Milák Kristóf világbajnok lett hatalmas világcsúccsal a hazai vizes vb-n!

2022. június 21. 18:28

Milák Kristóf új világcsúcsot úszott, s megvédte világbajnoki címét 200 pillangón kedd délután a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában. Kenderesi Tamás a hatodik helyen végzett.

2022. június 21. 18:28
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a kedd délutáni úszóprogram során először a férfi 800 méteres gyorsúszás döntőjét rendezték meg, sajnos Kalmár Ákos nélkül, aki a hétfői előfutamában elért időeredményével (8:08.67) nem lett döntős. A fináléban az ukrán Mykhailo Romanchuk, a német Florian Wellbrock, az olasz Gregorio Paltrinieri és az amerikai Bobby Finker vívott hatalmas csatát az utolsó méterekig. Végül Finke győzött, Wellbrock a második helyen ért célba, Romanchuk szerezte meg a bronzérmet, míg Paltrinieri lecsúszott a dobogóról, s negyedik lett.

Ezt követően a női 200 gyors fináléja következett, szintén magyar induló nélkül. Óriási küzdelmet hozott ez a döntő is, ahol a kínai Yang Junxuan nyert, az ausztrál Mollie O’Callaghan szerezte meg az ezüstérmet, a szintén kínai Tang Muhan lett a harmadik.

Németh Nándor a férfi 100 méteres gyorsúszás szétúszása után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. Németh győzött és bejutott a döntőbe. MTI/Illyés Tibor

Ezután a férfi 100 gyors elődöntőjének az első futamát rendezték, ahol két magyar is érdekelt volt: a hatos pályán Németh Nándor, a hetesen Szabó Szebasztián. Mindkét magyar remekül versenyzett, együtt haladt a mezőnnyel. Végül Németh a második helyen ért célba 47.96-tal, míg Szabó az ötödik lett 48.19-as időeredménnyel.

A másik futamot David Popovici nyerte 47.13-mal junior világcsúccsal. A 17 éves román tehetség a 200 gyorson szintén junior világcsúccsal győzött, és lett világbajnok hétfőn a Duna Arénában. Szerdán újabb világbajnoki aranyérmet nyerhet az ifjú sztár. Összesítésben Németh hotversenyben a nyolcadik helyen végzett az olasz Lorenzo Zazzerivel. Szabó pedig nem kvalifikálta magát a döntőbe.

Végül szétúszás döntött Németh és Zazzeri között. Németh a szétúszás során végig vezetett, és szenzációs országos csúcsot úszott (47.69), és nyert Zazzeri ellen. Ezzel Németh jutott be a szerdai fináléba.

Kedd délután rendezték a magyar szempontból leginkább várt versenyszámot. A férfi 200 méteres pillangóúszás döntőjében két világklasszis úszónk versenyzett: a szám olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, világcsúcstartója, Milák Kristóf, valamint a versenyszám riói olimpiai bronzérmese, Kenderesi Tamás. Előbbi a világ idei legjobb idejével jutott a fináléba, utóbbi hatodikként került a döntőbe.

Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 200 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. Milák Kristóf 1:50.34-es világcsúccsal győzött. MTI/Illyés Tibor

Már a bevonulás előtt óriási ováció volt hallható. A két magyar úszót pedig hatalmas hangorkán és buzdítás fogadta. Szólt a „Ria, Ria, Hungária!”

Milák a négyes pályán úszott, míg Kenderesi a hetes rajtkőről ugrott a medencébe. Milák már az első 50 méter után vezetett, míg Kenderesi harmadikként fordult. Fél távnál Milák egyre jobban elhúzott a mezőnytől, Kenderesi a negyedik helyen haladt. Milák több mint egy testhosszal vezetett már 150 méternél. Milák az utolsó 50 méteren még jobban növelte előnyét.

Végül hatalmas fölénnyel, új világrekorddal (1:50.34) győzött – a saját világcsúcsát megdöntve –, s lett világbajnok, ezzel megvédte világbajnoki címét.

„Ez az otthonom! Több mint négyezer fantasztikus szurkoló van itt, aki csak miattam jött ki, elképesztő!” a döntőt követően. Fantasztikus ez az egész. Abban a pillanatba, ahogy felálltam a rajtókőre, se kép se hang, mintha egy álomba lennék. Három évet kellett várnom rá, hogy a saját legjobbamat meg tudjam úszni, de összejött” – nyilatkozta Milák Kristóf a döntőt követően az M4 Sportnak.

Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor
Kapás Boglárka a női 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Illyés Tibor

Kedd délután magyar szempontból a másik fontos versenyszám, a női 200 méteres pillangóúszás elődöntője volt. Az első futamban Hosszú Katinka az egyes pályán úszott a hazai közönség buzdítása közepette. Az első hossz után Hosszú a hetedik helyen fordult, a második 50 méteren is a hetedik helyen haladt, az első hat riválistól lemaradva, így 150 méternél is hetedikként fordult. Az utolsó 50 méteren sem változott a helyzet, Hosszú hetedik lett a futamában (2:10.64).

A második futamban indult Kapás Boglárka a hatos pályán. Az első 50 méter után a nyolcadik helyen haladt, fél távnál is még utolsó helyen fordult. Miközben a hazai közönség egyre hangosabban buzdította Kapást, aki 150 méternél már harmadik volt. Az utolsó hosszon megint hatalmasat hajrázott, akárcsak a délelőtti előfutamban, és harmadikként ért célba 2:07.89-es idővel.

Összesítésben Kapás nyolcadikként került a fináléba. Hosszú pedig nem jutott a döntőbe.

Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Kovács Tamás
Kós Hubert a férfi 200 méteres vegyesúszás elődöntőjében a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én. MTI/Kovács Tamás

Férfi 200 vegyes elődöntőjében Kós Hubert indult a hármas pályán az elődöntő első futamában. Az első hossz, a pillangóúszás után másodikként fordult, majd a második 50 méteren háton átvette a vezetést kiváló úszással, a harmadik 50 méteren mellúszásban visszacsúszott a második helyre, majd az utolsó hosszon gyorson harmadikként ért célba 1:57.23-as idővel.

Ugyanebben a számban a második futamban volt érdekelt Török Dominik, aki az egyes pályán úszott. Török hetedik lett a futamában 2:00.71-es idővel.

Összesítésben Kós ötödik legjobb idővel jutott a szerdai fináléba, míg Török a 15. helyen zárt, és nem került a döntőbe.

 

Nyitókép: Milák Kristóf világbajnok lett férfi 200 méteres pillangóúszásban. Fotó: Trenka Attila

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sincero
2022. december 15. 13:12
Nem lennék ma niedermüller(ék) helyében...
Ipolypart
2022. június 25. 22:56
Na innentől elvágta magát az edző. Megkapja a magáét.
zakar zoltán béla
2022. június 25. 22:56
Angol-magyar, kard, Milák, vízilabda!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
states
2022. június 24. 06:26
Magyar siker, komcsi bánat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!