Milák Kristóf: Türelmetlen vagyok, mert nagy céljaim vannak

2022. július 04. 23:10

„Türelmetlen vagyok, mert nagy céljaim vannak – mondta a két arannyal és világcsúccsal záró Milák Kristóf, aki a többi magyar érmessel és a 19. FINA-világbajnokság szervezőbizottságának vezetőivel együtt záró sajtótájékoztatót tartott a Duna Arénában azután, hogy „THE BEST EVER”-nek, vagyis a valaha volt legjobb FINA-világbajnokságnak nevezte a most véget ért kéthetes viadalt a FINA elnöke, Husszein el-Musszalam.

2022. július 04. 23:10
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

„BEST EVER" - a valaha volt legjobb FINA-világbajnokság

A világbajnokság szlogenje az angol nyelv szabályai szerint már múlt időbe került át és MADE HISTORY-vá alakulva arra tett utalást, hogy Magyarország és főként Budapest öt év elteltével nem csupán a vizes sportok legjobb világeseményét szervezte meg újra, de történelmet is írt. Abban az értelemben bizonyosan, hogy

négy hónap alatt ekkora volumenű sportvilágeseményt még soha egyetlen egy ország sem rendezett korábban.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a vébé hősein túl a szervezőbizottság tagjainak is név szerint gratulált, mint mondta „fontosnak éreztem, hogy a színfalak mögött dolgozó és megfeszített munkát végző emberekről is megemlékezzünk olykor”.

Fürjes Balázs miniszterhelyettes és a FINA-büró tagja egészen kivételes csillagállásnak nevezte azt, hogy a négyhónapos rekordidő alatt összeálló szervezés és világszínvonalú lebonyolítás, továbbá az a magyar diplomáciai nyomaték, amelyért sokan sokat tárgyaltak a FINA vezetőivel, példátlan számú és fontosságú pozíciókban öltött testet.

Dr. Molnár Tamás a FINA vízilabda technikai-bizottsága élére került világszinten, soha magyar sportember ilyen magas pozíciót még nem töltött be a sportágban.

A háromszoros olimpiai bajnok, Molnár Tamással készült interjúnkat itt olvashatják. Dr. Kemény Dénes a FINA edzőbizottságának vezetője lett, és további fontos bizottságokba kerültek magyarok. Amire még szintén nem volt példa, hogy magyar tagja van mostantól a FINA úszóbizottságának Szájer Péter személyében. A MÚSZ munkatársa a világbajnokságon az úszás versenyigazgatójaként dolgozott.

Mindez igaz a többi diszciplinára is: a versenyigazgatók közül a műugróknál továbbra is a bizottság tagja az egykori olimpikon Kelemen Ildikó, a műúszóknál pedig Vizi Judit, míg a nyíltvízi úszóknál a lupai szervezőcsapat motorja, Fodor Szabolcs került be a testületbe.

Dr. Wladár Sándor, a 19. FINA-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke szinte képszerűen írta le milyen volt, amikor fuldokoltak a munkában – ami egy úszó olimpiai bajnoktól talán még izgalmasabb -, de sikerült a felszínre jönniük és mozgásban tartani a szervezőmunkát.

Milák Kristóf az egész világesemény legnagyobb csillagai közé tartozott. Két aranya, saját világcsúcsát megdöntő új rekordja a 200 pillangón sok szurkolónak beégett egy életre. „Engem miért nyomasztott volna az éremszerzés terhe? Ellenkezőleg, óriási hatással volt rám a közönség”- mondta a Mandinernek az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó.

A képen: Budapest, 2022. június 24. Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor
A képen: Budapest, 2022. június 24. Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 24-én. MTI/Illyés Tibor

Arra a kérdésünkre, hogy alig négy hét múlva a római Európa-bajnokságon lehet-e újra csúcsformába lendülni, így reagált: „csináltam már ilyen programot korábbi éveimben is, akkor az ifjúsági olimpia, vagy világbajnokság adott még extrán hozzá a felnőtt világeseményekhez és hát erre készülök. Hat napot már pihentem, el is tűntem a múlt héten, de most újra edzem már, onnan jövök és odamegyek innen.  

Keszthelyi-Nagy Rita, a világbajnoki ezüstérmes női vízilabda-válogatott csapatkapitánya azt mondta, hogy az út közepén járnak, és ebben a csapatban még ennél is több, van, de most itt a szerénység ideje, mert még most is sok-sok munka vár rájuk. Gurisatti Gréta a csapat mentális erejét és összetartását emelte ki, míg a szövetségi kapitány, Bíró Attila egyáltalán nem rejtette véka alá, hogy az amerikaiak elleni döntő utolsó percében az ellenfélnek megítélt büntetőről tényleg azt hitte, ezt nem merik imegtenni idehaza,

és azt is hozzátette viccesen: „Azon a meccsen én voltam a legjobb Bíró!”

Nyíltvízi válogatottunk kiválóságai közül a legnagyobb klasszis Rasovszky Kristóf, a történelmi váltóezüst utáni csalódást keltő 5 és 10 kilométeres szereplése után leginkább a családját kellett hogy megnyugtassa és mostanra talán ő is kezdi feldolgozni a kudarcot, az Eb-n mindenképpen vigasztalódni akar egy ennél sokkal jobb szerepléssel. Olasz Anna és Rohács Réka napok óta dédelgetik a vátlóezüstöt, míg Gálicz Péter, aki szinte esélytelenként ért oda a 25 km-es táv harmadik helyére néha maga sem hiszi el, mi is történt vele és roppant hálás azoknak a nézőknek, akik abban a forróságban végigülték azt az öt órát, amit ő a vízben töltött.

A képen: A bronzérmes Gálicz Péter a férfi nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt
A képen: A bronzérmes Gálicz Péter a férfi nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyének eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a budakalászi Lupa-tónál 2022. június 30-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Betlehem Dávid a váltóezüsttel és a tíz kilométeren szerzett ötödik hellyel a mezőny egyik legfiatalabbjaként, mégis talán a leghatározottabban jelentette ki, hogy olyan kiváló úszó szeretne lenni, mint a nagy példakép Rasovszky Kristóf.

 

A nyitóképen: Milák Kristóf Fotó: Mandiner

 

 

 

 

 

 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!