A Sárga tengeralattjáró megtorpedózta a németek zászlóshajóját

2022. április 12. 23:32

Hat nappal ezelőtt az 50.000 lakosú Villarreal csapata hatalmas meglepetésre 1-0-ra legyőzte a hatszoros BEK/BL-győztes Bayern Münchent. Akkor mindenki azt mondta, hogy egy ilyen csoda maximum kétszer három napig tart. Nem így történt. A spanyol kiscsapat 75.000 néző előtt döntetlent játszott Münchenben, és 2-1-es összesítéssel bejutott az elődöntőbe.

2022. április 12. 23:32
null
Edvi László

Annak ellenére, hogy múlt szerdán a Bayern München 1-0-ra kikapott a Villarreal otthonában, szinte mindenki biztos volt abban, hogy a német óriás nyeri a párharcot. A csapat ipari mennyiségben termeli a gólokat a bajnokságban, 29 mérkőzésen 86-szor volt eredményes, valószínűleg eléri a 101 gólt, melynél többet az 1963-ban alapított Bundesligában senki nem tudott szerezni egy szezonban. Vagyis gólképes gárda, a focihoz értők úgy gondolták, kizárt, hogy ne tudjon 180 perc alatt legalább kétszer betalálni. A Villarreal hetedik a spanyol pontvadászatban, de 31 találkozón csak 30 gólt kapott. Úgyhogy innen nézve nem is volt egyértelmű a legalább két Bayern-találat.

Leroy Sane, a Bayern München (j) és Francis Coquelin, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Leroy Sane, a Bayern München (j) és Francis Coquelin, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Münchenben teltház, 75.000 néző várta a mérkőzést. És a "papírformának" gondolt hazai továbbjutást. Mert a Bayernnek nem szokott gondot okozni egy Villarreal szintjén lévő ellenfél. Bár a bajnokságban az ősszel kikapott a Frankfurttól és az Augsburgtól, télen (igaz nagyon tartalékos csapattal) a Mönchengladbachtól, és a tavasz elején a Bochumtól. Ezek egyike sem jobb a Villarrealtól, de mint minden hasonlat ez is sántít. Az viszont nem sántít, hogy a bochumi találkozó óta nem az igazi a müncheni alakulat.

Kingsley Coman, a Bayern München (j) és Juan Foyth, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Kingsley Coman, a Bayern München (j) és Juan Foyth, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

A Villarreal elleni visszavágón sem volt az igazi az első félidőben. Ritkán fordult elő a történelemben, hogy a Bayern hátrányban (hiszen összetettben erről volt szó) nem produkált fergeteges, ötletes támadójátékot. Természetesen a védelmét remekül megszervező spanyol gárda is kellett ehhez, de az kuriózum, hogy csak egy komoly  helyzete legyen a német rekordbajnoknak 45 perc alatt, egy számára ilyen fontos találkozón. Egy félidő játék után mindössze a tinédzser Musiala fejese került be a "helyzetek" rovatba. A két csapattól összesen...

Thomas Müller, a Bayern München játékosa (b) és Geronimo Rulli, a Villareal kapusa. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Thomas Müller, a Bayern München játékosa (b) és Geronimo Rulli, a Villareal kapusa. Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

A Bayern úgy állt ehhez a mérkőzéshez, hogy előbb-utóbb úgyis lő kettőt. Előbb egyet, utóbb még egyet. Az előbbi terv a második félidő elején valósult meg.  Az 52. percben a Bayern agresszív letámadásától megzavarodó vendégektől Coman még a Villa-térfelén elvette a labdát, Müllerhez került az, és jött ami az elmúlt nyolc évben oly' gyakran: Müller átadás, Lewandowski-gól. A lengyel 16 méterről, a lábak között talált be. Meccsnull!

Aki azt várta, hogy ekkor a Bayern "megeszi" ellenfelét az tévedett! Folytatta a komótos játékot, talán csak egy fokozattal kapcsolt feljebb, de ez még nem volt az ötödik. A Sárga tengeralattjárónak becézett ellenfele pedig csak annyit változtatott, hogy legelőrébb helyezkedő játékosa néha már majdnem a félpályát is elérte, míg korábban a saját térfelének a közepét is csak ritkán.

Dayot Upamecano, a Bayern München (j) és Arnaut Danjuma, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Voge
Dayot Upamecano, a Bayern München (j) és Arnaut Danjuma, a Villareal játékosa. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Voge

A hajrában jöttek a cserék, és ezek során megerősödött mindenkiben az a gondolat, amit egy hete fogalmazott meg: a két edző között nagy különbség van a spanyolok (baszk) Unai Emery javára. Ő  Samu Chukwueze személyében egy gyors támadót hozott be a 84. percben, erre  "tankönyvízű" megoldásként Nagelsmann is két perccel később beküldte saját "gyalogkakukkját", Daviest. Aki egy hete rosszul játszott, előtte meg hónapokig sehogy, súlyos betegsége miatt. Egyébként is ki látott már olyat, hogy egy hosszabbításra álló meccsen a támadásra berendezkedő csapat a balhátvédjét ( Hernandez) balhátvédre cseréli?

A 88. percben a Bayern elvesztette a labdát, öt ember vezette rá azt ötre, és Chukwueze egy rosszul eltalált lövéssel mattolta Neuert. 1-1.

Összesítésben 2-1-el a Villarreal jutott az elődöntőbe.

A Bayern München már nem éppen fiatal szurkolói emlékezhetnek rá, hogy hajrában elkövetett rossz csere miatt veszítette el az 1999-es, és a 2012-es BL-döntőt is csapat. Az első alkalommal hibázó edző Ottmar Hitzfeld volt, a második bakit Jupp Heynckes követte el. Két edző-fejedelem. Julian Nagelsmann még csak ígéret, és a müncheniek hívei most ismét felteszik a kérdést, amit tavaly ilyenkor, a fiatalember Lipcséből való kivásárlásakor:

biztos, hogy ötéves szerződést kellett vele aláírni?

Mert a Bayernnek ez a szezonja akkor is kudarc lesz, ha megszerzi (és biztosan megszerzi!) sorozatban 10. Bundesliga-címét. Ugyanis a Német Kupából a társaságot a Mönchengladbach megalázó, 5-0-val söpörte ki. Most pedig a Bajnokok Ligájának mondott búcsút, idő előtt.

A Sárga tengeralattjárót minden dicséret megilleti

, és elsősorban jár a szalutálás parancsnokának, Unai Emerynek. Vajon mire lesz képes az elődöntőben a Nagelsmann-nál lényegesen nagyobb német stratéga, Jürgen Klopp ellen, mert aligha kétséges, hogy a Liverpool-lal játszhat a fináléba jutásért.

 

 

A nyitóképen: Leon Goretzka, a Bayern München játékosa (b) és Geronimo Rulli, a Villareal kapusa (j) a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágó mérkőzésén Münchenben 2022. április 12-én.

MTI/EPA/Ronald Wittek

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frankie Bunn
2022. április 13. 10:21
Na, mi van, te, naplopó !? :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!