Na ne! Lia Thomas transzgender úszót nevezték az „Év Nője” díjra az Amerikai Egyetemi Bajnokságban

2022. július 17. 01:22

A Pennsylvaniai Egyetem Lia Thomas úszót – aki a transznemű nőkről szóló vita arca lett a sportban – jelölte a 2022-es NCAA Év nője díjra. A mai napig férfi nemiszervekkel rendelkező Willből Lia Thomas identitásra váltó transzgender úszó előbb női úszórekordokat adott át a múltnak, most a nők sportjának elismeréseit zsebelheti be. A Mandiner elsőként készített filmet a Lia Thomas-jelenségről és kezdeményezett sportdiplomáciai és sportegészségügyi vitát ezügyben, de újabb fordulatok jönnek.

2022. július 17. 01:22
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

A transznemű úszó férfi nemiszervekkel lehet az ÉV NŐJE?

Az NCAA honlapja szerint az Ivy-Liga úszóját az úszás és műugrás divízó-I-es legjobbjának jelölték. Az elismerés célja, egyidejűleg díjazza a versenyző „tanulmányi eredményeit, sportolói kitűnőségét, a közösségért tett aktivitását és a végzős egyetemisták közötti vezetői tevékenységét mindhárom divizíóból" – olvasható az Amerikai Egyetemi Sportszövetség, az NCAA weboldalán.

Mint ismeretes , idén márciusban Thomas lett az első transznemű sportoló, aki NCAA Division I-es címet nyert, miután első helyen végzett a női 500 yardos gyorsúszásban, és megszerezte az NCAA szezon leggyorsabb idejét. Ezzel a győzelemmel ő lett az első transznemű sportoló, aki bármilyen sportágban D-I címet nyert.

Lia Thomas transznemű úszó szerint „a transz nők nem jelentenek veszélyt a női sportokra".

A női úszók jelentős része azonban másképp vélekedik, még ha nem is mer hangot adni a véleményének, leszámítva az egyetlen bátor, magyar olimpikont, a Virgina Tech csapatában szintén végzős György Rékát, aki exklizív interjút adott a cikk szerzőjének a Mandiner számára, ahol hosszan beszélt arról milyen válogatott sértéseket kapott a véleménye miatt és, hogy milyen módon félemlítik meg Amerikában azokat a nőket, akik fel mernek szólalni a női sportolók fair versenyhez való joga védelmében.

Itt a Mandiner exkluzív videója a még mindig férfi nemiszervekkel élő és a női úszók között versenyző Lia Thomas-jelenségről és a György Rékával készült interjút is itt láthatják.

 

Mindeközben Thomas, aki korábban a Penn férficsapatában úszott, újból felhívta a figyelmet a transznők sportban való részvételére, valamint a befogadás és a fair playről folyó vitára egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok államai törvényeket fogadnak el a transzneműek jogainak korlátozása érdekében.

Thomas szerint „sok tényező befolyásolja a versenyt", de a legnagyobb különbség most az, hogy boldog, hozzátéve, hogy a transz nők szerinte nem jelentenek veszélyt a női sportra".

Az „Év nője” jelölés során 30 jelölet választanak ki, majd ezt kilenc főre szűkítik, végül az NCAA Női Atlétikai Bizottsága ezt követően felülvizsgálja a döntősöket, mielőtt döntene a 2022-es NCAA Év Nője díjazottról, amely politikai klímában Lia Thomasnak komoly esélye van arra, 185 centis férfi biloógiával, nem átalakító műtét nélkül megelőzve a cisz nőket, elnyerje az ÉV NŐJE egyetemi elismerést.

A Mandiner elsőként vette idehaza a bátorságot, hogy Schmitt Pállal, a NOB magyar sportdiplomatájával és Merkely Béla professzorral együtt vitázzon és megvizsgálja a női sportba beszivárgó transzgender-jelenség sportdiplomáciai és sportélettani vetületeit.

A témát a közelgő MCC fesztiválon is napriendre tűzzük, ott Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke lesz a meghívott vendég. 

Itt megnézheti a Mandiner-vitát a témáról.

 

A nyitó képen: A dobogó tetején a Will Thomasból Lia Thomas identitásra váltó transzgender úszó, aki most az ÉV NŐJE díjra jelöltek az Amerikai Egyetemi Bajnokságban. Fotó: Joseph Prezioso / AFP

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandarin.
2023. január 22. 19:36
Én egy ágyba fektetném a döntéshozókat az év női sportolójával, hogy közelről tanulmányozhassák a választottjukat.
august
2023. január 22. 19:36
Könyörgöm, ne tegyétek be többször ezt a képet! Kiolvad a szemem! -------- :) No de mit szóljon az akinek hivatali köteleségből kell találkozni az ilyen figurákkal? Ezer szerencsénk, hogy ide hozzánk nem valamilyen hasonló szerzetet delegáltak nagykövetnek. Aztán valamelyik gyanútlan alkalmazott összefutna vele a férfi wc-ben amikor megrázza a lompost. Bocs de nem tudtam kihagyni..
Tikkadt Szöcske
2022. október 09. 16:14
Azért az izgalmas lehet, amikor Liácska beront a női öltözőbe.
Trombitás Keresztély
2022. július 28. 01:57
Furcsa, furcsa, dehát vannak még ilyen furcsaságok: - A drogos orgiázós buzi lehet-e a magyar tákolmány szülőanyja, aki beleírja a homofóbiát? - Az analfabéta cigánynak lehetnek-e gigavállalatai, és lehet-e az ország leggazdagabb embere a semmiből? - Lehet-e még egy héttel ezelőtt is azt állítani, hogy soha semmilyen szín alatt nem engedik a rezsicsökkentést, aztán hirtelen ötször annyit kérni a gázért, áramért? Stb. Ezekhez képest, hogy egy amerikai egyetemen ki kapja az év nője díjat, a kutyát nem érdekli!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!