Wladár Sándor: A rendszerváltozás óta nem állt ilyen kihívás előtt a magyar sport

2022. szeptember 28. 20:36

Elnökségi ülést tartott a Magyar Úszószövetség, s hiába példátlanul sikeres idei szakmai mérleg, a grémiumnak foglalkoznia kellett a következő hónapok legégetőbb gondjával, az uszodák nyitva tartásával is. Ugyanis a korábbi Covid-lezárások miatt már a cápakorosztályban is harmadannyi versenyző maradt, mint a megelőző években, vagyis veszélybe kerülhet a jövő magyar úszásutánpótlása - írta meg az nso.

2022. szeptember 28. 20:36
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Sikeres világversenyek után is vészjósló hónapok jöhetnek

A margitszigeti székházában tartott elnökségi ülést a magyar úszósport vezetősége, amely az első szakmai összejövetel volt a rendkívül sikeres budapesti FINA 2022 vizes világbajnokság és a római kontinensviadal óta. A Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnöki beszámolójában Wladár Sándor összefoglalta az elmúlt hónapok történéseit, kiemelve, hogy a hazai rendezésű vizes világbajnokságot a nemzetközi szövetség (FINA) minden idők legjobb vb-jének minősítette - írta meg az nso. Emellett az elnök elmondta azt is, hogy 

„a nyári eseményeken kifejezetten jól szerepeltünk, különösen a juniorversenyeken, hiszen a korosztályos kontinensviadalon az első, a vébén pedig a második helyen végeztek medencés úszóink

az éremtáblázaton, a nyílt vízi versenyzőink pedig a világbajnokság legeredményesebbjei lettek. Azt hiszem, ilyenre még nem volt példa, vagyis nyugodtan kihúzhatjuk magunkat.”

A képen: Róma, 2022. augusztus 15. Milák Kristóf a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt
A képen: Róma, 2022. augusztus 15. Milák Kristóf a célban a férfi 200 méteres pillangóúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 15-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Wladár Sándor a sikerek említését követően a nem annyira örvendetesnek tűnő és várható jövőre is kitért:

És látjuk, hogy ez miért életbevágó: a Covid-lezárások miatt már

a cápakorosztályban harmadannyi versenyző maradt, mint a megelőző években – ha most is hasonló helyzet alakulna ki, az hosszú távon beláthatatlan károkat okozna a magyar úszósportnak.”

Az elnök arról is beszélt, hogy az edzőtáboroztatás és versenyeztetés terén is újfajta támogatási rendszert kell kialakítaniuk, hiszen a repülőjegyek árai és a szállásköltségek is emelkedtek, amit jól mutat, hogy a három nagy verseny (a római Eb, a limai és seychelles-i junior-vb) több mint százmillió forintot emésztett fel.

„Igyekszünk olyan szisztémát kidolgozni, hogy a válogatottak és az utánpótlás érdeke ne sérüljön” – mondta Wladár Sándor.

A MÚSZ információs bázisában az ország összes uszodája szerepel – eszerint körülbelül 50 százaléknál vehető biztosra, hogy nem zár be, a másik felénél a fenntartók ezután hoznak döntést.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az elnökség tagja, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökeként rövid összefoglalót adott arról, milyen dilemmával néznek szembe a települések, ugyanakkor hangsúlyozta, az önkormányzatok többsége elkötelezett amellett, hogy a létesítményeket a lehető legtovább nyitva tartsa.

A képen: Csak reménykedni lehet, hogy az energiaárak emelkedése nem kényszeríti rá az önkormányzatokat a gyönyörű és modern uszodák bezárására. Ezen a képen a Lőver uszoda az átadás előtti napon Sopronban 2021. június 21-én.  MTI/Filep István
A képen: Csak reménykedni lehet, hogy az energiaárak emelkedése nem kényszeríti rá az önkormányzatokat a gyönyörű és modern uszodák bezárására. Ezen a képen a Lőver uszoda az átadás előtti napon Sopronban 2021. június 21-én. MTI/Filep István

Szentpáli Gábor, a BVSC ügyvezető elnöke a Szőnyi úti létesítmény gazdájaként néhány döbbenetes adatot osztott meg a jelenlévőkkel, illetve rövid áttekintést adott arról, hogy megfelelően képzett és tapasztalt üzemeltetési csapattal rendkívüli megtakarítás érhető el. Mint mondta, a BVSC-ben 800 ezer kilowattóra áramot fogyasztanak egy évben, miközben akad olyan vidéki uszoda, amely feleakkora, és mégis 1.4 milliót „eszik meg”.

A MÚSZ hamarosan útmutatót állít össze az uszodák üzemeltetőinek arról, melyek a legfontosabb lépések, amelyekkel jelentősen csökkenthető az energiafelhasználás anélkül, hogy a sportolás minőségének romlását eredményezné.

Csak két úszó utazik a rövidpályás világbajnokságra, Melbourne-be

A decemberi melbourne-i rövid pályás világbajnokságra összesen csak két magyar versenyző, Jakabos Zsuzsanna és Szabó Szebasztián utazik. Ugyan nem a spórolás az oka a döntésnek, de bizonyosan „nem tesz rosszat" a szövetség költségvetésének a kisebb kiadás.  

A képen: Jakabos Zsuzsanna ott lesz Melbourne-ben a rövidpályás világbajnokságon. Ezen a képen Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt
A képen: Jakabos Zsuzsanna ott lesz Melbourne-ben a rövidpályás világbajnokságon. Ezen a képen Jakabos Zsuzsanna a női 200 méteres pillangóúszás döntője előtt a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 17-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanakkor szakmai okokkal indokolta, hogy ezt a világeseményt a magyar úszóválogatott csak egy minicsapattal teljesíti.

„A távolság és az akklimatizáció miatt sem tartom indokoltnak egy nagyobb létszámú csapat részvételét. 

Másfél év múlva is rendeznek világbajnokságot a nyári fukuokai után, vagyis ez az utolsó nyugodt felkészülési időszak, amikor olyan munkát lehet végezni, amellyel szintet is lehet lépni".

Bezáró Uszodák

A Forbes információi szerint Balatonbogláron az Urányi János Sport és Szabadidő Központ, Győrben az Aqua Sportközpont és a Magyar Vilmos Uszoda, Dunabogdányban a Városi tanuszoda, Csepelen a strandfürdő, Székesfehérváron a Köfém tanuszoda zárt be eddig – utóbbi kivételével valamennyi esetben határozatlan időre. Budapesten a Városmajori uszoda, valamint a MOM sportközpont január 3-tól három hónapig zárva tart. 

A nyitóképen: Budapest, 2022. június 18.Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke beszél a vizes világbajnokság nyitóünnepségén a budapesti Duna Arénában 2022. június 18-án.MTI/Kovács Tamás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2022. október 02. 15:59
Az uszodáink többsége (forró) termálvizre, van azok közelében épült. Igy elsősorban a magas villanyáram jelent gondot, amit a kormány a nagy piaci energiacégek megrendszabályozásával megoldhat. Hiszen NONSZENSZ, hogy a PAKS által 12 forintért előállitott kW 200 forintba kerüljön.
kunzoo
2022. szeptember 29. 12:52
Az sem fest jól, hogy a patásgyurcsány alatt ekkora alapkamatnál 220 ft volt az euro, most meg lassan 440 lesz. Miközben az euro is gyengült.
teklapavle
2022. szeptember 29. 12:52
Meg az Orbán által elpusztított gazdaság sem: Az ország devizatartalékai kritikus szintre csökkentek, kifizetési stopot rendelt el a kormány, összeomlott a forint. Sorra érkeznek a vészjósló hírek.
kunzoo
2022. szeptember 29. 10:57
Erre már az építésnél gondolni kellett volna. Az egyik megyeszékhely új uszodája 11 milliárdba került. Ebbe a pénzbe sokmindennek bele kellett volna férnie.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!