb reményeink lehetnek” – értékelte Pekler Zalánt Sinka László. 

Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Sebastian Borowski 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!