Kiemelkedően egyenletes eloszlásban hozott haza három és fél érmet a magyar atlétika az Európa-bajnokságról

2022. augusztus 22. 12:42

A magyar atléta-küldöttség két ezüst- és egy bronzéremmel kifejezetten eredményes Európa-bajnokságot zárt Münchenben. És kellőképpen széleset! Egy-egy dobogós helyezés született a sportág mindhárom helyszínén: a pályán, a futókörön belül és a stadionon kívül is.

2022. augusztus 22. 12:42
null

Tíz éve nem látott sikerességgel zárt a magyar atlétika a müncheni Európa-bajnokságon. Aranyat ugyan nem nyertek a mieink, mint Pars Krisztián a legutóbbi három érmes szereplés alkalmával, de cserébe az akkori két dobó-, egy futóéremmel szemben idén a dobogós helyek megnyugtatóan egészséges egyenletességet mutattak. 

Kozák Luca 100 méteres gátfutó ezütjének köszönhetően lett magyar érem a futópályáról, a kalapácsvető Halász Bence ezüstje révén a futókörön belülről, míg a gyalogló Madarász Viktória bronzérémvel a stadionon kívülről is.

Efféle szélte a nálunk pillanatnyilag nagyobb atlétika-erejű, de azért velünk még egy mércével mérhető országok közül nincs a svédeknek, a horvátoknak, a szerbeknek, az ukránoknak; és még olyan európai szinten meghatározó hatalmak, mint a franciák, a hollandok vagy az éremtáblázat-harmadik spanyolok is egyenletlenebb termést takarítottak be az idei EB-n.

A tíz érem felett végző négy nagy nemzeten (német, brit, lengyel, olasz) kívül csak három további ország volt hasonlóan sokoldalú, mint a magyar. A finnek és a norvégok a három alapmozgásban, futásban, ugrásban és dobásban mind nyertek érmet; a görögök pedig ugrásban, dobásban és gyaloglásban – de azért egy atlétika csapat futóérem nélkül nem veszi olyan jól ki magát. 

A magyar futóérem

Kozák Luca tegnap, a zárónapon szerzett ezüstérmére nemigen lehetett számítani. Nem azért, mert Kozák nemrégiben megjavított országos csúcsa adott esetben ne lehetne elég egy EB-éremre. Különösen a rövidebb gátfutásban, ahol bármi előfordulhat. Hanem inkább azért, mert ezt az EB-érmet, vagy egy ezzel felérő olimpiai, világbajnoki döntőt olyan régóta vár magától Kozák Luca, és olyan bosszantó módokon marad le róluk évről-évre, hogy az ember féltette őt tőle, lassan belefásul.

Ezzel a veszéllyel Luca ugyancsak tisztában volt a versenyt követő interjúi alapján. Teljesen más hozzáállással állt oda a kiemeltként első futamot jelentő elődöntőjéhez, mint bármikor korábban.

Az elvárásait levetkőzve, a gyengéjének számító rajtot ezúttal tökéletesen elkapva egy századot lefaragott a saját országos csúcsából. Ezzel második idővel jutott döntőbe a legnagyobb európai tehetség, Pia Skrzyszowska mögött; és megkapta a lehetőséget, hogy élete első felnőtt döntőjét is a lengyel mellett futhassa, akinek a ritmusa biztosította jótékony hatást nem győzte dicsérni. 

A fokozódó versenydrukk, az éremesély adott annyi pluszt Kozáknak, mint amennyit a döntőben bennehagyott a rajtban: az országos csúcsot beállítva érte el pályafutása eddigi legszebb sikerét. 

És ez a versenyszám, a rövidebbik gátfutás teljes mértékben azok közé tartozik, ahol egy európai éremből kiindulva világszinten is meg lehet kaparintani egyet. Baji Balázs 110 gáton egy évvel az EB-ezüst után nyerte a még csodálatosabb világbajnoki bronzát Londonban, 2017-ben.

A bármelyik nagy nemzetközi bajnokságon egyáltalán döntőt első 100 gátas magyarként futó Kozák Luca hasonlóért dolgozhat mostantól. Úgy, hogy veszetnie már nincs mit.

Másfél dobóérem és a gyaloglás

Az EB korábbi szakaszában a kalapácsvető Halász Bence egy ötszörös világbajnokot is maga mögé utasítva, egyéni csúcsjavítással, sokáig még vezetve is a versenyben fantasztikus ezüstéremet szerzett. Különösen jól fest ez egy évvel a budapesti atlétikai vébé előtt egy olyan számban, ahol az európai élmezőny nem sokban különbözik a világétől. 

Hatalmas meglepetésre majdnem érmet szerzett a gerelyhajító Szilágyi Réka is. Az utolsó sorozathoz érve második helyen állt még, de egy percen belül ketten is túldobták. A kétszeres olimpiai bajnok cseh Špotáková alig kilenc centivel – és egy nem tökéletesen megbízható méréssel, miután nem állt bele heggyel a földbe a szer.

Némi vigasz, hogy a másik utolsó pillanatos dobogós Világos Adriana személyében egy délvidéki magyar lány volt, aki idén már megvédte korosztályos világbajnoki címét is. 

A gyaloglók között Madarász Viktória 35 kilométeren bátor taktikával, sokáig a saját tempójában jócskán vezetve nyerte meg élete első érmét.

A legjobb európai rossz számba született

Az atlétikai Európa-bajnokság legnagyobb csillaga a holland Femke Bol volt, aki három aranyéremmel zárta az Európa-bajnokságot. Miképp mondjuk a társrendezvényen, odaát Rómában Milák Kristóf,

csak míg versenyszámok túlkínálatában tobzódó úszásban ez szinte mindennapos, Femke Bol teljesítménye történelmileg is példátlan.

Megnyerte a fő számát, a női 400 gátat, valamint a 400 síkot, és némi hátrányból megfordította a 4x400-as váltót is, befejezőemberként.

A triplázó Femke Bol ünnepel a 4x400-as holland váltóval. Fotó: Ina Fassbender / AFP
A triplázó Femke Bol ünnepel a 4x400-as holland váltóval. Fotó: Ina Fassbender / AFP
Hatalmas szerencsétlenségére pont ugyanabban a fő számban versenyez, és pont ugyanazok felé kacsingathat, mint a következő évtized legdominánsabbnak ígérkező futója, a vele szinte egyidős Sydney McLaughlin.

Nyitókép: A második helyezett Kozák Luca a 100 méteres gátfutás döntője után a müncheni multisport Európa-bajnokságon 2022. augusztus 21-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alcofrybas
2022. augusztus 22. 18:04
Jövőre mi lesz itt? https://www.runnersworld.hu/bemutattak-a-budapesti-atletikai-vb-logojat-153127/amp
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!