Magyar csapatkapitány vezet ki magyar játékosokat egy magyarral felálló ellenféllel szemben a Német Kupa döntőjére

2022. április 21. 00:43

A három magyar játékossal felálló RB Leipzig 2-1-re legyőzte a Német Kupa elődöntőjében az Union Berlint. Mivel a másik ágon kedden a Freiburg 3-1-re nyert Hamburgban, így a berlini fináléban, 80.000 néző előtt akár egyszerre is játszhat Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik, Willi Orban és Sallai Roland.

2022. április 21. 00:43
null
Edvi László

Furcsa szerda estéje lehetett a Schwarzwaldklinik (nálunk A klinika néven futó) német szappanoperából ismert Fekete-erdőben található Freiburg városának csapatában focizó Sallai Rolandnak. Ugyanis ő kedden történelmet írt csapatával, és bejutott a Német Kupa döntőjébe. Szerdán pedig azt leste a tv-közvetítés során, vajon

melyik válogatottbeli társa ellen léphet ott pályára.

Ugyanis Gulácsi Péter, Szoboszlai Dominik és Willi Orban csapata, az RB Leipzig azzal az Union Berlinnel találkozott, melyhez az a Schäfer András tartozik, aki azt az emlékezetes gólt szerezte Münchenben az Európa-bajnokságon Németország ellen.

A Berlinből Berlinbe (ugyanis a német fővárosban rendezik a finálét) Lipcsén keresztül eljutni igyekvő Unionban Schäfer a kispadon kezdett, viszont

az RB-ben mindhárom magyar ott volt a kivonuláskor.

Vagyis a Német Kupa elődöntőjében a Leipzig kezdőcsapatában több magyar játékos szerepelt, mint a vele egyidőben rendezett Magyar Kupa elődöntőjében a Ferencvároséban.

Nehéz eldönteni, hogy ez a tény a magyar foci nagy sikere, vagy komoly kritikája!

Az viszont biztos, hogy az egykori NDK területén található két csapat talán soha vissza nem térő lehetőséget kapott idén a kupagyőzelemre, hisz’ a Bayern München és a Borussia Dortmund már régen búcsút intett a sorozatnak.

Sőt az utóbbi 29 év győztesei közül senki nem jutott a legjobb négy közé sem.

A Szászországban „lakó”  RBL még soha, semmilyen komoly címet  nem nyert, ami annak is köszönhető, hogy 2009-ben alapították. Így ő nem is szerepelt az egykori keletnémet bajnokságban, és egyik ott vitézkedő lipcsei klubnak

„sem utódja, sem boldog őse, sem rokona, sem ismerőse”.

A Berlin szerencsétlenebb felén létező (értsd: 45 évig szovjet megszállás alá tartozó) Union szerepelt a volt NDK pontvadászatában, de „vitézkedésről” a Stasi-kedvenc, Dynamo árnyékában szó sem lehetett. Ám egy keletnémet kupagyőzelem csak összejött neki 1968-ban.

A mérkőzés esélyese a Leipzig volt, ám a csütörtökön Bergamoban Európa-liga elődöntőben, vasárnap Leverkusenben Bundesliga kvázi-bronzmeccsen diadalmaskodó gárda érthetően fáradtan mozgott. Főleg a támadásért felelős kvartett ( Szoboszlai, Nkunku, Olmo és Silva) és a gyengébb játékosokból álló, de egységes Union ráérzett erre.

Van oka az ünneplésre Szoboszlai Dominiknak és Mohamed Simakannak: döntőt játszhatnak a Német Kupában Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Van oka az ünneplésre Szoboszlai Dominiknak és Mohamed Simakannak: döntőt játszhatnak a Német Kupában Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

A 25. percben egy jobbról érkező gyönyörű beadás után Becker az ötös baloldali sarkáról ballal, kapásból lőtte ki Gulácsi kapujának bal oldalát, 0-1.

A szászok ezt követően is támadgattak, de a fővárosiak egyre magabiztosabbak lettek.

Az 57. percben eldőlhetett volna a meccs

, ha a gólszerző, Becker bal oldalról érkező begurítását Awoniyi gólpasszá nemesítette volna. Az „euros labda” elment Gulácsi orra előtt, de Becker éktársa olyan szerencsétlenkedést mutatott be vele, amiért azonnal Schäferre kellett volna cserélni, és többé a csapat közelébe sem engedni.

Awoniyi bénázása változtatott meg mindent! Ez hozta fel a Leipziget!

Mert ahogy mondani szokták: „reggelig sem rúgott volna gólt” a gárda, ha nem segít neki az Union.

Awoniyi hibája után egy perccel egy védő is nagyot bakizott. Jaeckel ártatlan helyzetben, a 16-oson belül véletlenül belerúgott Nkunkuba, és ezért 11-es járt a szász alakulatnak.

Ilyen sem volt még! Gulácsi Péter személyében magyar csapatkapitány vezethet ki egy gárdát a Német Kupa döntőjére! Fotó: MTI/EPA/Filip Singe
Ilyen sem volt még! Gulácsi Péter személyében magyar csapatkapitány vezethet ki egy gárdát a Német Kupa döntőjére! Fotó: MTI/EPA/Filip Singe

André Silva a jobbra vetődő Rönnow helyére rúgta a labdát, és ezzel egyenlített az RB, 1-1!

Megérkezett abba a meccsbe, mely akkor már egy órája ment, és melyhez alig volt köze.

A gól után Tredesco Szoboszlait lecserélte, helyére a svéd Forsberg érkezett. Viszont csak két percig volt csak két magyar válogatott focista a pályán:

a 64. percben jött Schäfer András, így ismét három honfitársunk játszott.

Az Union által talpra állított RB megnyerte a meccset. A hosszabbításban, de nem a kétszer 15 percesben, hanem a 3 percesben.

A 92. percben a lipcsei Angelino lövését, még kapusa helyett hárította a gólvonalon Baumgartl, ám ezzel nem ért véget a támadás. Némi adogatás után jobbról jött a beívelés, és Forsberg 7 méterről fejjel bejuttatta a Leipziget a berlini fináléba, 2-1!

A Szoboszlai helyére érkező támadó mellett ugrott fel Schäfer

, de a svéd nyerte párbajt a magyarral szemben, így a Berlin keleti felében található csapat csak televízión nézheti a főváros nyugati felében rendezett Német Kupa döntőjét.

Amelyben -- ha nem történik valami váratlan dolog-- négy magyar focista játszik majd.

 

 

A nyitóképen: Szoboszlai Dominik a saját teljesítményére nem nézhet vissza boldogan, de a döntőbe jutásnak örülhet.

MTI/EPA/Filip Singe

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!