Thomas Bach: Végül is nem az orosz sportolók indították meg a háborút, fontolóra vesszük a visszafogadásukat – itt a fordulat a NOB-nál?

2022. október 03. 16:40

Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban. Úgy tűnik a német sportdiplomata is lassan eljut arra a pontra, amelyet a világ békepárti fele régóta hangsúlyos, vagyis, hogy az orosz sportolók nemzetiségi alapon történő szankcionálása és kizárása ellentétes az olimpiai charta diszkrimináció-mentességet hirdető elveivel.

2022. október 03. 16:40
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Visszafogadhatják a nemzetközi sportversenyek világába azokat az orosz sportolókat, akik nem támogatják országuk ukrajnai háborúját – mondta Thomas Bach NOB-elnök egy napokban megjelent interjúban. Úgy tűnik

a német sportdiplomata is lassan eljut arra a pontra, amelyet a világ békepárti fele régóta hangsúlyos, vagyis, hogy az orosz sportolók nemzetiségi alapon történő szankcionálása és kizárása ellentétes

az olimpiai charta diszkrimináció-mentességet hirdető elveivel.

A legtöbb sportág a Nemzetközi Olimpiai Bizottság februári ajánlásának megfelelően és az ország Ukrajna elleni katonai invázióját követő néhány napon belül kitiltotta az orosz csapatokat és sportolókat a rendezvényeikről, sporteseményeiről.

A képen. Thomas Bach, a NOB elnöke. Fotó: AFP
A képen. Thomas Bach, a NOB elnöke. Fotó: AFP

Mivel az oroszok a 2024-es párizsi olimpiára való kvalifikációs versenyekből sorra kimaradnak, a jövő évre nyúló „száműzetés” gyakorlatilag egyre szélesebb körű kitiltást jelenthet a párizsi olimpia felé haladva.

Egy római interjúban, amelyet az olasz Corrierre della Sera-nak adott Bach utalt a NOB belső megbeszéléseire, miután az olimpiai család döntéshozóival a közelmúltban megbeszéléseket folytattak arról, hogy Oroszország visszatérhet-e és ha igen, hogyan az úgynevezett pária státuszból.

„Hogy világos legyen, nem arról van szó, hogy szükségszerűen visszafogadjuk Oroszországot” – mondta. „Másrészt - és itt jön a dilemmánk” – „ezt a háborút nem az orosz sportolók kezdték."

Bach nem tett  arra utalást, hogyan fejezhetik ki az orosz sportolók a háború elleni tiltakozásukat, különösen akkor, amikor az orosz hadsereggel, vagy a háborúval szemben megfogalmazott bármilyen ellenvéleménnyel és kritikával több év börtönbüntetést kockáztat mindenki.

Sajtóértesülések szerint a jelenlegi mozgósításban katonai szolgálatra hívják be az orosz korábbi nemzetközileg elismert sportolókat. Köztük van a korábbi nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok Nyikolaj Valujev és az Európa-bajnoki bronzérmes Gyinyijar Biljaletgyinov futballista.

Az orosz sportolók a kitiltásuk idején továbbra is egyéni indulóként versenyeztek a háború alatt teniszben és kerékpározásban, mindezt úgy, hogy nemzeti zászlajuk és himnuszuk nélkül.

Bach, látszólag egyfajta fordulatként a korábbi álláspontjához képest, azt mondta a Corriere della Sera-nak, hogy a NOB küldetése, hogy politikailag semleges legyen,

és „hogy az olimpiai játékok és általában a sport legyen az, ami képes egyesíteni az embereket és az emberiséget”.

„Mindezek miatt jelenleg igazi dilemmában vagyunk az ukrajnai orosz inváziót illetően” – tette hozzá.

A képen: Thomas Bach látogatása Ferenc Pápa magánkihallgatásán 2022. szeptember 30-án. Fotó: atican madia / VATICAN MEDIA / AFP
A képen: Thomas Bach látogatása Ferenc Pápa magánkihallgatásán 2022. szeptember 30-án. Fotó: atican madia / VATICAN MEDIA / AFP

A sportvezető véleményére persze az is hatással lehet, hogy

Bach Rómában a Vatikán által szervezett sportfórumon is részt vett, ahol Ferenc pápa a sportot „edukációs és össztársadalmi jóként” fogalmazta meg, amelynek szerinte így is kell maradnia.

„Elkötelezettnek kell lennünk amellett, hogy mindenkinek lehetőséget adjunk a sportolásra – mondta Ferenc pápa –, hogy a fiatalok a sport értékeit megismerve edzettekké váljanak és az ott tanultakat erényekké alakítsák.

A nyitóképen: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke megnyitja az igazgatótanács ülését a szervezet lausanne-i székházában 2022. szeptember 8-án.MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2022. december 15. 09:01
Ez világos beszéd, bro!
néhai Ch.Pilot
2022. október 09. 05:54
Te rohadt sátánista, rasszista állat!
Tommaso
2022. október 09. 05:54
Nagy, sőt végzetes hiba lenne Oroszországot visszaengedni. Képzeljük el, ha pl. megnyernék a jövő hónapban kezdődő futball világbajnokságot. Mekkora nemzetközi diadal lenne az Putyin számára. Mert, hogy propagandára használná, az hót sicher!
Tommaso
2022. október 09. 05:54
orosz, fehérorosz, kazah, kirgiz, üzbég, türkmén oszt ennyi. Még egy Barátság Játékok szint sem jönne össze.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!