Fantasztikus volt a hazai világbajnokság – Bíró Attila szövetségi kapitány a Mandinernek

2022. július 07. 03:01

A hazai rendezésű vizes világbajnokságon ezüstérmet szerző magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila szerint nagy élmény volt és örök emlék lesz a vb, s biztató jeleket lát a jövőre nézve.

2022. július 07. 03:01
null
Bánfalvi Szabolcs

A magyar női vízilabda-válogatott kiélezett és izgalmas meccsen legyőzte Hollandiát a hazai vizes világbajnokságon az elődöntőben, így 17 év után megint világbajnoki döntőben szerepelhetett. Hogyan értékelné a hollandok elleni meccset?

Az Ausztrália elleni negyeddöntő is nehéz mérkőzés volt, hiszen az ausztrálok fizikálisan erősebbek, ezért is hibáztunk sokat elöl azon a találkozón – mondta Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a Mandinernek. – Az elődöntőben viszont hatékonyabban játszottunk támadásban. Ez nem jelenti azt, hogy a hollandok könnyebben védekeztek, más típusú védekezést alkalmaztak, amely picivel jobban feküdt nekünk. Emiatt lőttünk sokkal több gólt. Ám a holland válogatottban akadnak kiváló minőségű játékosok, akikkel nem nagyon tudtunk mit kezdeni. Főleg mentálisan voltunk a legerősebbek a Hollandia elleni meccsen.

Nagy áttörés volt a döntőbe kerülés. Ráadásul a holland válogatott előtte soha nem veszített el világbajnoki elődöntőt. Megkönnyebbültek, hogy sikerült a fináléba jutni?

Megkönnyebbülés is volt a döntőbe jutás, de nem engedtünk ki, menni akartunk tovább a győztes elődöntő után. Láttam már akkor is a csapatban azt az erőt és potenciált, amely révén szoros meccset játszhattunk az amerikaiakkal. Kibírtuk azt a mentális terhet, hogy a negyeddöntőben egy góllal vertük az ausztrálokat, szintén nagyon komoly fegyvertény volt, hogy az elődöntőben is egygólos győzelmet arattunk a holland együttes ellen. Le a kalappal a lányok előtt.

Győztünk már sok negyeddöntőben, ám meg kellett tanulni elődöntőt is nyerni.

Utóbbi előtte sikerült már háromszor is: egy világliga döntőben, olimpiai selejtezőben és a világliga európai döntőben is. Remélem, a világbajnoki fináléba jutás nem az utolsó alkalom lesz.

Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: Trenka Attila
Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: Trenka Attila

Jelentett-e plusz terhet a férfiválogatott negyeddöntőbeli veresége? Ezzel a női csapatnak volt az utolsó esélye arra, hogy érmet szerezzen a hazai vizes vb-n.

Akkor kaptam hívásokat, buzdítottak, hogy már csak rajtunk a világ szeme, és mi tudjuk kiküszöbölni ezt a csorbát. Nekem ez nagyobb tehernek tűnt, mint a lányoknak, nem tudom, hogy ők mennyit éreztek ebből. De ez benne van a sportban, öt éve mi kaptunk ki a negyeddöntőben, és a férfiválogatottunk menetelt a döntőig a hazai vizes világbajnokságon. Nagyon sűrű a férfi és a női mezőny is, bármikor bármi megtörténhet.

Az döntött a javunkra a negyeddöntőben és az elődöntőben is, hogy mentálisan kicsit erősebbek voltunk.

Támadásban pedig feljavult néhány játékosunk teljesítménye az elődöntőre. Leimeter Dóra négy gólt dobott, míg Garda Krisztina kettőt szerzett a hollandok ellen. Számított erre?

Bíztam benne. Enélkül nem jutottunk volna a döntőbe. Bíztam abban, hogy Garda Kriszti végre megérkezik a vb-re, bár én miattam játszott kicsit kevesebbet az elmúlt időszakban, mert forgattam a csapatot, és más pozícióba raktam. Leimeter Dóra szintén fantasztikus teljesítményt nyújtott az elődöntőben. Kiemelném a többi játékost is. Magyari Alda nagyszerűen védett már előtte is. A védőink, a centereink is kiválóan játszottak. Rebecca Parkes is hihetetlen volt. Komoly csapatmunkát hajtottunk végre, és emellett jöttek az egyéni teljesítmények is.

Bíró Attila szövetségi kapitány és Garda Krisztina a világbajnoki döntő után. Fotó: Trenka Attila
Bíró Attila szövetségi kapitány és Garda Krisztina a világbajnoki döntő után. Fotó: Trenka Attila

A játékosok azt mondták a finálé előtt, hogy nem félnek az amerikaiaktól, és mindent megtesznek majd a döntőben. Mit várt előzetesen a döntőtől?

A meccs előtt mondtam a lányoknak, hogy úgy kell játszaniuk a fináléban, hogyha majd öt-tíz-húsz év múlva beszélünk erről a világbajnoki döntőről, akkor ne legyen semmilyen kétség, hogy nem tettünk meg mindent azért, hogy nyerjünk. Komoly, szakmailag magas szintű vízilabdára számítottam a döntőben, és bíztam a szoros eredményben.

Ez így is történt. Magas színvonalú meccsen az eddigi legszorosabb finálét mi játszottuk az amerikaiak ellen a rendkívüli sorozatuk során. Az Egyesült Államok válogatottja immár zsinórban négyszeres világ- és háromszoros olimpiai bajnok. Hogyan elemezné a döntőt?

Tényleg mindent megtettünk a döntőben, hogy nyerjünk. Az tény, hogy gyengék voltak a lövéseink.

Többet kellett volna produkálnunk támadásban ahhoz, hogy az amerikai válogatottat meg tudjuk verni. Azok a lövések, amelyek a negyeddöntőben és az elődöntőben többnyire bementek, azok a fináléban már kevésbé sikerültek. Azonban ez nem olyan egyszerű a világ legjobb együttese ellen. A döntőben az amerikaiak megtörték a lendületünket, amikor esetleg több lehetett volna a meccsben. Akkor is megtört a lendületünk, amikor feljöttünk Szilágyi Dorottya gólja révén, és utána visszanézték az esetet videón. Igaz, hogy megadták azt a gólt, de több percig tartott a videózás.

A kétszeres olimpiai és immár négyszeres világbajnok Maddie Musselman pedig öt gólt szerzett a döntőben, és a meccs legjobb játékosának választották.

Musselman a világ legjobb játékosa. Nem tudtuk megoldani, hogy ő ne lőjjön annyit, illetve ne tudjon olyan minőségű lövéseket végrehajtani, mint amilyeneket sikerült neki. Ezeken is múlik egy ilyen mérkőzés. Felmerült hasonló probléma a hollandok ellen is (Simone van de Kraats öt gólt dobott ellenünk az elődöntőben – a szerk.). Ezt kell kijavítani a jövőben.

Bíró Attila szövetségi kapitány a döntőben a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Fotó: Trenka Attila
Bíró Attila szövetségi kapitány a döntőben a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Fotó: Trenka Attila

Közvetlen a döntő után hogyan élte meg a világbajnoki ezüstérmet?

Akkor nem örültem az ezüstéremnek, hiszen győzni akartam, ahogy a lányok is. Biztató jeleket láttam, mégis csalódott voltam a vereség miatt. De persze lehet majd örülni is a világbajnoki ezüstéremnek.

Úgy mentünk a döntőre, hogy nyerjünk és verjük meg az amerikai válogatottat. Ehhez nem sok hiányzott. A világon kevés csapat tud ilyen szinten játszani az Egyesült Államok csapata ellen.

Benne volt a mérkőzésben, hogy még szorosabb legyen, így a döntetlenre vagy az egygólos győzelemre is lehetett volna esély. De ehhez többet kellett volna nyújtani támadásban. A döntőt is meg kellett volna nyerni, nem akarok a párizsi olimpia utáni időszakig, vagy például 2030-ig várni. Minél hamarabb szeretnék világversenyt nyerni, idén vagy akár jövőre. Nincs idő erre várni.

Összességében hogyan értékelné a világbajnokságot?

Összességében fantasztikus volt. Nemcsak azért, mert ilyen nagyszerű környezetben és hangulatban tudtunk játszani napról napra, hanem azért is, mert a végeredmény egy dobogós helyezés lett. Ha nem is a legfényesebb érmet szereztük meg, ám rögtön az amerikai válogatott mellett ott vagyunk. Az elmúlt évek világversenyein öt-hat-hét-nyolc gólon belül nem voltak csapatok az amerikaiak ellen. Úgyhogy mindenképp nagy eredmény világbajnokság döntőjében ilyen erőfeszítésre kényszeríteni őket, még akkor is, ha többre vágytam.

Bíró Attila (balról a második) szövetségi kapitány ezüstéremig vezette a magyar női vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Fotó: Trenka Attila
Bíró Attila (balról a második) szövetségi kapitány ezüstéremig vezette a magyar női vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes világbajnokságon. Fotó: Trenka Attila

Ezen a világbajnokságon a nők jobb eredményt értek el a férfiaknál, akik ezúttal az elvártnál gyengébb teljesítményt nyújtottak.

Komoly eredmény világbajnoki döntősnek lenni. A 2017-es hazai vb-n mi ötödik helyen végeztünk, míg a férfiak voltak finalisták.

Nagy élmény volt és örökre szóló emlék lesz ez a világbajnokság. Jó lett volna, ha egy picit fényesebb ez az érem, de ahogy a világbajnokság előtt is mondtam, mi a párizsi olimpiára készülünk, és a csapatot építjük a 2024-es ötkarikás játékokra.

Ennek fényében biztos, hogy jó úton haladunk.

Míg a vízilabda Európa-bajnokságot a horvátországi Splitben rendezik augusztus 27. és szeptember 10. között. Mennyi idő jut pihenésre a világbajnokság után és mikor kezdik el a felkészülést a kontinenstornára?

Két és fél hét pihenő után július végén, augusztus elején kezdődik újra a munka, és akkor elkezdjük a felkészülést az Európa-bajnokságra. Igaz, hogy az Egyesült Államok válogatottja nem szerepel az Eb-n, ám a hollandok, az olaszok és a spanyolok brutális erőt képviselnek. Az biztos, hogy nem ugyanaz a magyar csapat szerepel majd az Európa-bajnokságon, mint amelyik a vb-n játszott. Van egy 18-20 fős keretem, amelyből válogatok. Lesz változás a párizsi olimpiára való csapatépítés jegyében. Majd kiderül, hogy mennyit és hol módosítunk. Ez egy fiatal csapat, és mint láthattuk a világbajnokságon, a tagjainak helyén van a szívük és jól is tudnak vízilabdázni. Biztató jeleket láttam a jövőre nézve.

 

Továbbá Bíró Attila értékelte a játékosok teljesítményét 1-től 10-ig a 2022. július 7-én megjelenő Mandiner hetilapban.

 

Nyitókép: Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya és kisfia a medenceparton a világbajnoki döntő után a hazai rendezésű vizes vb-n a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában 2022. július 2-án. Fotó: Trenka Attila

 

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BossN
2022. november 21. 12:08
Gratulálok a csapatbak, köszönjük!
Paplacs
2022. július 07. 09:32
Csak így tovább, hajrá! Várjuk az olimpiát. A 2024-es párizsit és a 2036-os budapestit is. Esetleg a 2030-as győrit. (Mármint a fegyőrit)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!