Olasz Anna a hatodik, Balogh Vivien a 17. helyen végzett női 10 kilométeren nyílt vízi úszásban a hazai vb-n

2022. június 29. 09:45

Hatalmas csatában Olasz Anna a hatodik, Balogh Vivien a 17. helyen zárt a nyílt vízi úszók női 10 kilométeres versenyében a hazai vizes világbajnokságon a Lupa-tavon.

2022. június 29. 09:45
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon a nyílt vízi úszóprogram harmadik napján, szerdán a nők 10 kilométeres egyéni versenyét rendezték a Lupa-tavon, ahol két magyar indult: a váltóval vasárnap ezüstérmet nyert Olasz Anna, és a pályafutása első felnőtt világbajnokságán szereplő Balogh Vivien. Utóbbi a nők 5 kilométeres viadalán mutatkozott be a vb-n, és a 24. helyen végzett célfotóval.

A 10 km-es futamban egy kilométer után Balogh a 20. pozícióban volt, míg Olasz nem szerepelt a legjobb 35-ben. A táv harmadánál azonban az Európa-bajnoki ezüstérmes Olasz átvette a vezetést. Féltávnál Balogh a 11., Olasz a 14. helyen úszott, viszont mindkét magyar versenyző az élmezőnyben haladt.

Hat kilométer után a mintegy 20 fős élboly leszakította a mezőnyt, az élen haladó versenyzők között úsztak a mieink. Két körrel, azaz három és fél kilométerrel a vége előtt Balogh a 16., Olasz a 17. pozícióban tartózkodott.

Amikor hét és fél kilométert tettek meg az úszók, akkor Olasz a nyolcadik helyen, Balogh a 15. és a 20. pozíció között vívott csatát.

Olasz Anna a női nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyének rajtja előtt a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Az utolsó kört Olasz a 13., Balogh a 18. pozícióban kezdte meg.

A célegyeneseben óriási küzdelem alakult ki, végül Olasz a hatodik, Balogh a 17. helyen csapott a célba.

Az öt kilométeren győztes Ana Marcela Cunha haladt az élen, ám nem sokkal a cél előtt a német Leonie Beck és a holland Sharon van Rouwendaal is felzárkózott a brazil világklasszisra.

Végül hatalmas hajrában Rouwendaal szerezte meg a világbajnoki címet 2:02.29.20-as idővel, mindössze 0.5 másodperc hátrányban másodikként zárt Beck (2:02.29.70), utóbbival azonos idővel ért célba Cunha (2:02.29.70), aki ezúttal egy bronzérmet szerzett a hétfőn nyert aranyérme mellé. Célfotó döntött az első három helyről.

A 17. helyezett Balogh Vivien (balra) és a hatodik helyezett Olasz Anna (jobbra) a célba érkezés után a női nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

„Egyáltalán nem reménykedtem ilyen eredményben, nem úgy mentek az edzések május körül, ahogy szerettem volna, ám a váltóval szerzett ezüstérem például nagyon motivált. Azonban most jól esett az úszás, jó döntéseket hoztam. A többiek kezdtek meghalni körülöttem, kint pedig a lelátón ott volt mindenki, aki fontos nekem és nekik is szerettem volna megmutatni, mit tudok, minden bizonnyal utoljára egy hazai világversenyen” – mondta az M4 Sportnak Olasz, aki a táv egyharmadál még az élen úszott.

„Nem szerettem volna vezetni, hiszen ez nagyon sokat kivesz az emberből, és az ötödik világbajnokságomon már tudom, milyen verekedés van az elején” – árulta el Olasz, aki elárulta, hogy a célja továbbra is a párizsi olimpia – ezért nem hagyta abba a pályafutását a tokiói ötkarikás játékokat követően –, augusztusban pedig indul majd a római Európa-bajnokságon, amelyen igazi nyílt vízi körülmények között, tengerben versenyeznek majd az úszók. Olasz hozzátette, nem indul el a csütörtöki 25 kilométeres versenyen.

„Ez az, amiért edzettem, sajnos az utolsó hétszáz méter már nagyon fájt és kicsit lemaradtam, de így is nagyon boldog vagyok” – nyilatkozta Balogh Vivien örömkönnyek között az M4 Sportnak, és kiemelte, hogy élete első felnőtt világbajnokságán sikerült elérnie a célját, a legjobb 20 közé kerülést.

 

Nyitókép: Olasz Anna a női nyílt vízi úszók 10 kilométeres versenyén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tavon 2022. június 29-én. MTI/Szigetváry Zsolt

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!