Kapitány a sorsdöntő meccs előtt: Hideg fejjel kell játszanunk az ausztrálok ellen

2022. június 28. 03:08

A magyar női vízilabda-válogatott csoportjában a második helyen végzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, majd a kieséses szakaszban 23-6-ra nyert Argentína ellen, így bejutott a negyeddöntőbe. A mieink Ausztrália ellen küzdenek meg az elődöntőbe jutásért kedden 21 órától a Hajós Alfréd uszodában. Bíró Attila szövetségi kapitány értékelt.

2022. június 28. 03:08
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar női vízilabda-válogatott a Kolumbia elleni találkozón mutatkozott be a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Hajós Alfréd uszodában, és könnyed játékkal 35-4-re győzött a jóval gyengébb képességű kolumbiai együttes ellen. Hogyan értékelné azt a meccset?

Az egy kellemes mérkőzés volt, bár én nem nagyon szeretem az ilyen meccseket – mondta Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Mandinernek. – Jobbak a pörgősebb, izgalmasabb mérkőzések. Ám le kell tudni ezeket a találkozókat is. A világbajnokságok szépsége, hogy olyan ellenfelekkel kerülhetünk össze, amelyekkel általában nem szoktunk meccselni. Így az elmúlt években játszottunk Dél-Koreával és Thaifölddel, ezen a vb-n pedig Kolumbiával. Megadtuk a kolumbiaiaknak a tiszteletet, így nekik is élmény lehetett ellenünk vízilabdázni. Nálunk mindenki átesett a tűzkeresztségen, és minden mezőnyjátékos szerzett gólt azon a mérkőzésen, ez volt a célunk. Az én kérésem volt a lányoktól a meccs előtt és közben is, hogy ha emberelőnyt kapunk, akkor arra az emberre játsszuk ki a helyzeteket, aki még nem lőtt gólt. Így például Faragó Kamilla az első felnőtt világversenyén az első meccsén két gólt szerzett, ám a rutinosabb játékosoknak is jó bemutatkozás volt.

Hozzászoktak a közönséghez, a hangulathoz, a fényekhez, a vízhez. Más este kilenckor játszani, mint délben vízilabdázni.

A mostani vb előtt az olaszokra és a kanadaiakra készültünk. A nemzetközi női vízilabda történetében a magyar–olasz rangadók mindig hangsúlyosak voltak a kezdetektől fogva.

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya gólöröme a Magyarország–Kanada csoportmérkőzésen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Fotó: Trenka Attila

Ezen a világbajnokságon is meghatározónak számított a magyar–olasz rangadó. A második csoportmeccsünk már pörgős volt, és akadtak izgalmak az olaszok ellen. Hogyan elemezné a taljánok ellen elszenvedett 10-9-es vereséget?

Az olaszoknak kicsit kevesebb téttel bírt az a mérkőzés. Talán ők könnyebben átvészelték azokat a kritikus időszakokat a találkozó során, amelyeket mi nem tudtunk. Ugyanakkor azt is tudtuk, ha vérszemet kapnak, akkor nagyon nehéz lesz legyőzni őket. Ez megtörtént. Néhány hibával visszahoztuk az olaszokat a meccsbe, és onnantól görcsöltünk és erőlködtünk. Még így is voltak jó dolgaink, de sajnos több volt a rossz. Fejlődnie kellett még a csapatnak a világbajnokság második hetére és már előtte a Kanada elleni meccsre is, hiszen a kanadai válogatott is az olaszhoz hasonlóan erős csapat, bár más taktikával és más szerkezettel vízilabdázik mint az olasz gárda.

A fejlődés látható volt, az utolsó csoportmérkőzésünkön Kanada válogatottja ellen 11-7-re nyertünk. Hogyan értékeli azt a találkozót?

A kanadai csapat többször megmutatta, hogy nagyon komoly alakulat, ez látszott az olasz válogatott ellen vívott mérkőzésén is. Nem könnyű a kanadaiak ellen vízilabdázni. Ugyanakkor

sokkal jobban játszottunk elöl és hátul is Kanada ellen, mint tettük azt az olaszok ellen. Akkor is szerettünk volna nyerni, de azon a találkozón kicsit gyengébbek voltunk védekezésben, és akkor még szoktuk a játékvezetési stílust.

A kieséses szakaszban az Argentína elleni nagykülönbségű győzelemmel (23-6) a magyar csapat bejutott a negyeddöntőbe. Hogyan jellemezné az argentinok elleni meccset?

Kiélveztük megint a közönség szeretét, szurkolását. Az argentin együttes jobb, mint a kolumbiai. Ezáltal a lefordulásokon kívül védekeznünk is kellett. Az argentin válogatottból egy-egy játékos az olasz és a spanyol bajnokságban játszik, négyen-öten pedig az amerikai egyetemi bajnokságban vízílabdáznak. Úgyhogy abban a csapatban akadnak olyan egyéniségek, akikre oda kellett figyelni, hogy ne lepjenek meg minket. Nem tudtak meglepetést okozni, mert odafigyeltünk. A kapusaink jól védtek, Gangl Edinát nem lehetett meglepni. Ebből a szempontból abszolút hasznos és építőjellegű mérkőzés volt.

Keszthelyi-Nagy Rita, a női vízilabda-válogatottunk csapatkapitánya a hazai rendezésű vizes világbajnokságon is vezére a magyar együttesnek és kiválóan játszik a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Fotó: Trenka Attila

Említette Ön is és a játékosok is, hogy Ausztrália ellen már elkezdtek készülni az argentinok elleni találkozó előtt. Korábban Veszprémben edzettek közösen egy hetet az ausztrálokkal. Ennek fényében mik lehetnek az előjelek a negyeddöntő előtt?

A közös készülés segítséget jelentett nekünk is és az ausztráloknak is. Mindketten videóztuk egymást, ugyanannyi anyagunk van mint nekik. Körülbelül egyenlő arányban volt hasznos mindkét alakulat számára. Amikor az amerikai válogatottal edzünk együtt, akkor viszont abból mi jobban profitálunk, mivel az Egyesült Államok csapata egyértelműen jobb nálunk. Kíváncsi vagyok, hogy melyikünk tud többet nyerni az ausztálokkal közösen eltöltött hétből. Bár akkor nekik akadtak problémáik az időeltolódással, mi pedig akkor is komoly munkát végeztünk mellette, így abból sok következtetést nem vonnék le, hiába születtek pozitív eredmények számunkra.

Mi lehet a siker kulcsa az ausztrálok ellen?

Az lesz a kulcs, hogy mennyire tudunk hideg fejjel játszani és koncentrálni a gólszerzési lehetőségeinknél a találkozó második felében, amikor az ausztrálok fizikálisan fel szokták őrölni az ellenfelet.

Ők hibára szokták kényszeríteni a riválisokat, ezzel tudnak felülkerekedni. Mi viszont elég komoly fizikai állapotban vagyunk ahhoz, hogy bízzak benne, hogy ez nem fog megtörténni a harmadik és a negyedik negyedben sem.

 

Nyitókép: Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya magyaráz a játékosainak a Magyarország–Kanada csoportmérkőzésen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában. Fotó: Trenka Attila

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogidomi864
2022. június 30. 12:33
Nem szabad elkövetni azt a hibát, melyet a férfiak elkövettek! Annyi helyzetből csak párat értékesíteni, maga a gyalázat volt! Az aki olaszországban pólózik és elfelejt golt dobni felvethet néhány kérdést! Nem lesz egyszerű a következő sorozat sem! Tartok tőle messze leszünkaz 5. helytől is! Magam kérném vissza Kemény Dénest a szövetségi kapitányi posztra! A jelenlkegi kapitánnyal soha nem voltam elégedett, ahogyan most sem! Lányainknak harcolni kell és minden erejüket bele kell tenni an lövésekbe! A kemény lövés a kapus kezével együtt is a hálóba jut! Hajrá lányok!
westend
2022. június 30. 12:30
Hajrá lányok!
westend
2022. június 29. 00:07
Húúh ez kemény volt, de meg lett :) Most már éremért, gyerünk lányok!
APESZ72
2022. június 28. 21:12
dd
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!