Lezajlott a katari labdarúgó-világbajnokság sorsolása: a 2010-es és a 2014-es vb győztese csap össze a csoportkör legnagyobb rangadóján

2022. április 02. 06:22

Kialakult a 2022-es katari futball-vb csoportbeosztása, ám a 32 csapatos mezőnyben három hely még kiadó. A csoportkör csúcsrangadóján Németország Spanyolországgal meccsel az E-csoportban, pikánsnak ígérkezik a Messi–Lewandovski párharc, illetve az amerikai válogatott Anglia és Irán elleni mérkőzése, valamint brit presztízscsatára is van esély.

2022. április 02. 06:22
null
Bánfalvi Szabolcs

A 2022-es labdarúgó-világbajnokságot november 21. és december 18. között rendezik meg Katarban, a futball történetében először ad otthont arab ország a világ egyik legnagyobb sporteseményének. Mindez az egész arab világ számára meghatározó, mivel ott is rendkívül népszerű ez a sportág.

A vb-csoportkör sorsolását április 1-jén Dohában tartották meg.

A hagyományoknak megfelelően a csapatokat négy kalapba sorolták be a legfrissebb FIFA-világranglista szerint. A rangsor hét legjobb, vb-résztvevő országa az első kalapba került a házigazda Katar mellé, a következő legjobb nyolc együttes kapott helyet a második kalapba, a sorrend alapján a további nyolc csapat harmadik kalapos, és a maradék a negyedik kalapból várta a sorsolást.

Egyelőre 29 válogatott jutott ki a katari tornára, három hely még kiadó.

Még nyolc nemzeti együttes küzd a fennmaradó helyekért. Az interkontinentális pótselejtező két nyertese és a 13. európai ország sorsa nem dőlt még el, ezeket a negyedik kalapba osztották. A tervek szerint a nyár közepén már teljes lesz a 32 csapatos mezőny.

Íme a kalapbeosztás:

1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália

2. kalap: Mexikó, Hollandia, Dánia, Németország, Uruguay, Svájc, Egyesült Államok, Horvátország

3. kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Dél-Korea, Tunézia

4. kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána, valamint az interkontinentális pótselejtező két győztese, illetve az európai pótselejtező nyertese

A sorsolási ceremónia látványos műsorral kezdődött, amelyben a világbajnokság kabalája is szerepelt.

Az est két házigazdája a Golden Globe-díjas angol színész Idris Elba, valamint a Londonban született bangladesi származású sportújságírónő, Resmin Csoduri volt.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolása előtt Dohában 2022. április 1-jén. MTI/AP/Hussein Sayed
Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolása előtt Dohában 2022. április 1-jén. MTI/AP/Hussein Sayed

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino pedig beszédet mondott a rendezvény elején.

„Hölgyeim és Uraim, barátaim! Üdvözlök mindenkit ebben a gyönyörű teremben és azokat, akik otthon a televíziók előtt élik át ezt a csodálatos pillanatot. Micsoda érzelmek szabadulnak fel, és rendkívüli érzés itt lenni önök előtt. Most már egyre komolyabbra fordulnak a dolgok, már biztosan tudjuk, hogy valóban itt lesz a világbajnokság, és a sorsolás küszöbén állunk. Ezért kívánok mindannyiuknak sok sikert. Köszöntöm önöket Dohában a 2022-es világbajnokság sorsolásán.

Több mint három millió szurkoló lesz a helyszínen, és több mint 5 milliárd néző követi majd tévéből az eseményeket. Természetesen mindenek előtt szeretném megköszönni a katari embereknek és őfelségének, az emírnek, valamint az egész arab világnak, hogy megrendezi ezt a csodás eseményt. Gratulálok a 29 csapatnak, amely már kijutott, és annak a három együttesnek, amely majd később kvalifikálja magát. Fantasztikus, hogy itt lehetünk. Mindannyian győztesek, akik itt vannak, ez már önmagában óriási dolog.

De ezekben az időkben problémákkal is szembesülünk a világ különböző tájain. A világunk megosztott és agresszív, nekünk pedig alkalmak kellenek, hogy az embereket összehozzuk, és összejöjjenek békében, s ünnepelhessenek. A világbajnokság egy ilyen alkalom lesz. Sok százezer ember nézi ezt a sorsolást, és a világ vezetői is figyelik, míg mi a futballvilág tagjaiként valamennyiüknek azt mondjuk, hogy hagyják abba a háborúkat. Kérek mindenkit, hogy inkább beszéljünk és békében legyünk.

Élvezzék a sorsolást és a világbajnokságot!” – fejtette ki beszédében Gianni Infantino.

Majd megemlékeztek az elmúlt négy évben elhunyt futball-legendákról, így az argentin Diego Armando Maradonáról, az olasz Paolo Rossiról, a német Gerd Müllerről és az angol Gordon Banksről. Mindannyian világbajnokságot nyertek, és nagy hatással voltak a világ labdarúgására.

Idris Elba brit színész (jobbra), Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya a világbajnoki trófeával (középen) és Joris, egy francia fiú a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron
Idris Elba brit színész (jobbra), Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya a világbajnoki trófeával (középen) és Joris, egy francia fiú a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Ezután a címvédő francia válogatott szövetségi kapitánya, Didier Deschamps érkezett a színpadra a világbajnoki trófeával. Az 53 éves francia szakember győzelemig vezette a gallokat a 2018-as oroszországi vb-n, ezzel a brazil Mario Zagallo és a német Franz Beckenbauer mellett a harmadik, aki játékosként (1998-ban) és szövetségi kapitányként is világbajnokságot nyert.

„Tudom, hogy hatalmas megtiszteltetés megnyerni a labdarúgó-világbajnokságot, én kétszer is megoszthattam ezt a pillanatot egész Franciaországgal” – mondta a helyszíni pódiumon Didier Deschamps.

Valóban óriási teljesítmény, hiszen

eddig nyolc ország ünnepelhetett világbajnoki címet.

A vb-trófea megszerzése a labdarúgás csúcsa.

Majd megérkeztek a sorsolás levezetői: a jamaikai sportújságírónő, Samantha Johnson, a kétszeres világbajnok női labdarúgó, az amerikai Carli Lloyd, valamint a 21-szeres angol válogatott futballista Jermaine Jenas.

Hozzájuk csatlakozott nyolc korábbi világklasszis: 1994 és 2002 világbajnoka, a brazil Cafu; a 73-szoros nigériai válogatott, három vb-n résztvevő Jay Jay Okocha; az 1990-ben német csapatkapitányként világbajnok Lothar Matthäus, aki a legtöbb meccsen (25) játszott a vb-k történetében, valamint a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya; az iráni legenda, Ali Daei, akinek válogatottsági gólcsúcsát a portugál Cristiano Ronaldo döntötte meg 2021 szeptemberében; a katari Adel Ahmed Malalla; Tim Cahill, az ausztrál gólrekorder és Ausztrália legeredményesebb labdarúgója a világbajnokságok történetében; a szerb labdarúgóedző és korábbi játékos, Bora Milutinovics, aki szövetségi kapitányként öt világbajnokságon öt különböző ország válogatottját vezette (1986. Mexikó, 1990. Costa Rica, 1994. Egyesült Államok, 1998. Nigéria, 2002. Kína); valamint az algériaiak legnagyobb futballsztárja, a két vb-n szerepelt Rabah Madzser, aki épp Katarban fejezte be pályafutását.

Cafu, kétszeres világbajnok, egykori brazil válogatott labdarúgó Brazília nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. Fotó: FIFA World Cup Facebook-oldal
Cafu, kétszeres világbajnok, egykori brazil válogatott labdarúgó Brazília nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. Fotó: FIFA World Cup Facebook-oldal

Az első kalappal kezdték a sorsolást. Katart húzták ki először.

A hagyományoknak megfelelően a házigazda az első kalapba került, és szokás szerint automatikusan az A-csoport 1-es helyét kapta meg.

Végül az 1966-os világbajnokság győztese, Anglia a B-, a kétszeres világbajnok Argentína a C-, a címvédő Franciaország a D-, a 2010-es vb-nyertes Spanyolország az E-, Belgium az F-, az ötszörös világbajnok Brazília a G-, illetve Portugália a H-csoportba jutott.

Fontos megjegyezni, hogy

ugyanabból a kvalifikációs zónából nem kerülhet két válogatott egy csoportba, kivéve a európai együtteseket, mivel Európából 13 csapat vesz részt a tornán.

Matthäus kezdte meg a második kalapot, a háromszoros vb-ezüstérmes Hollandiát húzta ki. A holland válogatott meglepetésre nem jutott ki a 2018-as tornára, ám ezúttal csoportelsőként kvalifikálta magát. A hollandok nagy örömére az A-csoportba kerültek Katar mellé, amely a leggyengébb első kalapos együttesnek számít.

Az Egyesült Államok a B jelű négyesbe került, így pikáns meccsnek ígérkezik az Anglia elleni összecsapása.

A CONCACAF-zóna selejtezősorozatának második helyezettje, Mexikó a C-csoportba került, így latin-amerikai csata jön létre az argentinokkal.

Lothar Matthäus egykori német válogatott labdarúgó Németország nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. Fotó: FIFA World Cup Facebook-oldal
Lothar Matthäus egykori német válogatott labdarúgó Németország nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. Fotó: FIFA World Cup Facebook-oldal

Dániát sorsolták a kétszeres világbajnok francia válogatott mellé, ezzel eldőlt, hogy ebben a csoportban több európai nem lehet. A négy évvel ezelőtti oroszországi vb-n is egy csoportban futballozott e két gárda, egy unalmas 0-0-át játszottak egymással, és mindketten továbbjutottak a nyolcaddöntőbe.

A négyszeres világbajnok német válogatottat sorsolták Spanyolorszag mellé az E-csoportba. Tehát a 2010-es világbajnok megmérkőzik a 2014-es vb-győztessel. Ez lesz a csoportkör csúcsrangadója.

Az F jelű négyesbe sorolták Horvátországot Belgium mellé, a csoportkör utolsó fordulójában meccselnek majd egymással. Mindkét együttes a legjobb négyben végzett az előző vb-n.

A H-csoportba jutott a kétszeres világbajnok Uruguay.

A G-csoportban kapott helyet Svájc, amely a legutóbbi Európa-bajnokság győztesét, Olaszországot előzte meg a selejtezőcsoportjában. Bombameglepetésre az olaszok nem jutottak ki a vb-re sorozatban másodszor, hiszen 2018-ban is ugyanez a blama történt meg velük.

A harmadik kalapból elsőként Iránt húzták ki, amely zsinórban a harmadik vb-jén szerepel. Az irániak a B-csoportba kerültek, a nyitó fordulóban Anglia ellen mérkőznek meg.

Az Egyesült Államok–Irán mérkőzés is különleges lesz a történelmi múltra visszatekintve.

Legutóbb az 1998-as világbajnokságon játszott e két nemzet válogatottja egymással, akkor politikai üzenete is volt a meccsnek. Emellett az angolok és az amerikaiak összecsapása is pikáns lesz.

Az idei Afrika-kupa-győztes Szenegál a hollandok ellen kezdi meg a vb-t az A-csoportban. A szenegáliak is örülhetnek, hogy Katar mellé kerültek.

Az argentin Lionel Messi ünnepli gólját a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatának 9. fordulójában játszott Argentína-Bolívia mérkőzésen Buenos Airesben 2021. szeptember 9-én. Az argentin válogatott Lionel Messi mesterhármasával 3-0-ra győzött. A 34 éves Messi a mérkőzésen megdöntötte Pelé válogatottbeli gólrekordját. A 34 éves támadó már 81 alkalommal talált a kapuba az argentin valogatottban, míg a brazilok háromszoros világbajnoka 77-szer volt eredményes. MTI/EPA-EFE/Pool/Juan Ignacio Roncoroni
Az argentin Lionel Messi ünnepli gólját a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság dél-amerikai selejtezősorozatának 9. fordulójában játszott Argentína-Bolívia mérkőzésen Buenos Airesben 2021. szeptember 9-én. Az argentin válogatott Lionel Messi mesterhármasával 3-0-ra győzött. A 34 éves Messi a mérkőzésen megdöntötte Pelé válogatottbeli gólrekordját. A 34 éves támadó már 81 alkalommal talált a kapuba az argentin valogatottban, míg a brazilok háromszoros világbajnoka 77-szer volt eredményes. MTI/EPA-EFE/Pool/Juan Ignacio Roncoroni

Lengyelországot a C jelű kvartettbe sorsolták.

A lengyelek és az argentinok közötti találkozó pikantériáját a Lionel Messi–Robert Lewandowski párharc adja majd,

hiszen az utóbbi időben a két világklasszis között nagy harc alakult ki az egyéni díjak tekintetében is.

A G-csoportba került a szerb válogatott. Érdekesség, hogy Brazília, Svájc és Szerbia a 2018-as világbajnokságon is egy csoportban küzdött meg egymással a továbbjutásért. A déli szomszédaink a brazilok ellen rajtolnak a katari vb-n.

A D jelű négyesbe került Tunézia, amely a hatodik világbajnokságán vesz részt. A Franciaország–Tunézia mérkőzés különlegesnek ígérkezik, hiszen rengeteg tunéziai származású francia él Franciaországban, köztük többen is az észak-afrikai válogatottat erősítik. A Ferencváros középpályása, Aissa Laidouni is Franciaországban született, és már 18-szor lépett pályára a tunéziai válogatottban.

A harmadik kalapos Japán került a két európai gigász mellé az E-csoportba, és a németek ellen startol.

Marokkót sorsolták az F-csoportba, ahol a francia–tunéziai meccshez hasonlóan rendkívüli lesz a marokkói és a belga válogatott közötti mérkőzés. Többek között Ryan Mmaee és Samy Mmaee számára lesz különleges ez a meccs, mivel az FTC-ben és a marokkói válogatottban futballozó Mmaee testvérek Belgiumban születtek és nőttek fel.

Magyar szempontból érdekesség, hogy legutóbb NB I-es játékos nem vett részt a világbajnokságon Oroszországban. Ezúttal viszont

három ferencvárosi labdarúgó is képviseli az  OTP Bank Ligát a katari vb-n: a marokkói Mmaee fivérek és a tunéziai Laidouni.

A H-csoportba került Dél-Korea, amely a tizenegyedik világbajnokságára készül, ezzel rekordernek számít Ázsiában.

Bora Milutinovics egykori szerb válogatott futballista és labdarúgóedző Ghána nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. MTI/AP/Haszan Ammar
Bora Milutinovics egykori szerb válogatott futballista és labdarúgóedző Ghána nevét mutatja a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. MTI/AP/Haszan Ammar

A negyedik kalapból elsőnek Milutinovics húzta ki az interkontinentális pótselejtező egyes számú továbbjutóját, azaz a Peru–Ausztrália párharc nyertese és az Egyesült Arab Emírségek válogatottja közötti meccs győztesét.

Ecuador az A-csoportba került, ahol Hollandia és a liverpooli Sadio Mané vezette Szenegál a két esélyes, azonban Ecuador is okozhat meglepetéseket. A dél-amerikai ország válogatottja 2002-ben mutatkozott be a világbajnokságok történetében, a legjobb eredménye a nyolcaddöntős szereplés a 2006-os németországi tornán.

Szaúd-Arábia került a C-csoportba.

Az interkontinentális pótselejtező második számú csapata jutott az E jelű négyesbe. Ez azt jelenti, hogy a Costa Rica–Új-Zéland találkozó győztese játszhat majd ebben a csoportban.

Az utolsó európai helyért küzdő együttesek közül a továbbjutó a B-csoportban méreti meg magát. Vagyis Wales mérkőzik meg a skót-ukrán összecsapás nyertesével, és a végső győztes kvalifikálja magát a katari vb-re. Nos, bármelyik forgatókönyv különlegesen alakulna.

Brit presztízscsatára kerülhet sor, ha Skócia vagy Wales küzdhetne meg Angliával. Ha pedig Ukrajna kvalifikálja magát, akkor újabb ferencvárosi játékos, Olekszandr Zubkov képviselhetné a magyar élvonalbeli bajnokságot Katarban.

Kamerun a G-csoportba került. A kameruniak legendás csatára, 2021 decemberétől a Kameruni Labdarúgó-szövetség (Fecafoot) elnöke, Samuel Eto'o rezzenéstelen arccal konstatálta ezt a helyszínen a honfitársával, Rigobert Songgal, aki szintén klasszis labdarúgó volt, és jelenleg a kameruni válogatott szövetségi kapitánya. Érdekesség, hogy a 41 esztendős Eto'o 2019 februárjában fejezte be játékos-pályafutását, és utolsó klubja a katari Qatar SC volt, ahol a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes támadó egy évet futballozott.

A ghánai válogatott pedig a H-csoportba került. Az afrikai csapat visszavághat Uruguaynak a drámai körülmények között elbukott 2010-es világbajnoki negyeddöntőért.

Kanada 1986 után jutott ki újra a világbajnokságra – a magyar válogatott is ekkor szerepelt legutóbb vb-n, és a legutóbbi vb-győzelmét épp a kanadaiak ellen érte el a csoportmeccs során. Katarban a kanadai válogatott az első meccsén Belgiummal játszik majd az F jelű kvartettben.

Ezzel elkészült a csoportok beosztása, igaz, három hely még kiadó a vb-n.

A csoportkör legnagyobb rangadója a Németország–Spanyolorszag mérkőzés lesz. A spanyolok a 2018-as vb-n is nagy európai csapattal, Portugáliával kezdtek, s kiváló meccset játszottak.

 „Brazil szempontból nehéz meccsekre lehet számítani, a Svájc elleni találkozó különösen keménynek ígérkezik, szereztünk már tapasztalatokat ellenük. Azonban sok esélyünk van a továbbjutásra” – értékelt Cafu a sorsolás után.

„Az afrikai csapatok izgatottan várják a vb-t, régóta dolgoztak ezért. Afrikából Szenegált tartom a legesélyesebbnek” – árulta el Jay Jay Okocha.

„Nagyszerű csapatok vesznek részt ezen a világbajnokságon. Nehéz megjósolni a végkimenetelt, hiszen a labdarúgás nem egzakt tudomány. Mindenki meg akarja nyerni a vb-t vagy a lehető legtovább akar eljutni. Óriási élmény látni a vb-trófeát egy arab országban” – nyilatkozta Rabah Madzser.

Ezzel véget ért a sorsolás. A 28 napos viadalon a csoportkör 12 nap alatt zajlik le, naponta négy csoportmeccset tartanak meg. A csoport első két helyezettje jut a legjobb 16 közé, majd következnek a negyeddöntők, elődöntők, a bronzmeccs és a döntő. Tehát hét meccset kell játszani a világbajnoki elsőségért.

A 2022-es világbajnokság csoportbeosztása

A-csoport: Katar, Hollandia, Szenegál, Ecuador

B- csoport: Anglia, Egyesült Államok, Irán, Wales/Skócia/Ukrajna

C- csoport: Argentína, Mexikó, Lengyelország, Szaúd-Arábia

D- csoport: Franciaország, Dánia, Tunézia, Peru/Ausztrália–Egyesült Arab Emírségek

E- csoport: Spanyolország, Németország, Japán, Costa Rica/Új-Zéland

F- csoport: Belgium, Horvátország, Marokkó, Kanada

G- csoport: Brazília, Svájc, Szerbia, Kamerun

H- csoport: Portugália, Uruguay, Dél-Korea, Ghána 

 

Nyitókép: A vb-re kijutott válogatottak szövetségi kapitányai a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportsorsolásán Dohában 2022. április 1-jén. Fotó: FIFA World Cup Facebook-oldal

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. április 02. 17:35
És Magyarország? Mi elküldjük a stadionjainkat?
Párhuzamos különvélemény
2022. április 02. 13:10
Nem lenne egyszerűbb Iránt is kizárni? Meg persze most már Szaud-Arábiát is. De Brazíliának és Szerbiának sincs semmi keresnivalója a liberális Világbajnokságban. Van még pár bizonytalan határeset, őnélkülük is tisztább lenne... A maradék pedig az esélyegyenlőség jegyében meg egyáltalán a boldogságért legyen mind győztes és első helyezett világbajnok!
quantum
2022. április 02. 11:15
Unalomba és érdektelenségbe fog fulladni az arab vb. Én szóltam.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!