Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett 400 vegyesen a hazai vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján

2022. június 25. 18:57

Hosszú Katinka remek úszással a negyedik helyen zárt 400 vegyesen a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a medencés úszóprogram záró napján, szombaton a Duna Arénában. A versenynap végén Milák Kristóf átvette a 200 pillangón elért világcsúcsért járó díjat.

2022. június 25. 18:57
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján, szombat délután egyetlen magyar érdekeltségű versenyszámot tartottak, a női 400 méter vegyes döntőjét Hosszú Katinkával. Előtte azonban világklasszis úszók versenyeztek a Duna Arénában.

A záró napon először a férfi 50 méteres hátúszás döntőjét rendezték meg. A finálé hatalmas drámát hozott, ugyanis hiába az amerikai Justin Ress ért az első helyen célba, utólag kizárták őt, így a honfitársa Hunter Armstrong nyerte meg az aranyérmet, a lengyel Ksawery Masiuk végzett a második helyen, az olasz Thomas Ceccon pedig a dobogó harmadik fokára állhatott. Utóbbi a férfi 100 hát döntőjében már begyűjtött egy aranyat a vb-n a Duna Arénában, ráadásul akkor Ceccon úszta meg a világbajnokság úszóversenyeinek első világcsúcsát (51.60), ötvenezer dollár jutalom járt neki a világrekordért.

A nemzetközi vizes sportokat tömörítő szövetség (FINA) azonban újra megvizsgálta a felvételeket, s ez alapján visszavonta Justin Ress kizárását, és az eredeti sorrendet hagyta jóvá. Így mégis Ress szerezte meg a világbajnoki címet. Mivel ekkor már megtartották az eredményhirdetést, a versenynap végén hivatalos ceremónián átadták az aranyérmet Ressnek, aki egyedül állt fel a dobogó legmagasabb fokára, s játszották le a tiszteletére az amerikai himnuszt.

A női 50 méteres mellúszás döntőjét is szoros küzdelem jellemezte. Végül a litvánok olimpiai bajnoka, Ruta Meilutyte győzött, az olasz Benedetta Pilato ezüstérmet szerzett, a dél-afrikai Lara van Niekerk pedig harmadik lett.

Az olasz Gregorio Paltrinieri örül, miután 14:32.80-es világbajnoki csúccsal győzött a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjében június 25-én a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Az olasz Gregorio Paltrinieri örül, miután 14:32.80-es világbajnoki csúccsal győzött a férfi 1500 méteres gyorsúszás döntőjében június 25-én a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A férfi 1500 méteres gyorsúszás fináléja Kalmár Ákos nélkül zajlott, aki a csütörtöki előfutamában elért időeredményével (15:21.44) nem lett döntős. A döntőben az olasz Gregorio Paltrinieri végig vezetett, és világcsúcs részidőn belül úszott, a három nagy riválisa, az amerikai Bobby Finke, a német Florian Wellbrock és az ukrán Mykhailo Romanchuk messze lemaradva tőle haladt.

Paltrinieri még 1450 méternél is a világrekord részidején belül volt, végül a világcsúcs nem jött össze, ám Paltrinieri 14:32.80-es világbajnoki csúccsal nyert.

Finke és Wellbrock hatalmas csatát vívott az utolsó méterekig az ezüstéremért, végül előbbi másodikként, utóbbi harmadikként ért célba. A 800 gyorson Finke, Wellbrock, Mykhailo Romanchuk, Paltrinieri volt a sorrend, ezúttal a leghosszabb medencés távon az ukrán Romanchuk az ötödik helyen végzett.

Ezt követően a női 50 méteres gyorsúszás döntőjében a svéd világklasszis, Sarah Sjöström aratott diadalt, a lengyel Katarzyna Wasick szerezte meg az ezüstérmet, az ausztrál Meg Harris lett a harmadik.

Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett a 400 méteres vegyesúszásban a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján június 25-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Hosszú Katinka a negyedik helyen végzett a 400 méteres vegyesúszásban a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján június 25-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

Ezután következett magyar szempontból a szombati versenynap legjobban várt versenyszáma, a női 400 méter vegyes döntője, ahova Hosszú Katinka az ötödik legjobb idővel jutott be, így a kettes pályán úszott.

A bevonulásnál a háromszoros olimpiai, kilencszeres világ- és tizenötszörös Európa-bajnok Hosszút hatalmas ováció fogadta a Duna Arénában. Majd a rajt után megint felrobbant az aréna. Hosszú kiválóan rajtolt, az első 100 méter pillangó után az ötödik helyen fordult. A második 100 méteren, hátúszásban egyre jobban feljött Hosszú a harmadik és negyedik helyezett ellenfelére, ám fél távnál még ötödikként fordult, de a mellúszás során feljött a harmadik helyre 250 méternél. Majd 300 méternél megint visszacsúszott az ötödik helyre. A 33 éves világklasszis úszónk az utolsó hossz előtt a negyedik volt, végül

Hosszú a negyedik helyen végzett 4:37.89-es idővel. A 15 éves kanadai McIntosh Summer új junior világcsúccsal győzött.

A férfi 4x100-as vegyes váltó döntőjében Olaszország együttese győzött beállítva az Európa-csúcsot (3:27.51).

A női 4x100-as vegyes váltót az amerikai csapat a egyes pályán úszva nyerte meg.

Milák Kristóf megkapta a 200 méter pillangón elért világcsúcsért járó díjat a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján június 25-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Milák Kristóf megkapta a 200 méter pillangón elért világcsúcsért járó díjat a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján június 25-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A versenynap végén átadták Milák Kristófnak és Thomas Cecconénak a világcsúcsért járó díjat. Ezen a világbajnokságon ők ketten úsztak világrekordot az egész mezőnyben.

A 2022-es vizes vb-n a legeredményesebb úszó a nőknél az amerikai világklasszis Katie Ledecky lett, míg a férfiaknál a francia ifjú sztár, Leon Marchand.

Ezzel befejeződött a medencés úszás programja a hazai vizes világbajnokságon a budapesti Duna Arénában. Magyarország két aranyéremmel a hetedik helyen végzett az úszóversenyek összesített éremtáblázaton a vizes vb-n, az Egyesült Államok zárt az éremtáblázat élén 17 arany-, 12 ezüst- és 16 bronzéremmel.

 

Nyitókép: Hosszú Katinka a negyedik helyen zárt 400 méteres vegyesúszásban a hazai rendezésű vizes világbajnokság utolsó medencés úszónapján június 25-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jack Reynor
2022. augusztus 26. 00:25
Ha Hosszú messze a legjobb magyar (sőt európai) úszó az adott számban, akkor miért ne indulhatna? Más lenne a helyzet, ha lenne nála két jobb magyar úszó, akik elől elveszi a helyet. Semmilyen nimbuszrombolás nem történik azzal, ha nem nyer mindig, ez egy nagyon-nagyon buta megközelítés.
gezukácska
2022. június 29. 00:55
Gratulálok a teljesítményhez! Minden tiszteletem a tiéd!
rugovics tibusz
2022. június 29. 00:54
33 éves már, ki van combosodva meg seggesedve, tényleg nem kellene már annyira erőltetnie ezt. Saját nimbuszát rombolja csak le. Egy nevesincs senkitől nagyon szép lenne a negyedik hely is, de ha a világcsúcstartóra vernek rá hárman is ki tudja hány testhosszt, az annyira nem fest jól.
drom176
2022. június 29. 00:53
Egyetértek, egy nemzeti ikon már így is.....de vége a pályafutásának, el kell fogadni. Így is egy nemzet büszke rá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!