Szabó Szebasztián: Hatalmas élmény volt középdöntőben és döntőben versenyezni hazai közönség előtt a vb-n

2022. június 26. 01:08

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon Szabó Szebasztián 50 méter pillangón hatodik lett, míg az új számában, 50 méter gyorson a negyedik helyen végzett, három századdal maradt le a dobogóról. Szabó értékelte a teljesítményét.

2022. június 26. 01:08
null
Bánfalvi Szabolcs

A hazai vizes világbajnokságon az ötven méter pillangón hatodik lett június 19-én, majd öt nappal később két hellyel előrébb végzett az új számában. Hogyan értékeli az ötven méteres gyorsúszásban elért negyedik helyezést?

Az volt a cél, hogy a lehető legszebben ússzam az ötven méter gyorsot – mondta Szabó Szebasztián a Mandinernek. – Az ötven pillangón túlságosan akartam nyerni vagy érmet szerezni, így nyilván nem sikerült elérni a céljaim. Örülök, hogy tudtam javítani ötven gyorson. Ebben a számban most már közel került az időm az országos csúcshoz is. Ha azt megúszom egyszer, akkor annak nagyon fogok örülni.

Hogyan állt az új számához, az ötven gyorshoz ezen a világbajnokságon?

Ez egy új szám, ez tesztfázisban volt eddig. Ezért nem annyira izgultam, mert úgy álltam hozzá, hogy lesz, ami lesz, de természetesen nagyon komolyan vettem. Az úszás nagyon monoton sport, kilométereket kell úszni, és közben nézni kell a csíkot a medence alján. Emiatt a változatosság jót tesz nemcsak nekem, hanem mindenkinek.

Szabó Szebasztián kiválóan szokott rajtolni. Fotó: Trenka Attila
Szabó Szebasztián kiválóan szokott rajtolni. Fotó: Trenka Attila

Három századdal csúszott le a dobogóról ötven gyorson, viszont egy századdal előzte meg az ötödik helyezett ellenfelét. Ennek fényében milyen érzések kavarognak Önben?

Közel volt a harmadik hely, ám az ötödik helyezés még közelebb volt. Úgyhogy ötven méteren ezeket nem kell nézni utólag.

Elégedett vagyok a negyedik hellyel, főleg úgy, hogy először úszok nagy világversenyen ötven gyorson. Boldog és büszke vagyok.

Azonban van még mit kijavítani, gyorsabban és máshogy kell kiviteleznem az úszást, és így jobb lehetek még.

Az ötven gyorson érte el a legjobb helyezést ezen a világbajnokságon. Ez lehet akár a fő száma mostantól?

Bízom benne, hogy a párizsi olimpiára ez lesz a fő számom. Addig mindent úszok, így száz gyorsot, mert nagyon jók lehetünk a fiúkkal a váltóban. Az ötven pillangó megy, azt folytatom. Száz pillangón pedig majd látjuk, mi lesz. Nem szeretném abbahagyni a száz pillangót, de azon a távon Milák Kristóf ellen durva versenyezni. Viszont nemcsak ez az ok, hanem éreztem, hogy az utóbbi másfél évben nem úgy ment a száz pillangó, ahogy terveztem. Edzettem és koncentráltam rá, viszont ahogy jobban akartam a száz pillangót, úgy jobban ment a száz és az ötven gyors, emiatt kihagytam a száz pillangót ezen a világbajnokságon.

Szabó Szebasztián az 50 méteres gyorsúszás döntőjében a célba érkezés után a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 24-én. Fotó: Trenka Attila
Szabó Szebasztián az 50 méteres gyorsúszás döntőjében a célba érkezés után a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 24-én. Fotó: Trenka Attila

A magyar úszók többsége az utóbbi időben panaszkodott betegségre és sérülésre. Önnek akadt bármilyen egészségügyi problémája az elmúlt fél évben?

Szerencsére velem nem történt semmi ilyen. Próbálok mindig vigyázni magamra, főleg a sérüléseket igyekszem kerülni. Lehet, hogy én végzem el a legtöbb szárazföldi kondi edzést, amely során előfordulhatnak sérülések, azonban komolyan és okosan hajtom végre ezeket a feladatokat, így nem sérültem meg. Betegség mindig volt és mindig is lesz, de emiatt csak néhány napot kellett kihagynom, nem volt vészes, leginkább azért sem okoz gondot, mert rövid távokon úszok.

Hogyan összegezné ezt a világbajnokságot?

Nagyon jól sikerült minden, kivéve az ötven pillangó nem úgy jött ki, ahogy akartam. Viszont nem sajnálom, mert nagy egyéni csúcsokat értem el, nagyon jól tudtam úszni a királyszámban, az ötven méter gyorson. Nagyon élveztem az úszást a váltóban a fiúkkal, ott is tudunk majd még jobban teljesíteni.

Főleg azért szerettem ezt a világbajnokságot, mert itthon rendezték meg. Hatalmas élmény volt mindig középdöntőben és döntőben versenyezni hazai közönség előtt.

Mit vár az Európa-bajnokságtól?

Reménykedek érmekben. Ha úgy tudok úszni, mint a világbajnokságon, akkor nem félek egyáltalán attól, hogy nem szerzek érmeket.

 

Nyitókép: Szabó Szebasztián az 50 méteres gyorsúszás döntőjében a célba érkezés után üdvözli a szurkolókat a hazai rendezésű vizes világbajnokságon a Duna Arénában június 24-én. Fotó: Trenka Attila

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!