Íme, a Sólyomszem, amelynek segítségével megadták Vécsei gólját Monacóban!

2022. szeptember 19. 17:39

Szenzációsan, két mérkőzés után szerzett 6 ponttal rajtolt a Fradi az Európa Ligában. Legutóbbi, győztes találatukat a modern technológia segítségével adták meg a bírók. Minden, amit a Sólyomszemről tudni kell!

2022. szeptember 19. 17:39
null
Vámos Tamás

Emlékezetes jelenet volt: az AS Monaco - Ferencváros mérkőzés 79. percében jártunk, amikor Franck Boli passza után Adama Traoré remekül adott be, és az érkező Vécsei Bálint kapásból rúgta kapura a labdát. A bőrgolyó több védőn megpattant, amelybe a Monaco kapusa, Alexander Nübel csak beleütni tudott, végül a jobb oldali kapufáról a gólvonal mögé pattant a labda.

”Uraim, a csuklómon lévő szerkezet egyből jelezte, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon!"

De mit is kell tudnunk a Hawk-Eye-ról, azaz a Sólyomszemről, amely már több sportágban (tenisz, tollaslabda) is kiválóan segíti a játékvezetők munkáját?

A futballban 2012 óta tesztelték, és az első jelentős világverseny, amelyen alkalmazták, a 2014-es, brazíliai labdarúgó-világbajnokság volt, értelemszerűen az oroszországi, 2018-as tornán, a legutóbbi két labdarúgó Európa-bajnokságon valamint az utóbbi években a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörében is segítették már a játékvezetők munkáját. Az európai topbajnokságok közül az angol első és másodosztályban, Németországban, Olaszországban, Franciaországban és Hollandiában a Hawk-Eye is segíti, hogy a szabályos gólokat lehetőleg minden esetben megadják a játékvezetők.   

Vizsgáljuk meg: miképpen működik a Sólyomszem?

Az adott stadion tetőszerkezetén hat-nyolc nagy sebességű kamera határozza meg a labda pontos helyzetét, és ad jelet a játékvezetőnek. Amennyiben egy mérkőzésen egy „gól, nem gól” szituáció adódik,

és a lehető legrövidebb időn belül (értsd, maximum egy-két másodperc alatt) egy jelet küld a játékvezető, valamint az asszisztensek csuklójára helyezett adóvevőre. Ha az csipogni kezd, a vezetőbírónak semmi más dolga nincs, mint középre mutatni – és megadni a gólt…

A Sólyomszem mindent lát!
A Sólyomszem mindent lát!

Azonban azt is érdemes megjegyezni: a végleges döntés és a felelősség továbbra is a játékvezetők privilégiuma, azaz a technológia csak egy segítség a bírók számára. Ez már csak azért is szükségszerű, mert előfordulnak olyan esetek, amikor a labda egyértelműen szabálytalan körülmények között (például les, a támadó kezezése vagy egyéb szabálytalanságot követően) jut a hálóba. A Sólyomszemrendszer kiépítése egyébként mintegy 200 ezer dollárba (mintegy 80 millió forintba) kerül, ám ne felejtsük: mindez egy új aréna építése esetén elenyészően kis összeg.

Képzeljük csak el, meddig juthatott volna a magyar válogatott, ha már az 1962-es világbajnokságon működik a Sólyomszem, és a Csehszlovákia elleni mérkőzésünkön (amelyet végül 1:0-ra elvesztettünk) Tichy Lajos lövése után - a labda a felső kapufáról egyértelműen a gólvonal mögé pattant - a szovjet játékvezető, Latisev megadja a gólt?... 

A Ferencváros vezetőedzőjével, Sztanyiszlav Csercseszovval készített exkluzív videóinterjúnkat látták már?

Itt megnézhetik:

Nyitókép: Vécsei Bálint góljának megadásához szükség volt a technológia segítségére is Fotó: MTI/Kovács Tamás  

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2022. szeptember 24. 03:12
Csak érteném, hogy miért jegelték évtizedekig a videóbírót meg a többi hasznos technikát a FIFÁ-nál? Más sportágakban már régen voltak hasonlók. Már már kezdenek elhalkulni azok a hangok is, akik fikázták a videobírót. Szerencsére. Durva volt, hogy több milliárd ember látta a képernyőkön, hogy mi történt, csak az a szerencsétlen bíró nem. Erre mi szükség volt?
kubota
2022. szeptember 20. 21:37
Az az értelme, amit te is teszel itt épp! Beszélsz róla itt, haverokkal a hétvégén, diskuráltok a "mi lett volna, ha" szituról! Évek után is születnek cikkek róla, az adott sportágról. No, nem mellesleg pedig emberibb, mint egy gép... Bár, ha színházat akar az ember... Én nem vagyok a modern technológiák ellen (informatikusként miért is lennék), de nem óhajtok olyan sportkörnyezetet, mint a major sportágakban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!