A Ferencváros elvesztette az elődöntőt, a bronzéremért küzdhet a Bajnokok Ligájában

2022. június 03. 23:17

Az FTC-Telekom jól kezdett, de végül 10-7-re kikapott a Pro Reccótól a férfi vízilabda Bajnokok Ligája belgrádi nyolcas döntőjében pénteken az elődöntőben. A Fradi bronzmeccset játszik szombaton.

2022. június 03. 23:17
null
Bánfalvi Szabolcs

Mint írtuk, a a magyar bajnok és kupagyőztes FTC-Telekom hatalmas csatában 14-13-ra győzött a Jug Dubrovnik ellen a férfi vízilabda Bajnokok Ligája a belgrádi nyolcas döntőjében csütörtökön a negyeddöntőben. Ezzel a Fradi bejutott az elődöntőbe, ahol pénteken a kilencszeres BL-győztes Pro Reccóval mérkőzött meg. Az első elődöntőben a hazai Novi Beograd 14-13-ra nyert a a Brescia ellen drámai küzdelemben, öt másodperccel a vége előtt dőlt el a találkozó.

A meccs érdekessége, hogy Zalánki Gergő a Ferencvárosból igazolt el a Pro Reccóba, ahol szintén meghatározó játékossá vált a magyar válogatott játékos. Tavaly hét év után nyerte meg a Recco a BL-t, épp a Ferencvárost legyőzve a fináléban.

Nem volt telt ház a belgrádi uszodában, ám a ferencvárosi szurkolótábor kiváló hangulatot teremtett. Pénteken is hatalmas páratartalom és hőség uralkodott az uszodában, akárcsak csütörtökön.

A ferencvárosi Jansik Szilárd (balra) és Zalánki Gergő, az olasz csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo–Pro Recco mérkőzésen Belgrádban 2022. június 3-án. Az FTC 10-7-es vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól. MTI/Kovács Tamás

Az első negyedben az olasz gárda szerezte meg a vezetést (0-1), azonban 4:02-nél Nemanja Ubovics kiegyenlített egy nagyszerű góllal (1-1). Majd Danyiil Merkulov lövése a blokkról pattant az olaszok kapujába, és átvette a vezetést a zöld-fehér alakulat 2:01-nél (2-1). Miközben Vogel Soma ezúttal is nagyszerűen védett, három bravúrt is bemutatott a találkozó első nyolc percében.

Egygólos magyar előnnyel zárult az első negyed.

A második negyed elején is kitűnően védekezett az FTC, Varga Dénes blokkolt remekül. Kettős emberhátrányt is kivédekezett a magyar csapat, 30 másodpercen keresztül támadott az olasz együttes, és lövéshez sem jutott. Ez is jellemezte a Ferencváros masszív védekezését. Az ellenfél következő támadását is elképesztő ferencvárosi blokk semlegesítette. Vámos Márton 3:52-nél begyűjtötte a második kiállítását, ráadásul ötmétereshez jutott a Recco. Aleksandar Ivovics értékesítette a büntetőt. Ekkor Vámos mellett Molnár Erik is már két hibánál tartott.

Fekete Gergő lövése a blokkról lepattant, azonban másodjára már bevette az olasz kaput (3-2). Idényről idényre fejlődik Fekete. A másik oldalon Echenique hamar egyenlített épp a támadó idő lejárta előtt (3-3). Ivovics megszerezte második gólját 1:55-nél egy rafinált lapos lövéssel, megint egy másodperccel a támadó idő lejárta előtt (3-4). Merkulov hatalmas bombát eresztett el, ezzel már az orosz játékos is kétgólos volt (4-4). Az olasz lefordulást Jansik Szilárd állította meg szabálytalanul, Jansiknak is a második kiállítása volt ez már. Az ötméterest Zalánki Gergő határozottan értékesítette (4-5). Öt másodperccel a negyed vége előtt emberelőnybe került a Ferencváros, a lövést az olasz hálóőr, Del Lungo szögletre tolta, így megmaradt a ferencvárosi emberfór a következő negyedre.

Az első félidő egygólos olasz vezetéssel zárult, pedig az olaszok egy gólt sem szereztek emberelőnyből. Nagyszerű volt a Fradi emberhátrányos védekezése, ám sok kulcsjátékos két hibaponttal várta a második félidőt.

A harmadik negyed elején a Recco hozta el a labdát, így a ferencvárosi emberelőny érvényét vesztette. Vogel újabb gyönyörű védést mutatott be, az ezt követő támadás során pedig Jansik védekezett óriásit. Majd 5:32-nél Luka Loncar lövésébe beleért Vogel, ám becsorgott a kapuba a labda. Először vezetett két góllal az olasz csapat. Támadásban nem ment a Fradinak ebben a periódusban. Összeállt az olasz védelem Ivovics vezérletével. Vámos lövését is bravúrosan blokkolta a Pro Recco.

A ferencvárosi Luca Damonte (balra) és Benjamin Thomas Hallock, az olasz csapat játékosa a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo–Pro Recco mérkőzésen Belgrádban 2022. június 3-án. Az FTC 10-7-es vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól. MTI/Kovács Tamás

Majd Luca Damontét kiállították, ekkor az olaszok edzője, Sandro Sukno időt kért. Bejött, kihasználta az emberfórt az olasz gárda, először volt háromgólos a különbség (4-7). Sőt, Aaron John Younger góljával már négy volt közte. Vogel ezúttal nem tudott hárítani, és ekkor amár csak 33%-os volt a védési hatékonysága. A meccs első félidejében kiválóan védett, a második játékrészben már nem tudta hozni ugyanazt a formát, hasonlóan alakult a teljesítménye a Jug Dubrovnik elleni meccsen is. Az olasz kapus ekkor pedig 67%-os védési mutatót produkált. Kettős emberelőnyben Vámos megszerezte a Ferencváros első gólját a második félidőben két perccel a harmadik negyed vége előtt (5-8). Azonban az amerikai Benjamin Thomas Hallock gyorsan visszaállította a négygólos különbséget (5-9) a harmadik etap végére.

Érdekesség, hogy a világ legjobb bekkjének, Ivovicsnak egy hiba sem állt még ekkor a neve mellett. Ez igen ritka.

Vogel még bemutatott egy fontos védést, így maradt a négygólos előny az olaszoknál. Másik meghatározó pontja volt a mérkőzésnek, hogy három akciógólt is centerből szerzett a Pro Recco három negyed során.

A negyedik etap második percében Zalánki szinte kettétörte a felső kapufát, majd a magyar légiós kiválóan védekezett a ferencvárosi emberelőnyös támadás során. A Fradi játékát ekkor már pontatlanságok is jellemezték. Öt perccel a vége előtt nem esett gól az utolsó negyedben. Varga Dénes nem játszott ekkor, így a támadások nem voltak hatékonyak. Az öt szerzett gól nagyon kevés volt, a centerjáték nem ment a Fradinak, ellenben az olaszok három centergólt is szereztek. Francesco Di Fulvio döntötte el a találkozót, miután bombagólt lőtt (5-10). Varga Dénes szépített szűk egy perccel a vége előtt, ezúttal csak egygólos volt a zöld-fehérek csapatkapitánya (6-10). Négy másodperc volt még hátra, amikor Vámos dobott hatalmas gólt, és kialakította a végeredményt.

A Pro Recco 10-7-re nyert a Ferencváros ellen.

A harmadik negyedben lépett el az olasz együttes négy góllal. A Fradi védekezése jónak bizonyult, a kapott tíz góllal nem volt gond, ám a hét szerzett gól kevésnek bizonyult, támadásban nem volt elég hatékony a zöld-fehér együttes. A Pro Recco megérdemelten nyert.

A Novi Beograd a Pro Reccóval meccsel a döntőben szombaton 19.30-kor, az olaszok a tizedik BL-győzelmükre hajtanak majd. Míg a Ferencváros a bronzéremért küzdhet majd meg a szintén olasz Brescia ellen szombaton 17.00-kor.

„Arra kértem a csapattársaimat a mérkőzés elején, hogy hozzuk zavarba az olaszokat azzal, hogy ne tudjanak gólt lőni, mi pedig nyugodtan játsszunk elöl. Amint volt egy kis fegyelmezetlenség nálunk, az ellenfél játékosai rögtön lefordultak, és ha abból nem is szereztek gólt, akkor vagy emberelőnyt, vagy ötméterest harcoltak ki, ezt meg kihasználták. Ez kialakított egy különbséget. Sajnálom a meccset, mert ezt szeretem a legkevésbé, amikor lepereg a meccs, én sem alakítok ki helyzeteket, nem tudok igazán a csapat hasznára válni. A Reccónak két teljes olyan sora van, hogy szinte felesben le tudják játszani a találkozót ugyanazon a színvonalon. Ez nagy kihívás mindenkinek, szombaton a Novi Beográdnak is az lesz. Nekünk ma túl nagy feladat volt sajnos” – elemzett Varga Dénes, az FTC csapatkapitánya a M4 Sportnak a meccs után.

Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője (balra) a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és az Pro Recco mérkőzésen Belgrádban 2022. június 3-án. Az FTC 10-7-es vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól. MTI/Kovács Tamás
Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője (balra) a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és az Pro Recco mérkőzésen Belgrádban 2022. június 3-án. Az FTC 10-7-es vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól. MTI/Kovács Tamás

„Az idény elején csak álmodoztunk arról, hogy a nyolcas döntőben játszhassunk, és ott a legjobb négybe jussunk. A csapatunk rengeteg bravúrt hajtott végre ebben a szezonban, a csoda itt ért véget. Szombaton van még egy mérkőzésünk, ahol nagyon akarunk nyerni. Az elődöntőben jól kezdtünk, az elején az ellenfélre kényszerítettük az akaratunkat, ezt kértem a játékosaimtól. Ez addig működött, amíg az erőnk tartott. Lépésről lépésre feljöttek az olaszok. Kaptunk három akciógólt centerből. Ezen a szinten sajnos ez nem fér bele. Ettől függetlenül minden elismerésem a csapatomnak. Nagyon nehéz meccs volt, a pénteki is az volt. Ilyenkor érvényesül, hogy melyik együttesnek van hosszabb kispadja. Hasonló volt a tavalyi Pro Recco elleni találkozóhoz, jó kezdés után, egy szoros első és második negyed után a végére elfogyott az erőnk.

érezzék azt, hogy hol vannak a hiányosságaik, mit kell pótolniuk, és így évről évre jobbak leszünk. Ha szorosan tudtuk volna tartani a mérkőzést a harmadik negyedig, akkor lett volna esélyünk, hiszen ahogy az elmúlt években látni lehetett, ilyenkor óriási nyomás alá kerül a Recco, és akkor elkezd hibázni. Ez volt a tervünk, hogy elérjük ezt a nyomást, és ezzel esetleg tudjunk nyerni. De elfáradtunk. Minden poszton a világ legjobb játékosai vízilabdáznak a Reccóban. Nálunk is vannak nagyon jó játékosok, de összehasonlítva a két együttest, öt-hat extra teljesítmény kellett volna részünkről ezen a meccsen, hogy eljussunk a győzelemig. Négy-öt gólos különbségnél leállt a Recco, akkor már tartalékolt a fináléra” – értékelt Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője az M4 Sportnak.

„Kicsit jobban elfáradtak a Ferencváros játékosai, mint ahogy vártam. De ez érthető, pénteken nagyon kemény meccset játszottak. Az elején néhány fontosabb játékosuknak lett két kiállítása, így nem igazán tudták forgatni a csapatot, és a végére eléggé elfáradtak. Mi pedig jobban bírtuk. Sandro edző kedvenc szavai a türelem és a higgadtság. Ez volt a kulcs ezen a meccsen is és pénteken is. Lehet, hogy az elején rosszul kezdünk, kimaradnak a lövések, de nincs semmi baj, megyünk tovább, bízunk az egész évben elvégzett munkában, illetve a tudásunkban, előbb-utóbb kijön a játék. Láttuk a Beograd–Brescia meccs végét, parázs hangulat volt, a szerbek szeretnek szurkolni a csapatuknak, szombaton még többen lesznek. A hazaiaknak ez nagy erőt fog adni. Ismét nehéz helyzetben leszünk, viszont aki meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját, annak ezen át kell verekednie magát. Biztos, hogy jó mérkőzés lesz a döntő” – fejtette ki Zalánki Gergő, a Pro Recco játékosa.

 

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCAS DÖNTŐ, BELGRÁD

ELŐDÖNTŐ

PRO RECCO (olasz)–FTC-TELEKOM 10-7 (1-2, 4-2, 4-1, 1-2)

Belgrád, 600 néző. Játékvezetők: Sztavridisz (görög), Alexandrescu (román)

RECCO: DEL LUNGO – N. Prescitutti, DI FULVIO 1, YOUNGER 1, Loncar 1, Zalánki 1, IVOVICS 2. Csere: HALLOCK 2, Bertoli, Figlioli, Echenique 1, Canella 1. Edző: Sandro Sukno

FTC: VOGEL SOMA – Fekete G. 1, Varga Dénes 1, Molnár E., Német T., VÁMOS 2, Jansik Sz. Csere: MERKULOV 2, Ubovics 1, Pohl, Vigvári Vendel, Damonte. Edző: Varga Zsolt

 

Nyitókép: Varga Zsolt, a Ferencváros vezetőedzője (k) magyaráz a játékosoknak a férfi vízilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott FTC Telekom Waterpolo és az Pro Recco mérkőzésen Belgrádban 2022. június 3-án. Az FTC 10-7-es vereséget szenvedett a címvédő Pro Reccótól. MTI/Kovács Tamás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2022. június 04. 19:09
Nyilván sikeresen elérték amit akartak. Tudom ott belterjesfalván nehezen megy az import , de itt falun már szarrá exportáljuk magunkat. És persze kösz a gratulációt.
Héja
2022. június 04. 12:09
Téged a kutya se kérdez. Elvarátaidat faggasd.
nick89
2022. június 04. 12:08
néhai Ch.Pilot Kérdezem a welneszező hosszúhétvégés NER-nyaloncokat, hogy mit szólnak a 400 forintos euróhoz? Válaszok: kunfia 2022. June 4. 09:30 Connold77 2022. June 4. 09:31 drom176 2022. June 4. 09:34
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!