Kapás Boglárka: A magyar közönség nagyon sok erőt adott nekem

2022. június 23. 05:58

Kapás Boglárka a hetedik helyen végzett 200 pillangón és ötödik lett a női 4x200-as gyorsváltó befejező embereként szerdán a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Kapás a versenynap végén értékelte a teljesítményét.

2022. június 23. 05:58
null
Bánfalvi Szabolcs

Hogyan értékeli a kétszáz méteres pillangóúszásban elért hetedik helyét és az idejét?

A kétszáz pillangó döntőjében úszott idővel egy kicsi hiányérzetem van – mondta Kapás Boglárka a Mandinernek a szerdai versenyap végén a Duna Arénában. – De szerda reggelre éreztem, hogy a kedd délutáni úszás kivett belőlem, így fizikailag előjött, hogy nem vagyok olyan állapotban, mint kellene. Azonban nekem a keddi középdöntős úszás volt a fő úszásom, mert be akartam jutni a döntőbe. Ez volt nekem a csúcs. A fináléban pedig beleadtam mindent, ennyi maradt erre a döntőre. Viszont nem lehetek elégedetlen a kétszáz pillangóval, mert nem volt olyan a felkészülésem, ahogy szerettem volna. Alapvetően 2:07-es időt akartam elérni a 2:08 helyett, ám ezt félre kell tennem,

ez most nagyon jó eredmény ahhoz képest, hogy két hete még ide se akartam jönni. Úgyhogy elégedett vagyok ezzel.

Az utóbbi időben derékfájdalom hátráltatta a felkészülését. Hogy érzi most magát?

Lekopogom, most jól vagyok, nem fájt a derekam a fináléban. De teljesen kikezelni nem lehet a derékfájdalmat, mert ez néha visszajön. Ennek kapcsán eddig ez a két hónap jelentette a leghosszabb időt, ilyen sokáig még sosem volt derékfájdalmam előtte. Előfordult már, hogy egy-két hétig tartott, viszont ezúttal pont az alapozásból vette ki azt a két hónapot, amire szükségem lett volna.

Kapás Boglárka a hetedik helyen zárt a női 200 méteres pillnangóúszás döntőjében június 22-én a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Kapás Boglárka a hetedik helyen zárt a női 200 méteres pillnangóúszás döntőjében június 22-én a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A magyar női 4x200-as gyorsváltóval is úszott a döntőben a szerdai versenynap végén. A délelőtti elődöntőben még Jakabos Zsuzsanna szerepelt. Hogyan dőlt el, hogy Ön indul a fináléban?

Felhívott Balázs (Virth Balázs, Kapás edzője – a szerk.), és mondta, hogy én leszek a befejező ember a váltóban a döntőben. Akkor azt válaszoltam, hogy ez fantasztikus, mert nem tudom, hogyan fogom lehozni, mert nagyon fáradt voltam. Ám tudtam, hogy a váltó mindig olyan, hogy ott a maradék erőmet, illetve a szívemet, a lelkemet úgy adom bele, hogy alig élem túl.

Szerencsére túlélte, és nem lett rosszul, ráadásul befejező emberként hatalmas csatában behozta a váltót az ötödik helyre. Hogyan értékeli a váltóval elért világbajnoki ötödik helyezést?

Valóban nem lettem rosszul. Fantasztikus a váltóval elért világbajnoki ötödik hely. A negyedik pozíció nagyon messze volt tőlünk. Ez volt a legtöbb, amit ki tudtunk hozni. Büszke vagyok a lányokra. Láttam a harmadik ötven méteren, hogy nagyjából együtt haladunk két másik csapattal. Az utolsó ötven méteren nem az ellenfelek felé vettem a levegőt, így

befejező emberként csak arra gondoltam, hogy én itt mindent beleadok, és előbb halok meg, minthogy a riválisok érjenek hamarabb a célba.

Csak reménykedtem, hogy az ellenfelek előtt vagyok, mert nem láttam őket. Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült az ötödik hely.

Milyen az összhang a váltón belül?

Nagyon jó az összhang. A három másik lány (Pádár Nikolett, Molnár Dóra, Késely Ajna – a szerk.) is imádja ezt a váltót, akárcsak én. Nem is tudok olyat mondani, aki úszott valaha ebben a váltóban, és nem élvezte. Változó az összetétel a váltóban, ám alapból van egy ösztönös összetartó erő a csapat tagjai között.

A Pádár Nikolett, Késely Ajna, Kapás Boglárka és Molnár Dóra (balról jobbra) alkotta női 4x200-as gyorsváltónk az előkelő ötödik helyen végzett a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 22-én. Fotó: Trenka Attila

Mennyit érzékelt úszás közben a hazai közönség buzdításából?

Az az érdekes, hogy hallottam a szurkolókat, pedig máskor nem szoktam hallani soha a szurkolást, mert egyrészt fókuszált állapotban vagyok úszás közben, másrészt a sapka a fülemen van, és víz is megy a fülembe. Azonban a magyar közönség buzdítását nem lehet nem hallani.

Gondoltam is a kétszáz pillangó döntőjében, amikor száz méternél fordultam, hogy hihetetlen, hogy hallom a magyar drukkereket, nagyon hangosak lehetnek, ha ezt hallom. Nagyon sok erőt adtak nekem.

Korábban említette, hogy Önnek a római Európa-bajnokság lesz az év versenye. Hogyan készül az Eb-re?

Körülbelül hat hét van az Európa-bajnokság kezdetéig. Kell ennyi idő, mert szükségem van még alapozásra. Most még nehezemre esik háromszor leúszni a kétszáz pillangót. Ezen szeretnék még javítani. Jobb formában lehetek az Eb-re, mint amilyen állapotban a világbajnokságon voltam. Ez a cél.

 

Nyitókép: Kapás Boglárka koncentrál a női 200 méteres pillangóúszás döntőjéjének rajtja előtt június 22-én a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2022. június 25. 19:35
Gratulálok! Vb-n döntőbe jutni hatalmas teljesítmény!:-)) a döntő a világ krémje!
KBA98
2022. június 23. 18:00
Drága Bogi! Csak vigyázz magadra! Nagyon szeretünk és drukkolunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!