Játékosügynök: élősködő vagy a sportoló legjobb barátja? Szoboszlai ügynöke válaszol

2022. augusztus 08. 00:27

Mióta pénz van a sportban, egyre több ilyen-olyan sportszakember bukkan fel a jól kereső sportolók mellett. De viszi vagy hozza a pénzt a konyhára egy hozzáértő játékosügynök? Élősködő vagy jóbarát? Tavaly a sporttörvény is szabályozta a játékosügynöki tevékenységet, különösen a látványcsapatsportokban, mégis igen lassan eszmélnek a sportági szakszövetségek, akik immár hatósági jogkörrel felruházva akár szankcionálhatják is a jogtalanul ténykedő ügynököket. A Mandiner körbejárta kérdést.

2022. augusztus 08. 00:27
null
Csisztu Zsuzsa

Dzsudzsák, Szoboszlai, Szalai ügynöke - szerencse vagy szaktudás? 

Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, vagy éppen Szalai Attila játékosügynöke nyilván a szakma napos oldaláról figyeli a játékospiacot, menedzseltjeik egy-egy transzferrel igen busás hasznot hozhattak nekik eddig is és az utóbbi két játékos esetében talán a legnagyobb dobások és átigazolások még hátra vannak.

Naivitás lenne persze azt gondolni, hogy szerepük mindössze a dollár és eurókötegek pörgetésében merül ki. Egy szakmailag képzett, a sportágát, a piacot, a menedzsereket és a scouting szakembereket jól ismerő, üzletemberként sem utolsó ügynök nem terem minden bokorban.

Pedig akár teremhetne is, legalábbis Magyarországon, hiszen,

– mondja a Mandinernek Dr. Dányi Szilárd ügyvéd, aki a téma szakértőjeként a Sportjog című folyóiratban írt tanulmányt a játékosügynöki tevékenység új jogi szabályozásáról.

De tényleg, kik is a közvetítők vagy a játékosügynökök valójában? Dr. Dányi is feszegeti ezt a kérdés, mondván: „őket sokan a hivatásos sport »parazitáinak«, mások a hivatásos sportolók »egyedüli érdekképviselőinek« tartják”. 

Ez a kétféle megítélés a spektrum két igen távoli végén helyezkedik el és nyilván nagyban attól függ az értékelés minősége, hogy az adott ügynök szakmailag mennyire felkészült.

De vizsgáljuk meg a kérdés jogi természetét, hiszen a minőségi munka a jogszerű működéssel kezdődik, márpedig a Sporttörvény 2021. szeptember 1. napjától hatályos módosítása előtt – finoman szólva –  lehetett a zavarosban halászni (ez persze nem jelentette azt, hogy ez is történt a legtöbb esetben, hiszen a piac beárazta és kivetette volna magából a vegytisztán haszonlesőket), de mégis, a szabályozás megszületése előtt az a furcsa helyzet állt elő, hogy a nem regisztrált játékosügynökkel együttműködő szervezetek vagy játékosok látták ennek kárát, hiszen a sportági szakszövetségek csak őket voltak jogosultak szankcionálni, az ügynököket – jogkör hiányában – nem.

Szankcionálási lehetőség a jogszerűtlen ügynökökkel szemben 

A tanulmányból kiderül, hogy a játékosügynökké vagy ügynökséggé válás és a játékosügynöki vagy ügynökségi tevékenység ellenőrzése, az ezekkel szemben alkalmazható szankciók jogszabályi szintre emelkedtek. Az ügyvéd kitér arra, hogy a jogalkotó két részre osztja a magyar sportot a játékosügynöki tevékenység tekintetében, mivel

a játékosügynökök általános definiálásán túl konkrét szabályokat kizárólag a látványcsapatsportágakra (labdarúgás, kézilabda, jégkorong, kosárlabda, vízilabda és röplabda) határozott meg,

azaz az egyéb sportágban tevékenykedő játékosügynökökre és ügynökségekre nem vonatkoznak a konkrét adminisztrációs és szankcionálási szabályok, s ha a dolog hátterét kutatjuk, nyilvánvaló, hogy azokról a sportágakról beszélünk, ahol az átigazolásokat, a transzfereket hatalmas pénzügyi mozgás kíséri.

Az sem kizárt, hogy a játékosügynök, vagy az ügynökség egyszerre több sportágban képviseljen ügyfeleket, ebben az esetben azonban minden egyes országos sportági szakszövetséghez regisztrálni kell, vagyis a tevékenység jogszerűen csak ekkor végezhető. De azzal is tisztában kell lenniük, hogy a szövetségek a szabálytalanul ténykedők esetében közigazgatási bírság, illetve tevékenység végzésétől történő eltiltás szankciókkal is sújthatja a szabálytalanul működőket. 

Hogy csinálod, ha Szoboszlai Dominik az ügyfeled? 

A képen: Esterházy Mátyás, a Szoboszlai Dominikot képviselő EMSports Consulting képviselője. Fotó: Csisztu Sport Cast/Lékó Tamás
A képen: Esterházy Mátyás, a Szoboszlai Dominikot képviselő EMSports Consulting képviselője. Fotó: Csisztu Sport Cast/Lékó Tamás

Esterházy Mátyás, Szoboszlai Dominik menedzsere, aki korábban kapus volt, bevallottan nem erre a pályára készült. „Ez volt az utolsó szakma, ami eszembe jutott, mert például nem szerettem telefonálni, ma pedig a munkám elengedhetetlen része, hogy órákat kell egyeztetnem akár az ügyfeleimmel, akár menedzserekkel és szakmabeliekkel telefonon, hogy naprakész legyek” – nyilatkozta a Csisztu Sport Cast felvételén az EMSports Consulting első embere.

„Kevésbé hiszek abban, hogy valamiben extrém jónak kell lenni, inkább sokrétű ismeretekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy az a gazdasági társaság, amit vezet az ember, sikeres lehessen” – mondja a Szoboszlai Dominikot és mások mellett Kalmár Zsoltot is képviselő cégvezető. Igen ám, de a siker záloga a versenyző, a játékos maga, s nagy kérdés, hogy meddig tart a befektetési idő, magyarán egy fiatal játékossal kezdődő lassú, építkező munka, amikorra az termőre fordul.

– mondja Esterházy. „Szeretek fiatal sportolókkal elkezdeni együtt dolgozni, de azt nem lehet megmondani előre, hogy mindig 14, vagy 16 éves kor-e az ideális, amikor az ember a családdal felveszi a kapcsolatot.”

S hogy mit keresnek? „Az alkat meghatározó, a gyorsaság és a technikai képességek, amiket először szemügyre veszünk egy játékosnál. Sajnos ezeket látjuk először, pedig a mentális képességeket említeném az első helyen, mert nekem fixa ideám, hogy csak nagyon erős mentális bázissal bíró játékosokkal lehet előrébb jutni” – mondja a magyar játékospiac mindmáig legjelentősebb értékű átigazolását tető alá hozó szakember, akinek első számú képviseltjét, Szoboszlai Dominikot 2021 ősze után, a német labdarúgó-bajnokság legdrágább téli igazolásaként tartották számon.

A válogatott középpályásért az RB Leipzig 20 millió eurót fizetett a Red Bull Salzburgnak, ezzel Szoboszlai minden idők legdrágább magyar futballistája lett, és azon a télen Németországban sem adtak többet egyetlen játékosért sem.

Ez nem egy nyolctól-négyig munka” – ezt már a FIBA-licences Lóránt András, mások mellett Hanga Ádám menedzsere és ügynöke mesélte a műsorban. „Itt mi az ügyfeleinkkel, karácsonykor, sőt a saját születésnapunkon is ugyanolyan intenzitással kell hogy foglalkozzunk, mint az év többi napján, akár 24/7-ben, ahogy mondani szokás" – említi a menedzser.

„2017-ben, amikor Ádámot Európa legjobb védőjátékosának választották, az öcsém esküvőjén fel kellett állnom az ünnepi asztaltól – édesanyám nagyon mérges volt rám – mert Ádámmal fontos, halaszthatatlan megbeszélnivalóm volt, mert a Barcelonával tárgyaltam éppen”. De vannak az ügynökök életében is privát pillanatok, amikor egy menedzser, ügynök, barát haladéktalanul rendelkezésre kell, hogy álljon az ügyfele számára, bármilyen napszak és pillanat is legyen az. „Ez is a munkánk része, ez a bizalom alapja” – mondja Lóránt András.

S hogy milyen kérdésekben kell olykor szigorúnak lennie egy játékosügynök-menedzsernek?

„Nem finomkodtam, mert amikor korábban ilyen esetekben azt mondtam, hogy nem javaslom, azt igennek vette” – idéz fel nevetve egy pár évvel ezelőtti történetet a menedzser. „Ki kell alakuljon egy olyan feltétlen bizalom, amely arról szól, hogy milyen hosszútávú célokat szeretnénk megvalósítani együtt és ebben mi a legjobb döntés a játékos érdekében. Ezt a balanszot kell megtalálni” – mondja az egyik legirigyeltebb pozícióban lévő szakember.

Aki ezek után úgy gondolja, hogy mi sem egyszerűbb feladat annál, mint fiatal játékosokat menedzselni a nagyobb és egyre nagyobb klubok felé, annak a tavaly ősz óta hatályos jogszabály szerint azzal is tisztában kell lennie – ahogy Dr. Dányi Szilárd ügyvéd írja – hogy a „játékosügynök a Sporttörvény értelmében sportszakembernek minősül, így az adott országos sportági szakszövetség (és nemcsak a látványcsapatsportágakban, hanem bármelyik sportágban) vele szemben a Sporttv. 12. §-a alapján sportfegyelmi eljárást (is) indíthat és sportfegyelmi szankciót is alkalmazhat”,  furcsa joghézagot jelent ugyanakkor, hogy ugyanezt a játékosügynökséggel szemben nem teheti meg – írja a jogi szakember.

A képen: Dzsudzsák Balázs, a PSV Eindhoven volt magyar labdarúgó csatára (b) sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, hogy 4 évre az orosz Anzsi Mahacskala csapatához szerződött. Mellette Vörösbaranyi József menedzser. Fotó: MTI Fotó: Beliczay László
A képen: Dzsudzsák Balázs, a PSV Eindhoven volt magyar labdarúgó csatára (b) sajtótájékoztatót tart, amelyen bejelenti, hogy 4 évre az orosz Anzsi Mahacskala csapatához szerződött. Mellette Vörösbaranyi József menedzser. Fotó: MTI Fotó: Beliczay László

A Sporttörvény – bontja ki a kérdést a jogász – tartalmaz egy kifejezetten unikális rendelkezést is: a látványcsapatsport sportágak országos szakszövetségei egyszemélyes nonprofit gazdasági társaság formájában játékosügynökséget alapíthatnak, amennyiben ezt az adott sportág nemzetközi szövetsége szabályzatában nem tiltja. Tehát

maguknak a látványcsapatsport sportágak országos szakszövetségeinek is lehet saját ügynökségük, amelyik a 28. életévét be nem töltött hivatásos sportolók igazolásában és átigazolásában közreműködhet mint ügynök,

ami, egyebek mellett, összeférhetetlenségi problémákat is felvet, hiszen hogyan ellenőrzi saját magát a sportági szakszövetség, ha az ügynökség alapítója és annak felügyeletét ellátó hatósága is egyben önmaga?

A szülők is részesülnek a jutalékból? Jó ötlet vagy versenytorzítás?

A Sporttv. 37/D. §-ában egyéb, szintén unikális rendelkezéseket is megfogalmaz, amikor arról is határoz, hogy egy ilyen játékosügynökség az általa realizált közvetítői jutalékot, azaz

a bevételét köteles például az utánpótlás-nevelés támogatására, valamint a közvetítői jutalék meghatározott részét a hivatásos sportoló törvényes képviselőjének, vagy ha a hivatásos sportoló nagykorú, az általa megnevezett szülőnek, felmenőnek megfizetni.

Ez azon túl, hogy a családtámogatás egy teljesen új módját határozza meg – írja Dr. Dányi Szilárd –, jelentős gazdasági erőfölényt biztosít a látványcsapatsport sportágak országos sportági szakszövetségei saját ügynökségének, hiszen a sportoló számára meghatározó tényező lesz, hogy azzal az ügynökséggel kössön szerződést, amelynek a realizált bevételéből ha nem is ő, de a felmenője profitálhat – fogalmaz a jogi szakember. 

Annyi bizonyos, egy régóta jogilag rendezetlen területen igyekezett rendet tenni a jogalkotó a sportvilág pénzes ügynökeinek világát górcső alá helyezve. „Az egyébként jelenleg semmilyen szakképzettséget nem igénylő játékosügynöki tevékenység művelésének feltételeit szabályozta és csökkentette az eddigi jogszabályi szintű szabályozatlanságból eredő visszaélések lehetőségét” – írja Dr. Dányi, aki ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy rengeteg nyitott kérdés maradt, melyek rendezésére mielőbb sort kellene keríteni, mielőtt perek tucatjait láthatjuk kibontakozni az átigazolási biznisz nyitva hagyott kiskapui mögött.

Összegyűjtöttük a legismertebb magyar futballjátékosokat képviselő ügynökségeket

Careers Management Group (Kövesdi Viktor, Pataky Tibor)

Legismertebb játékosok:

Nagy Ádám (Pisa), 63-szoros válogatott

Németh Krisztián (MTK), 37-szeres válogatott

Bese Barnabás (MOL Fehérvár – eligazolóban),  23-szoros válogatott

 

EMSports Consulting (Esterházy Mátyás)

Legismertebb játékosok:

Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), 24-szeres válogatott

Bolla Bendegúz (Wolverhampton, jelenleg kölcsönben a Grasshoppers csapatánál), 7-szeres válogatott

Kalmár Zsolt (DAC), 27-szeres válogatott 

Demjén Patrik (ZTE)

Lenzsér Bence (Paks)

Vida Máté (Vasas), 6-szoros válogatott

 

Stars and Friends (Vörösbaranyi József)

Legismertebb játékosok:

Dzsudzsák Balázs (DVSC), 108-szoros válogatott

Priskin Tamás (Győri ETO), 63-szoros válogatott

Zimonyi Dávid (Vasas)

Novothny Soma (Vasas)

Pátkai Máté (Vasas), 23-szoros válogatott

Gergényi Bence (ZTE)

 

Fotball Management Forever (FMF - Fülöp Ferenc)

Legismertebb játékosok:

Schön Szabolcs (Dallas), 8-szoros válogatott

Batik Bence (Bp. Honvéd, most igazolt a Puskás Akadémiához)

Deutsch Bence (Siófok)

Gera Dániel (MTK)

Balogh Botond (Parma), 1-szeres válogatott

Nagy Zsombor (MTK)

 

Varga Sándor menedzser 

Legismertebb játékosok:

Szerhij Rebrov

Sztanyiszlav Csercseszov

 

A nyitóképen: Szoboszlai Dominik, az RB Leipzig játékosa ünnepel, miután büntetőből lőtt gólt a labdarúgó Bajnokok Ligája A csoportjának negyedik fordulójában játszott RB Leipzig - Paris Saint-Germain mérkőzésen Lipcsében 2021. november 3-án. A találkozó 2-2-es döntetlennel zárult. Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2022. augusztus 09. 22:51
Nem vagy te orosz ügynök?
brekker
2022. augusztus 09. 22:51
Pluszoltalak, úgyhogy rögtön javítom magamat: Az ukránok ne dögöljenek meg, dögöljön meg a vezetésük, aki ebbe a szarba kormányozta őket.
bunko_jobbos
2022. augusztus 09. 21:04
Szerintem a magyar focinak a sok problémája közül az egyik nagy, hogy SZAROK a játékosügynökök (is). Elég, ha Dzsudzsák esetére gondolunk, de sok példa van. Nem jók a szakmájukban, nem ismernek elég embert, így csak szar helyekre tudják eladni a magyar focistákat. A szar hgelyeken nem fejlődnek, ezért szarul játszanak. Ezért nehéz eladni őket. Szóval nem csak a stadionok, az edzésmódszerek, az edzők, a focisták, a gyúrók stb. voltak szarok itthon, hanem az ügynökök is. Gondoljunk csak bele, hogy milyen színvonalú lehetett egy magyar ügynök, mikor Nyilasit vagy Détárit kellett eladnia. Hát olyan is lett az igazolásuk. A kommunizmusban egyszerűen MINDE szar volt, a MÁV, a hadsereg, a gyárak és a foci is. Mostanra valamennyit visszahoztunk, de még mindig nagy út áll előttünk. (Az ukránok meg egyébként dögöljenek meg.)
Valandil
2022. augusztus 09. 18:46
Én nézem az enyémet, és jól állok. Igaz nem segélyes vagyok, mint te. (Egyébként a hozzászólásod csak egy fél pontot ér, elfelejtetted a kínaiakat belekeverni!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!