Milák Kristóf és Kenderesi Tamás is döntőbe jutott a vizes vb-n

2022. június 20. 18:38

Milák Kristóf a világ idei legjobb idejével, Kenderesi Tamás hatodikként jutott a kedd délutáni döntőbe 200 méter pillangón a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Megszületett az első ötvenezer dollárt élő világcsúcs is férfi 100 háton.

2022. június 20. 18:38
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a hétfő délutáni úszóprogram során először a férfi 200 méteres gyorsúszás döntőjét rendezték meg, sajnos Németh Nándor nélkül, aki a vasárnapi időeredményével (1:47.71) nem lett döntős. A fináléban a román David Popovici elképesztő úszással győzött 1:43.21-es idővel, ezzel megdöntötte a saját junior világcsúcsát – vasárnap délután is junior világrekordot úszott az elődöntőben. A 17 éves úszó hatalmas tehetség, gyönyörű stílusban úszik, még sokat hallunk majd róla.

Ezt követően a női 1500 gyors fináléja következett, szintén magyar induló nélkül, mivel Késely Ajnát nem nevezték erre a távra, míg Mihályvári-Farkas Viktória a vasárnapi selejtezőben 16:26.21-et teljesített, és a 12. helyen végzett, így lemaradt a döntőről.

A szám toronymagas favoritja, az amerikai Katie Ledecky végig vezetve hatalmas fölénnyel nyert 15:30.15-ös idővel, így az ötszörös olimpiai bajnok immár tizenhatszoros világbajnok lett a Duna Arénában.

A másdikok helyen ért célba a szintén amerikai Katie Grimes 15:44.89-cel, valamint az ausztrál Lani Pallister lett a bronzérmes 15:48.96-tal.

Az amerikai világklasszis, Katie Ledecky óriási fölénnyel nyert női 1500 gyorson a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila
Az amerikai világklasszis, Katie Ledecky óriási fölénnyel nyert női 1500 gyorson a vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Fotó: Trenka Attila

A férfi 50 méteres mellúszás elődöntőiben sem szerepelt magyar versenyző, miután a szám egyetlen hazai indulója, Gál Olivér a 28. helyen végzett összesítésben a délelőtt elért 28.26-os idejével. Az olasz Nicolo Martinenghi világbajnok lett vasárnap 100 mellen, ezúttal pedig 50 mellen megnyerte futamát 26.56-tal, ezzel a legjobb idővel jutott a keddi fináléba. Míg a 42 éves brazil világklasszist, Joao Gomes Juniort kizárták az elődöntős futamában, így lemaradt a döntőről.

A női 100 hát döntőt is magyar versenyző nélkül rendezték, miután a vasárnap délelőtti selejtezőben Burián Katalin 1:01.26-os ideje 100 háton összesítésben a 19. helyet jelentette, csupán 13 századdal maradt le az elődöntős 16. helytől. A fináléban az amerikai Regan Smith aratott diadalt 58.22-es idővel. A kanadai Kylie Masse (58.40) szerezte meg az ezüstérmet, az amerikai Claire Curzan lett a bronzérmes (58.67).

Az olasz Thomas Ceccont nem igazán lepte meg az 51.60-as világcsúccsal elért győzelme a férfi 100 méteres hátúszás döntőjében. Fotó: Trenka Attila
Az olasz Thomas Ceccont nem igazán lepte meg az 51.60-as világcsúccsal elért győzelme a férfi 100 méteres hátúszás döntőjében. Fotó: Trenka Attila

A görög Aposztolosz Krisztu a legjobb idővel, világbajnoki csúccsal jutott be a férfi 100 hát döntőjébe, ám a fináléban ötödik lett, míg az olasz Thomas Ceccon óriási úszással, 51.60-as világcsúccsal győzött.

Ezzel nemcsak a történelmi sikert ért el, de a FINA tegnapi, rendkívüli budapesti kongresszusán megszavazott ötvenezer dollárt érő világcsúcsokból is övé lett az első.

A szám korábbi világcsúcstartója, a négyszeres olimpiai bajnok, amerikai Ryan Murphy másodikként ért célba (51.97), míg a honfitársa, Hunter Armstrong egy századdal lemaradva bronzérmet szerzett (51.98).

A női 200 gyors két elődöntőjét is ezen a délután tartották meg. A brit Freya Anderson jutott a keddi fináléba a legjobb idővel (1:56.05).

Kenderesi Tamás kiválóan hajrázott a 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében, ezzel hatodikként jutott a keddi fináléba. Fotó: Trenka Attila
Kenderesi Tamás kiválóan hajrázott a 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében, ezzel hatodikként jutott a keddi fináléba. Fotó: Trenka Attila

Hétfő délután a mieink közül ketten ugrottak medencébe a magyar szempontból leginkább várt versenyszámban, a férfi 200 méteres pillangóúszásban. A szám elődöntőit rendezték ezen a délután, ahol az úszóink közül két világklasszis is érdekelt volt: Milák Kristóf és Kenderesi Tamás. A két úszónkat külön futamba sorolták be a selejtezőben elért helyezések alapján.

A versenyszám riói olimpiai bronzérmese, Kenderesi összesítésben nyolcaddiként ment tovább az elődöntőbe, ahol az első futamban a hatos pályát kapta. A 25 éves úszónk az első 50 méter után a hatodik helyen fordult, majd féltávnál visszaesett a nyolcadik helyre, majd 150 méternél feljött a hetedik pozicióba, és szokásához híven

Kenderesi óriásit hajrázott az utolsó 50 méteren, és bravúrosan a harmadik helyen ért célba 1:54.79-es idővel.

„Az úszásom a taktika része volt. Igazából sikerült azt hoznom, amit elterveztem. Szándékosan vettem vissza a futam elején, mert csak így tudtam a végén jól jönni. Belülről érzékeltem, hogy felzárkózok a többiekre az utolsó 20-25 méteren, ez is volt a cél, és ebben bíztam, és örülök, hogy ezt végig tudtam vinni. A legjobb kettőben kellett volna végeznem, és akkor egy jobb pályára kerültem volna a döntőben. Így a kettes pályát kaptam, és arra fókuszálok. Azt még tartom, hogy az Eb-n leszek jobb. Úgyhogy azt is várom, de először a keddi fináléban kell jól teljesítenem. Bízom benne, hogy a döntőben jobb időt úszok majd, és majd látjuk, hogy az milyen helyezést hoz. A taktikán kell változtatni, mert a táv első felében jobban kellene úsznom, és megpróbálok egy hasonló hajrát mutatni. Meglátjuk, hogy mennyire fogom bírni” – értékelt Kenderesi Tamás az elődöntő után.

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás kedd délutáni döntőjébe. Fotó: Trenka Attila
Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás kedd délutáni döntőjébe. Fotó: Trenka Attila

A szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Milák a legjobb idővel jutott az elődöntőbe, amelynek a második futamában a négyes pályán úszott. A szám világcsúcstartója, Milák már az első 50 méteren vezetett, a második hossz után is tarotta az első helyét, a táv harmadik része után is elsőként fordult, majd kiváló hajrát mutatott be, és

a szám toronymagas esélyese megnyerte futamát 1:52.39-cel, azaz a világ idei legjobb idejével kvalifikálta magát a keddi fináléba. A második futam után eldőlt, hogy Kenderesi hatodikként jutott a kedd délutáni döntőbe.

A női 100 méteres mellúszás döntőjében az olasz Benedetta Pilato nyert, a német Anna Elendt másodikként ért célba, a litván Ruta Meilutyte bronzérmet szerzett. Némi meglepetésre a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok, amerikai Lilly King a negyedik helyen végzett.

A férfi 200 pillangó döntője kedden 18.45 órakor kezdődik.

 

Nyitókép: Milák Kristóf a legjobb idővel jutott a férfi 200 méteres pillangóúszás kedd délutáni döntőjébe. Fotó: Trenka Attila

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attila 6118
2022. június 21. 19:57
Sós Csaba nem árulta el, hogy mit remél Miláktól a döntőben. Egyesek szerint világcsúcsot. Szerintem is, de 1:50-en belüli idővel! Ez a nagy álma! Ámen!
Proctor
2022. június 21. 08:52
Bravo!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!