Ebben a szezonban az RB Leipzig győzte le először a Real Madridot, de egyelőre csak a BL-címvédő továbbjutása biztos!

2022. október 25. 23:10

A mérkőzés egyik legfontosabb kérdése az volt: a 22. születésnapját ünneplő Szoboszlai Dominik győzelemre tudja-e vezetni az RB Leipziget a már továbbjutó Real Madrid ellen?

2022. október 25. 23:10
null
Vámos Tamás

A találkozó gyászszünettel kezdődött, hiszen a napokban 78 éves korában elhunyt a Red Bull tulajdonosa, Ausztria leggazdagabb üzletembere, Dietrich Matesitz.  

S már az első percben góllal adózhattak volna elhunyt főnökük emlékének a lipcsei labdarúgók, ám Forsberg éles beadását bravúrral ütötte ki Courtois.

De ami késett, nem múlott, hiszen a 13. percben

mivel a vendégek mestere bevallotta: Marco Rossi személye miatt kiemelten követte a magyar válogatott közelmúltbeli menetelését), amely után Silva remekül fejelte kapura, ezt még bravúrral ütötte ki Courtois, de a kipattanóra elsőnek Josko Gvardiol érkezett, aki 60. lipcsei meccsén első gólját szerezte. RB Leipzig – Real Madrid 1-0!

Olvasta már, hogy Szoboszlai Dominik lett a legértékesebb magyar sportoló? Cikkünk erről itt. 

Josko Gvardiol a levegőben, a labda a Real hálójában - vezet az RB Leipzig! Fotó: MTI/EPA Martin Divisek
Josko Gvardiol a levegőben, a labda a Real hálójában - vezet az RB Leipzig! Fotó: MTI/EPA Martin Divisek

Három percre rá akár meg is duplázhatta volna az előnyét az RB Leipzig, hiszen egy hosszú átadás után Nkunku eltolta a labdát a tizenhatoson kívülre teljesen fölöslegesen kifutó Courtois mellett, és nem sokon múlt, hogy a francia klasszis az üres kapuba íveljen.

Lendületben maradtak a hazaiak, ezt jelzi, hogy egy újabb Szoboszlai-szöglet után Haidara remek tekerését óriási bravúrral ütötte ki a belga.

Ám a 23. percben már újra tehetetlen volt: Raum passza Tchouaméni lába között került a hatalmas kedvvel játszó Nkunku elé, aki egy pattanás utáén hatalmas gólt vágott a léc alá! RB Leipzig – Real Madrid 2-0.

Az első félidő első játékrészének hatalmas lipcsei fölényét jelzi: a Real Madrid 19 perc alatt kapott annyi gólt, mint az azt megelőző négy BL-mérkőzésen összesen – nem csoda, hogy Carlo Ancelotti is egyre idegesebben  kezdett el rágózni…

A játékrész második felére aztán kicsit összekapta magát a királyi gárda, de a találkozó összképét remekül jelzi: csupán a 35. percben született meg a Real Madrid első, kaput eltaláló lövése. Rodrygo szaporázta meg Orbán mellett, majd kissé kisodródva a rövid felső sarok felé lőtt, ám a súlyos sérüléséből lábadozó Gulácsi Péter helyére érkező Janis Blaswich igazolta, jó vétel volt. Ezt erősítette, hogy a 31 éves hálóőr két perc múlva Vinicius Junior löketét is hatástalanította.

A Real Madrid azonban nem véletlenül a világ egyik legjobb együttese, hiszen miután Courtois hatástalanította Szoboszlai bombáját, (a legértékesebb magyar sportolóról szóló részletes összeállításunkat itt olvashatják) a félidő vége előtt visszajött a meccsbe: a tizenhatoson belül kissé szabadon hagyott Asensio remekül ívelt be, és Vinicius Juniornak föl sem kellett ugornia ahhoz, hogy remek gólt fejeljen a bal oldali kapufára, melyről a gólvonal mögé pattant a labda. RB Leipzig – Real Madrid 2-1!

Cseppet sem meglepő, hogy a szünet után a királyi gárda tovább rohamozott az egyenlítésért, az 53. percben ehhez Haidara is jelentősen hozzájárult, hiszen a mali légiós könnyű labdát vesztette el a félpályánál, rohamra is indult a Real, az akció végén Tchouaméni Rodrygóval játszott össze, majd a visszakapott labdát az önfeláldozóan elé vetődő Gvardiolba lőtte.

A lipcsei támadások ellen ritkán volt ellenszer: Nkunkunak is megadták magukat a madridi védők Fotó: MTI/EPA Martin Divisek
A lipcsei támadások ellen ritkán volt ellenszer: Nkunkunak is megadták magukat a madridi védők Fotó: MTI/EPA Martin Divisek

A spanyolok már csak azért is hajtottak az egyenlítésért, mert egy döntetlennel egészen biztos, hogy továbbjutnak. Ám a királyi gárda gólszerzési lehetőségeit magabiztosan hárította a lipcsei védelem,, elsősorban a csapatkapitány, Willi Orbán vezérletével.

Aztán a 71. percben kiszabadult a nem is olyan nagy nyomás alól a hazai gárda: Szoboszlai passzával Nkunku és mellette Werner lódult meg, ám a csereként beállt támadó nagy helyzetben nem tudta lerázni a meccset, alig lőtt a jobb sarok mellé.

A 79. percben aztán kis híján egyenlített a Real Madrid: Hazard passza után ismét Asensio adott be remekül, és bár már mindenki benn látta, Vinicius Junior két méterről (!) az üresen tátongó jobb alsó sarok mellé lőtt.    

Ezek után

Ezúttal a jobbhátvéd Simakan nyargalt el nagy lelkesen a szélen, és remek beadását ezúttal már értékesítette Timo Werner - ezek után már nem valószínű, hogy fel tud állni a Real Madrid, amely ebben a szezonban első vereségét szenvedte el – RB Leipzig – Real Madrid 3-1!

A végén azért még maradt egy kis izgalom: Nkunku teljesen feleslegesen buktatta Roidrygót a tizenhatoson belül, a büntetőt a sértett értékesítette. RB Leipzig – Real Madrid 3-2!

Mivel a csoport másik találkozója, a Celtic - Sahtar Donyeck mérkőzés döntetlenre végződött (1-1), így a Sahtar ellen már egy döntetlen is elegendő lesz az RB Leipzignek a továbbjutáshoz. 

Nyitókép Nem csak a szülinapos Szoboszlai Dominik, hanem a teljes RB Leipzig a Real Madrid fölé nőtt Fotó: MTI/EPA Martin Divisek 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gèbi
2022. október 28. 01:27
a szerencsésebb csapaté lett a győzelem, ettől függetlenül a Real a jobb, a Lipcse csak a futottak még kategória......
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. október 26. 16:10
Csodálatos játékot mutatott a Lipcse, de Orbán és Dominik kimagaslott a csapatból. Hogy Orbán a nagy neveket Vini, Rodrygo milyen elegánsan szerelte, azt tanítani kell még a RM akadémián is. Ami meg Szobit illeti, minden labdájának szeme volt, fantasztikus játékos, 22 évesen vezére a középpályának. Alapjában véve én a Reált is kedvelem, de most a magyar tasóknak drukkoltam. Boldog vagyok, hogy ilyen szuper meccset láthattam! Gratulálok a Lipcsének!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!