Verstappen megdöntötte Schumacher és Vettel rekordját

2022. október 31. 05:50

Max Verstappen rajt-cél győzelmet aratott vasárnap. Összefoglalónk!

2022. október 31. 05:50
null

Tajthi Andrea, a racingline.hu főszerkesztő-helyettesének írása a Mandiner Sporton

Mexikóváros 71 körös versenyét Max Verstappen kezdhette a pole pozícióból, mellette pedig George Russell foglalhatta el a második rajtkockát. Mögöttük Lewis Hamilton, Pérez, Sainz, Bottas, Leclerc, Norris, Alonso és Ocon foglalta el az első 10 helyet.

A rajt után a két Mercedes üldözte Verstappent (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool)
A rajt után a két Mercedes üldözte Verstappent (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool)

Verstappen Russell elé húzódott a rajt után, utóbbit pedig megelőzte csapattársa Hamilton, majd Pérez is, Stroll pedig (rajtbüntetés miatt) az utolsó helyről indulva javított öt helyet a rajt után. A 9. körben Gasly és Stroll csatázott egymással, előbbi azonban nemsokára 5 másodperces büntetést kapott, amiért leterelte Strollt a pályáról.

A kerékcserék jelentették az eseményeket

Pérez a 24. körben megkezdte az élmenők kerékcseréit, majd egy körrel később Verstappen is így tett. Hamilton közben - tőle szokatlan módon - nem panaszkodott a gumikra, sőt azt közölte a rádióján, hogy rendben vannak a Pirellik. Ez kecsegtetően hangzott a Mercedes-rajongóknak, mivel a holland kerékcseréje okán Hamilton örökölte meg az első helyet, őt pedig csapattársa, Russell követte, ekkor Verstappen a harmadik helyen állt.

Mint mindig, most is elképesztő tömeg fogadta a mezőnyt Mexikóban, Pérez hazájában (Fotó: Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool)
Mint mindig, most is elképesztő tömeg fogadta a mezőnyt Mexikóban, Pérez hazájában (Fotó: Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool)

Hamilton a 30. körben cserélt, Pérez elé tudott visszatérni a harmadik helyre, míg ideiglenesen Russell állt az élre, és 10 másodperc előnyt szerzett a második helyen haladó Verstappen előtt.

Russell a 35. körben „adta vissza” az első helyet Verstappennek, boxkiállásának köszönhetően. Ezzel a top 4 versenyző már túl volt egy kerékcserén, a mögöttük haladó Alonso és Bottas azonban még kitartott a közepes keverékeken.

Hamilton azonban ismét szóba hozta a gumikat. Jelezte, hogy a kemény keverékek nem működnek olyan jól az autóján, mint korábban a közepesek, később Russell ugyanerről számolt be.

Bottas a 39. körben cserélt kereket, majd egy kör múlva követte őt Alonso is. Így a top 10-ben már csak Ricciardo a 7. és Zhou a 9. helyen haladt azokon a Pirelliken, amelyeken elrajtoltak.

 Lewis Hamilton bár továbbra is nyeretlen idén, most elégedett lehet a második hellyel (Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas)
Lewis Hamilton bár továbbra is nyeretlen idén, most elégedett lehet a második hellyel (Fotó: LAT Images/Mercedes AMG Petronas)

Arra eszméltünk, hogy Tsunoda és Alonso kiesett

Mikor már épp kezdett volna a néző „bebólintani”, az 51. körben Tsunoda és Ricciardo keltette fel a figyelmet. Utóbbi előzni próbálta a japánt, de az úgymond rázárt, össze is értek, Tsunoda autóját kicsit felöklelte a McLaren. Az AlphaTauri ugyan még eljutott a boxba, de az autó sérülése miatt ott feladni kényszerült a versenyt.

Míg Alonso korábban meglehetősen lelkes volt a versenyen, a 60. kör után már küszködött a gumikkal, ahogy sokan mások is. Ezt Ricciardo használta ki jól, aki viszonylag könnyen előzte meg mindkét Alpine-t, és így a 7. helyen haladt tovább a két Ferrari mögött.

A 65. körben végül véget is ért Alonso versenye, miután az Alpine erőforrása megadta magát, így a spanyolnak le kellett parkolnia autóját.

Verstappen és Martin Garrix holland lemezlovas, aki a leintés után a pódiumon zenélt a közönségnek (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen és Martin Garrix holland lemezlovas, aki a leintés után a pódiumon zenélt a közönségnek (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool)

A versenyt végül Verstappen nyerte, Hamilton és Pérez előtt.

Verstappen diadala idei 14. győzelme volt. Ezzel pedig megdöntötte Michael Schumacher (2004) és Sebastian Vettel (2013) egy szezon során szerzett győzelmeinek rekordját; a két német 13 győzelemmel tartotta ezt a rekordot eddig.

Végeredmény:

Versenyző              Csapat       Lemaradás

1. Max Verstappen Red Bull

2. Lewis Hamilton   Mercedes  15.186

3. Sergio Perez       Red Bull    18.097 

4. George Russell   Mercedes  49.431 

5. Carlos Sainz       Ferrari        58.123

6. Charles Leclerc   Ferrari        1'08.774

7. Daniel Ricciardo  McLaren     1 kör

8. Esteban Ocon     Alpine         1 kör

9. Landro Norris      McLaren     1 kör

10. Valtteri Bottas   Alfa Romeo 1 kör

11. Pierre Gasly      AlphaTauri   1 kör

12. Alex Albon        Williams       1 kör

13. Zhou Guanyu    Alfa Romeo 1 kör

14. Sebastian Vettel Aston Martin 1 kör

15. Lance Stroll        Aston Martin 1 kör

16. Mick Schumacher Haas          1 kör

17. Kevin Magnussen Haas          1 kör

18. Nicholas Latifi       Williams      2 kör

      Fernando Alonso  Alpine         kiesett

      Yuki Tsunoda       AlphaTauri   kiesett

Nyitókép  Max Verstappen győzelmét senki sem veszélyeztette (Fotó: Chris Graythen / Getty Images / Red Bull Content Pool)

    

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2022. október 31. 17:04
Lehet-e tudni, ki tartozik vmi szexuális kisebbséghez? Nekik vmi versenyelőnyhöz kéne jutni, ha fair versenyeket akarunk. Több feketét. Ja, és ha valaki ukrán színekben autózna, tuti első hely. Így lehetne jobb ez a sport.
Madasa Hatter
2022. október 31. 17:02
Öröm nézni ahogy a köcsög hamiltont alázza Verstappen.
Gullwing
2022. október 31. 13:40
A mai F1 már csak bohóckodás, komoly embert nem érdekli.
westend
2022. október 31. 11:11
korábban volt már ahol a pályán bóklásztak az idióták, csak azért nem lettek darwin-díjasok, mert a rendfenntartók hamar elhajtották őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!