Vizes vb: női vízilabda-válogatottunk a Kolumbia elleni gólzáporral melegített az Olaszország elleni rangadóra

2022. június 20. 23:40

Kimondva, kimondatlanul Kolumbia ellen egy gálamérkőzésre készült a magyar női vízilabda-válogatott – az is lett belőle…

2022. június 20. 23:40
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Köztudott, hogy Kolumbia nem tartozik a világ meghatározó vízilabdanemzetei közé, akik - Thaifölddel együtt - csupán Kína és Japán visszalépésének köszönhetően (a két ázsiai csapat a koronavírus-járvány miatt nem vállalta az indulást) meghívottként vesznek részt történelmük első világbajnokságán.         

Azt többen elmondták, a Tokióban szerzett ötkarikás bronzérem hatalmas önbizalmat adhat a teljes vébén a mieinknek, akik a nyitómeccsen - nem lebecsülve az ellenfelet - egyértelműen gólzáporra készültek.

Ismert, hogy

s bár abból a csapatból kilencen Kolumbia ellen is szerephez jutnak, meglepő lenne a csúcsdöntés.

Mindenesetre a mérkőzés teljesen a mi elképzeléseink szerint alakul: Parkes Rebecca nyitja meg a gólok sorát, rövid időn belül Szilágyi Dorottya növeli kettőre az előnyt, majd az immár a hetedik (!) világbajnokságán szereplő Keszthelyi Rita is betalál.

Nem lesz itt gond, még azzal együtt sem, hogy csodák csodája, az első emberelőnyös helyzetet a kolumbiaiak nem csak kiharcolják, hanem értékesítik is a legrutinosabb vendégjátékos, a 29 éves Daniela Marin Correa révén, aki ugye, sporttörténelmet is ír, hiszen hazája első vb-gólját szerzi.

Az első negyedet 8-2-es előnnyel zárjuk, hiszen az első duplázónk, Szilágyi Dorottya mellett Gurisatti Gréta és az egyik vb-újoncunk, Faragó Kamilla is betalál, akiről, nem véletlenül tartják a szakemberek, hogy a vízilabdatorna egyik felfedezettje lehet.

Kissé meglepő, hogy a magyar válogatott egyik gólzsákja, Leimeter Dóra csupán az első negyed legvégén talál be, de bemelegítésnek kitűnő volt az első 8 perc.

A második negyed ezúttal a nem a centerpozícióban szereplő Rybanska Natasa átlövésgóljával kezdődik, majd nem sokkal ezután azért tapsolhatunk, mert Magyari Aldának végre dolga akad: könnyedén üt ki oldalra egy kolumbiai próbálkozást.

Faragó nem tűnik lámpalázasnak, hiszen mintegy 7 másodperc alatt kihasznál egy emberelőnyt, majd Rybanska ejtésével már 11-2-re vezetünk.

Már most látszik, hogy a derék dél-amerikai kislányok (a legfiatalabb játékosuk 15 éves) fizikailag nem bírják végigbrusztolni a mérkőzést, de becsülettel kiadják magukból a maximumot. Mindenesetre az is dicsérendő, hogy

így tesz Bíró Attila szövetségi kapitány is, aki többféle taktikai variációt is kipróbál. Közben 13-2-re húzunk el (Keszthelyi Rita és Leimeter Dóra újsbb bombáit öröm nézni, mint ahogy azt is, hogy Máté Zsuzsanna duplázik, majd Magyari Alda remek kidobása után (ugye, emlékszünk az átlövésgóljára a tokiói olimpia bronzmeccsén, Oroszország ellen?) Szilágyi Dorottya eredményes újra.

Leimeter Dóra nem csak remekül védekezett, látványos gólokat is szerzett, jogosan lett a mérkőzés legjobbja Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Leimeter Dóra nem csak remekül védekezett, látványos gólokat is szerzett, jogosan lett a mérkőzés legjobbja Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Több mint biztató: eddig csak két lövésünk volt eredménytelen, no meg az is, hogy Rybanska újabb hatalmas bombákkal bizonyítja: élvezi a játékot!

A harmadik negyed a Magyari Aldát váltó Gangl Edina szép védésével kezdődik, és megnyugtató látni azt is: mindkét kapusunk milyen szép indításokkal teremt kihagyhatatlan gólhelyzeteket a társaknak.

Van itt kérem, minden: Garda Krisztina „elsüllyeszti” a kolumbiai kapust, Keszthelyi Rita most éppen bombagólt lő, majd most jön, ami még nem volt: a kolumbiai kapitány, Bladimir Lopez Molina időt kér, vélhetően leginkább azért, hogy megtépázott, ám lelkes csapata kicsit pihenhessen.

A harmadik negyed végén már 27-2-re vezetünk, a negyedik játékrész kezdete pedig azért különleges, mert a honosított francia, Mahieu Geraldine élete első gólját szerzi a magyar válogatott színeiben. Leimeter változatlanul könyörtelen, majd a kolumbiaiak Ortega Fuentes révén bizonyítják: ők is képesek bombagólt szerezni, de ezt Máthé Zsuzsa sem hagyhatja annyiban, aki a bal felsőből lövi ki a pókot.

A mérkőzés első büntetőjét Faragó Kamilla harcolja ki, Leimeter Dóra értékesíti, majd nem sokkal ezután a fentebb már említett 15 éves kislány, Sara Vanegas Morales újabb szép góllal bizonyítja: már most kiemelkedik hazája válogatottjából!

Egyre jobban kiütközik a két csapat közötti tudásbeli különbség is, ezt jól jelzi, Rybanska Natasa és Mahieu Geraldine megúszása, amely végén az ÚVSE játékosa önzetlenül passzol csapattársának,

A végeredmény 35-4 lesz, ez jó bemelegítés volt a következő mérkőzésre, az Olaszország elleni csoportrangadóra!

A mérkőzés legjobbjának járó Benedek Tibor-díjat az öt gólt szerző Leimeter Dóra kapta.

Magyarország - Kolumbia 35-4 (8-2, 12-0, 7-0, 8-2)

Gólszerzők: Rybanska 6, Keszthelyi-Nagy 5, Leimeter 5, Szilágyi D. 4, Gurisatti, Máté Zs. 3-3, Parkes, Mahieu, Faragó K. Garda 2-2, Vályi, ill. Vanegas 2, Ortega, Marin     

Bíró Attila szövetségi kapitány a következőképpen értékelt a találkozó lefújása után:

„Azt kell mondjam, elégedett vagyok, hiszen mindkét kitűzött célunkat elértük a mérkőzésen: magabiztosan győztünk, és mindegyik játékosunk gólt szerzett. Be kell ismernem: a kolumbiaiak kissé megleptek, hiszen jóval szervezettebb játékot nyújtottak annál, mint amilyenre előzetesen számítottam. Szépen passzoltak, nem játszottak alárendelt szerepet, és ezzel úgy gondolom, ők is elérték a céljukat. A délelőtti edzés után a meccs egy nagy iramú, komoly sportértékkel bíró tréningnek felelt meg!”

Nyitókép Nem csak a hatgólos Rybanska Natasa, a teljes vízilabda-válogatott kiemelkedően játszott Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
metálgitár
2022. június 23. 09:17
Három élénkebb szín az maga szerint már szivárvány? Akkor a román zászló is szivárvány?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. június 22. 01:00
A kolumbiaiak szempontjából mindenképp nagyobb a sportértéke ha a magyar csapat nem fogja vissza magát és egy jócskán fölényben levő csapat ellen próbálhatják magukat fizikailag és mentálisan.
Dr. Greta Grünberg
2022. június 22. 00:58
Szép a szívárványos labda, nem az a monoton sárga. Jó látni, hogy az interszekcionális csoportokat sem rekesztik ki a versenyzésből és a dicsőségből. Nálunk is foglalkozhatnának az inkluzivitás kérdésével, afromagyar, indusmagyar lányok játékjogával. És ne felejtsük el, hogy a szinkronúszók tudnak térdelni is a vízben, akár a medence alján is!
hatvanas
2022. június 22. 00:58
Ha nem veszik komolyan, megalázzák őket. Ha komolyan veszik, megalázzák őket. Nincs kiút.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!