A Magyar Sport Napján Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó: A sportnak köszönhetem, hogy a mai napig kihívásokat keresek az élet minden területén!

2022. május 06. 17:27

Május 6-a a Magyar Sport Napja – immár 22 éve. A kontinens első szabadtéri sportversenyét 1875. május 6-án Budapesten rendezte meg a Magyar Athletikai Club (MAC) - Magyarország legrégebbi egyesülete -, ennek emlékére a kormány határozata alapján 2000 óta ezen a napon ünnepeljük a Magyar Sport Napját.

2022. május 06. 17:27
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Mint azt a Magyar Olimpiai Bizottság honlapja írja, 147 éve atlétikai és ökölvívószámokban mérték össze Budapesten a tudásukat a versenyzők. A MAC 1875. április 8-án alakult meg, s az 1947-es megszüntetéséig a legsikeresebb magyar egyesület volt, számos világ- és Európa-bajnoki cím mellett 24 olimpiai aranyérmet szereztek a kék-sárga klub sportolói (köztük a vívó Gerevich Aladár, Rajcsányi László, az atléta Németh Imre, a birkózó Bóbis Gyula és a vízilabdázó id. Szívós István). A klubot 1989-ben a régi tagok újra bejegyeztették, majd 1993-ban fúzióra lépett a Népstadion SK-val, s elsősorban utánpótlás-neveléssel foglalkozik.

A Magyar Sport Napján – az elődök előtt tisztelegve - hagyomány a budapesti Szabadság téri emlékművet megkoszorúzni a Magyar Athletikai Club szervezésében. Szerdán Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter helyettes államtitkár szűk körű megemlékezést és koszorúzást tartott az emlékműnél.

A Mandiner Sport megkeresésére Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó mesélte el, mit jelent, mit is adott a számára a sport.

„Egyértelműen kijelenthetem: a sportmúltamnak, a sportolásnak köszönhetően sokkal boldogabban és egészségesebben élem az életem, és ez az oka, hogy 52 évesen is a kihívásokat keresem az élet bármelyik területén”.

Tímea – sok egyéb munkája mellett – a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete elnökeként is tevékenykedik, így rendszeresen találkozik a magyar sport legendás alakjaival.

„Ez a fajta elfoglaltság nem csak azért fontos az életemben, mert engem is motivál, hanem mert testközelből is tapasztalom:

és mennyi pozitív hozadéka, jellemformáló ereje van a sportnak. Ez egy egészen másfajta motiváció, mintha erről egy hétköznapi ember, vagy netán otthon, a szülők mesélnének a gyerekeknek! Számomra óriási megtiszteltetés, hogy tagja lehetek a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének, az pedig különösen, hogy elnökként tehetek meg sok mindent értük, amely leginkább a támogatók felkutatásában nyilvánul meg. És rajtuk keresztül is csak megerősíthetem: aki sportol, annak nem feltétlenül csak a különböző érmek megnyerése lehet jutalom, hanem hogy egy közösségnek hatalmas személyiségformáló ereje is van. Tehát aki sportol, már biztos, hogy nyert!"

Märcz Tamás játékosként és szövetségi kapitányként is igazi csapatember! Fotó: MTI/Illyés Tibor
Märcz Tamás játékosként és szövetségi kapitányként is igazi csapatember! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Märcz Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó:

Az élsport olyan értékekre is megtanított, mint a kitartás, a szorgalom, és egymás megbecsülése  

A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is összefoglalta a Mandinernek, hogy mit is kapott a sporttól:

A közösségformáló erejének köszönhetően pedig kialakult egy olyan stabil baráti köröm, amelyből gyermekkorom óta a mai napig sokat merítek. Kifejezetten örülök, hogy egy csapatsportágat választottam, hiszen szeretek teamben dolgozni, és így eredményeket elérni; ennek természetesen az élet egyéb területein is nagy hasznát veszem. Arról nem is beszélve, hogy az élsport, a vízilabda – sok egyéb mellett – olyan értékekre is megtanított, mint a kitartás, a szorgalom, és egymás megbecsülése”     

Nyitókép: Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok vívó legendás mesterével, Kulcsár Győzővel. Fotó: MTI/Földi Imre

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. május 21. 02:39
A sport az ellenfél tiszteletére, a győzelem és a veszítés helyén kezeléséhez segít. Sajnos azzal, hogy teljesen elüzletesedett a nemes hagyományokat a pénz kiirtja belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!