Ezért kellett azonnali hatállyal távoznia Kondás Elemérnek a Diósgyőr kispadjáról!

2022. április 11. 17:34

Az utóbbi évek egyik legbotrányosabb edzőcseréjére került sor a magyar futball másodosztályában. Megpróbálunk a kulisszák mögé lesni, és kideríteni: mi is történt a Kondás Elemér – Dragan Vukmir váltás hátterében?

2022. április 11. 17:34
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Röviden az előzményekről: egy hatmeccses sorozat lezárásaként (melyeken csupán hat pontot szerzett a korábban brillírozó DVTK) a 30. fordulóban 5-0-ra kapott ki hazai pályán a miskolci együttes a Szeged-Csanádtól.

Ezt követően hiába győztek a borsodiak a következő, hétközi fordulóban 1-0-ra Dorogon, az ezt megelőző súlyos kudarc az utolsó csepp volt abban a bizonyos pohárban. A diósgyőri vezetők intézkedtek, Kondás Elemért felmentették a munkavégzés alól, és új vezetőedző után néztek; a dolog szépséghibája, hogy éppen az egyik nagy vetélytárs, az őket egy ötössel elintéző szegedi szakvezetőnek, Dragan Vukmirnak tettek ”visszautasíthatatlan” ajánlatot, amelyet a 44 éves szakember el is fogadott.

Korábbi ferencvárosi játékostársa, a Szeged-Csanád sportigazgatója, Adem Kapic elé állt, és kijelentette: mivel a Diósgyőr kecsegtető ajánlatot tett neki, és a szakmai fejlődése érdekében is lépni kíván, azonnali hatállyal távozna az együttestől.

Mindezt hét fordulóval a befejezés előtt – az egyik legnagyobb rivális csapat szakvezetőjeként!

Adem Kapic köpni-nyelni nem tudott, és elengedte korábbi játékostársát és barátját, akit 2021 januárjában ő emelt ki az NB III középszerűségéből (Bicskéről) és adott neki lehetőséget a magyar labdarúgás profi osztályában.

Kondás Elemér már sorozatban harmadszor járja meg: a kitűnő szakember (miután a Debrecennel a 2010-es években két bajnoki címet szerzett, és kétszer a Magyar Kupát is elhódította) 2018-ban hiába ért el óriási sikert a Kisvárdával, és juttatta fel története során először a klubot az élvonalba, már két forduló után távoznia kellett.

Ezt követően két éve visszatért a kieső helyre zuhant Lokihoz, és bár nem tudta megmenteni a süllyedő hajót, az utolsó hat fordulóban nyolc pontot gyűjtött a korábban bukdácsoló együttessel. Emlékezhetünk rá, a Debrecennek a Paks elleni, sorsdöntő csatában hihetetlen balszerencséje volt: a 91. percben Ferenczi János lövése nem a gólvonal mögé pattant, így a Loki búcsúzott, és a tolnaiak maradtak az élvonalban. Az NB II-ben aztán nagyszerűen meneteltek, ám a 24. forduló után, a Gyirmót elleni hazai vereséget követően (hiába állt ötpontos előnnyel a tabella élén a DVSC) Kondásnak mégis távoznia kellett, és a korábban már beharangozott, Huszti Szabolcs –Toldi Gábor kettős váltotta (akik azóta már szintén messze járnak a Hajdúság fővárosától).

Dragan Vukmir már játékosként is kemény döntéseket hozott Fotó: MTI/Illyés Tibor
Dragan Vukmir már játékosként is kemény döntéseket hozott Fotó: MTI/Illyés Tibor

Így érkeztünk el a mához, és a Szeged elleni 0-5-höz, majd a Kondás –Vukmir edzőcseréhez. S bizony a történelem ismétli önmagát, hiszen a neves szakembernek annak ellenére fel kellett állnia a kispadról, hogy a Diósgyőr feljutó helyen áll! Több mint jelzésértékű: a hétvégén, a kiesés ellen küzdő Tiszakécske ellen csupán egy soványka 0-0-ra volt képes a vasgyári csapat, nem véletlen, hogy Kondást éltették a miskolci szurkolók, Benczés Miklós sportigazgatót pedig – fogalmazzunk így – élesen kritizálták.

S azt sem lehet tudni, meddig tart a mindig kritikus B-közép türelme, mindenesetre az edzőcserét követően többet is hangot adtak elégedetlenségüknek, mondván: az ilyenfajta eljárás eddig nem volt divat Diósgyőrben, ráadásul úgy, hogy valaki egy rivális csapatot hagy ott – nyilván az anyagiak is közrejátszottak a döntésben.

Benczés Miklóstól pedig azt kérdezték: „ki lesz a következő, akit elcsábítunk egy vetélytársunktól? Netán a Vasas kapusát?”

Mindenesetre a Diósgyőr sportigazgatója a következőképpen magyarázta a döntést a klub honlapján:

A legfontosabb a feljutás, így minden döntés ennek érdekében születik. A váltásra azért került sor, mert a legutóbbi hazai rangadón, a közvetlen riválisunktól elszenvedett vereség a tulajdonos és a klubvezetés meglátása szerint egy hosszabb folyamat eredménye volt, nem egy mérkőzés alapján döntöttünk a váltás mellett. A célunk továbbra is a feljutás, a Szeged elleni találkozón és az azt megelőző mérkőzéseken azonban nem tudtuk felfedezni azokat a játékelemeket, ami garancia lenne erre. Kondás Elemér munkáját köszönöm, és külön öröm, hogy győztesen hagyhatta el Dorogon a csapattal együtt a pályát. Dragan Vukmir munkáját az egész szezonban figyelemmel követtük, megítélésem szerint egy igazi fejlesztő edző, a játékosai sokat fejlődtek a keze alatt, nekünk is erre van szükségünk, hiszen egyrészt vannak olyan játékosaink, akikből nem hoztuk ki a maximumot, pedig korábban már bizonyítottak csapataikban és komolyabb eredményeket is tudtak elérni, másrészt ne feledkezzünk el arról, hogy van egy akadémiánk, sok fiatal tehetséggel, akik közül minél több játékost szeretnénk beépíteni a felnőtt csapatba.”

A mindig kritikus diósgyőri szurkolók ezúttal sem fogták vissza magukat! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A mindig kritikus diósgyőri szurkolók ezúttal sem fogták vissza magukat! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A történetnek több szépséghibája is van: lehet úgy dönteni, hogy egy szakvezetőnek megköszönik a munkáját, de nem túl elegáns az egyik legfőbb rivális csapat szakvezetőjét elcsábítani – pláne, aki korábban éppen hazai pályán alázta meg a Diósgyőrt – ráígérni korábbi fizetésére, ráadásul (információnk szerint) csupán telefonon közölni az elődjével: a jövőben nem számítanak a szolgálataira!

Dragan Vukmir remek edző, akinek pedig nem lett volna szabad elfogadnia a miskolciak invitálását, hiszen

akik az elkövetkező mérkőzéseken nyilván bebizonyítják, a szerb szakvezető nélkül is képesek akár a feljutást érő hely egyikét is elcsípni.

A szegedi drukkerek a Vasas elleni meccsen már kimondták az ítéletet... Fotó: Facebook
A szegedi drukkerek a Vasas elleni meccsen már kimondták az ítéletet... Fotó: Facebook

Hiszen ne feledjük: a Diósgyőr előnye mindössze három pont a Szeged-Csanád és a szintén „sötét ló” Kecskemét előtt, tehát még történhetnek váratlan fordulatok.

Ahogy azt egy szegedi szurkoló fogalmazta meg nekünk: „a történtek után az egész ország szimpátiáját kivívtuk, és biztosak vagyunk abban, hogy az elhagyott futballisták kettőzött erővel küzdenek majd azért, hogy véghez vigyék a csodát. Hiszen ne feledjük: míg a DVTK-nak kötelező a feljutás, a mieink abszolút görcs nélkül játszhatnak, így könnyen borsot törhetnek nem csak az öngólt lövő Diósgyőr, hanem a nagyravágyó, áruló Dragan Vukmir orra alá is!”         

 Nyitókép: Kondás Elemér nem  nyilatkozik, de érthetően csalódott Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt  

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vip era
2022. április 18. 10:04
A diósgyőri vezetés meglépte az év legízléstelenebb döntését. De azt tudniuk kell,hogy Vukmir igazi zsoldosként őket is bármikor faképnél hagyhatja.
Szittya66
2022. április 18. 10:04
Elemér a barátom, jó szakember és remek ember. Sajnos ő nincs benne abban a burokban, amiben a magyar edzők legtöbbje. Ezért őt mindig egyszerűbb felállítani, mint másokat. Kitartás Eli, leszel még a DVSC edzője!
kampman
2022. április 18. 10:04
Ebben tényleg sok minden benne van a magyar futball ál-profi valóságából.
Freeczy
2022. április 18. 10:04
Sose bánd Eli bácsi! Te ettől sokkal többre vagy hivatott. A Debrecen csak veled fog újjászületni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!