Ryan Mmaee köpött, Dzsudzsák őrjöngött – de miért maradt el a kiállítás?!

2022. október 10. 12:34

Rendkívül sportszerűtlen jelenet játszódott le a Ferencváros – Debrecen mérkőzés hosszabbításában.

2022. október 10. 12:34
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Történt, hogy az oldalvonal mellett harcolt egy labdáért a Fradi marokkói légiósa, és a magyar futball válogatottsági csúcstartója.

Ryan Mmaee szerelte a Debrecen csapatkapitányát, a labdát az oldalvonalon kívülre rúgta, majd a pályára visszatérve összeütközött ellenfelével.

Ebből még nem lett volna semmi gond, ám

A felvétel alapján nem egyértelműen megállapítható, hogy el is találja el ellenfelét, de nem csoda, hogy a DVSC játékosa bepörgött, és jól hallhatóan kérdőre is vonta ellenfelét:

- Hééé, mi a fxxxt csinálsz te, baxxd meg?!

Ami tény: az jól látszik, hogy a marokkói légiós Dzsudzsák felé köp – az esetet a VAR is megvizsgálta, és rövid tanácskozás után úgy döntött: nem történt olyan vétség, amiért bárkit is büntetni kellene.

Dzsudzsák Balázs (balra) mindent megtett a Loki sikeréért Fotó: dvsc.hu
Dzsudzsák Balázs (balra) mindent megtett a Loki sikeréért Fotó: dvsc.hu

S bár „A labdarúgás szabálykönyve” a 12. szabályban nem említi a büntetendő cselekmények között a köpés kísérletének szankcionálását, úgy véljük Ryan Mmaee egyértelműen sportszerűtlenséget követett el, amiért mindenképpen fegyelmezni kellett volna.

S hogy mennyire vitatható a történet, jelzi: a Mandiner által megkérdezett szakemberek (köztük korábbi FIFA-játékvezetők) között sem volt egyértelmű az álláspont.

Akadt, aki azt mondta, hogy nincs vita, egyértelműen piros lap járt volna Ryan Mmaee-nak, ám volt olyan szakember is, aki erre a bizonyos 12. szabályra hivatkozva azt mondta: „mivel a játékvezetők csak a tények alapján hozhatják meg az ítéleteiket, és nem volt teljesen egyértelmű, hogy a köpés eltalálta Dzsudzsákot, ezért csak sportszerűtlenségért vagy szakszerűbben fogalmazva a játék iránti tisztelet hiánya miatt kellett volna büntetni a marokkói futballistát – azaz maximum csak egy sárga lap maradt Berke Balázs játékvezető zsebében…

De lássuk: mit is mond ez a bizonyos 12. szabály?

Kiállítandó az a játékos, cserejátékos vagy lecserélt játékos, aki elköveti a következő hét szabálytalanság valamelyikét:

- súlyos szabálytalanság

- erőszakos cselekedet

- az ellenfél vagy bármely más személy leköpése,

- az ellenfél meggátolása gól elérésében szándékos labdakezezéssel vagy nyilvánvaló gólhelyzet megsemmisítése (ez nem vonatkozik a saját büntetőterületén lévő kapusra)

- a kapura törő ellenfél meggátolása gól elérésében szabadrúgást vagy büntetőrúgást maga után vonó szabálytalansággal vagy nyilvánvaló gólhelyzet megsemmisítése

- goromba, durva vagy sértő kifejezések illetve mozdulatok használata

- ugyanazon a mérkőzésen egy második figyelmeztetés megkapása”

Összegezve: a Ferencváros – Debrecen mérkőzésen a játékvezetői csapat a szabályt szigorúan követve helyesen járt ugyan el, de egy sárga lapot mindenképpen megérdemelt volna a marokkói légiós.

Természetesen a találkozó utáni sajtótájékoztatón is téma volt az eset, az FTC vezetőedzője, Sztanyiszlav Csercseszov mindehhez csak annyit fűzött hozzá: "ha a visszajátszások alapján Mmaee nem köpte le a játékost, akkor az edzőnek nincs dolga ezzel a szituációval és a játékvezetői döntéssel".  

Mindettől függetlenül

– és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy a történet főszereplőit Ryan Mmaee-nak és Dzsudzsák Balázsnak hívják...

Hiszen azzal mindenki egyetért: ilyen és ehhez hasonló jelenetre egyetlen futballpályán sincs szükség!

Nyitókép Az ellenfél leköpésének kísérlete is rendkívül nagy sportszerűtlenség! Fotó: m4sport.hu

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DBZ22
2022. október 23. 21:59
Nem írt olyat hogy legenda lenne : " és a magyar futball válogatottsági csúcstartója. " Egyébként szerintem sem legenda ,de nem volt rossz focista fénykorában .
szabadelvűnemzetikonzervatív
2022. október 23. 21:59
Most nem, de mikor fénykorát élte, klasszis volt, gond az, hogy az emberek felejtenek, pláne a jót! Személy szerint kikérem magamnak, hogy Dzsudzsi nem legenda! Pont hogy az, hisz a múltban nagy penge volt, és az nem évül el soha!
Ferer
2022. október 15. 20:28
Dzsudzsak csak bohockodik
Pierre
2022. október 14. 19:22
buntetni kellett volna a homofob agressziot! Meg kell tanulnia a marokkoinak, hogy europaban ez nem megy. Meg, ha Mo. csak papiron Europa is. Joga van dzsudzsaknak, hogy osszekoltozzon szijjartoval, civilizaltabb orszagban ossze is hazasodhatnanak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!