Verstappen győzelemmel és rekorddal adózott Mateschitz emlékének

2022. október 23. 23:58

A Red Bull szárnyakat ad, mégis Alonso repült Austinban, miközben Verstappen megfosztotta Hamiltont idei első győzelmétől.

2022. október 23. 23:58
null

Tajthi Andrea, a racingline.hu szerzőjének cikke a Mandiner Sporton

Egyre népszerűbb az Amerikai Nagydíj

A napsütéses Texasban, az Egyesült Államok Nagydíjának időmérő edzése alapján az első rajtkockát a Ferrari spanyolja, Carlos Sainz foglalhatta el. A motorcserék miatti rajtbüntetéseknek köszönhetően azonban Charles Leclerc és Sergio Pérez nem a második és negyedik helyről indult, csak a 12., illetve 9. pozícióból.

A képen: A rajt előtt a Red Bull tulajdonosára emlékezett a mezőny, aki szombaton hunyt el (Fotó: Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool
A képen: A rajt előtt a Red Bull tulajdonosára emlékezett a mezőny, aki szombaton hunyt el (Fotó: Dan Istitene/Getty Images/Red Bull Content Pool

Sainz mellől a második helyről így Max Verstappen rajtolhatott, mögöttük pedig Lewis Hamilton és George Russell foglalt helyet, őket pedig Lance Stroll és Lando Norris követte. Mindeközben Esteban Ocon a mezőny után, a boxutcából várta a rajtot.

Az amerikai versenynek egyre nagyobb a presztízse, számos híresség is kíváncsi volt az idei futamra, többek között a modell Ashley Graham, a színésznő Chloë Grace Moretz, a színész Brad Pitt, vagy épp az énekes Ed Sheeran.

Az 56 körös verseny kezdete előtt, a rajtrácson Hamilton autóján még bütykölték a féket a szerelők.

Magnussen, Alonso, Schumacher, és Ocon kemény, míg mindenki más közepes keverékű Pirelliken vágott neki a versenynek.

A Red Bull és az Alpha Tauri versenyzői mindenképp jó eredményben reménykedtek ma, hogy így tisztelegjenek a Red Bull szombaton elhunyt tulajdonosának, Dietrich Mateschitznek emléke előtt.

A Ferrarit hamar kivéreztették

A lámpák kialvása után végül Verstappen rajtolt jobban és rögtön az élre állt, majd az élről induló Sainzot Russell a mezőny sűrűjében megforgatta.  Így a 19. helyre esett vissza a spanyol, majd fel is adta a versenyt.

A képen: Rajt utáni emelkedett hangulat, szó szerint (Fotó: Alex Bierens de Haan/Getty Images/Red Bull Content Pool)
A képen: Rajt utáni emelkedett hangulat, szó szerint (Fotó: Alex Bierens de Haan/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Az incidensért később Russell 5 másodperces büntetést kapott.

A 10. helyről induló Sebastian Vettel azonban rögtön feljött az 5. helyre. Verstappen mögött pedig Hamilton-Stroll sorrend alakult ki.

A 6. körben egy széllökés következtében Latifi forgott meg hátul, de nem törte meg az autót és folytatni tudta a versenyt. Ekkorra Pérez már a 4. helyen haladt.

Az első kerékcserét Bottas teljesítette a 11. körben. Az élről Hamilton kezdett, ő a 12. körben cserélt, majd egy körrel később Verstappen. Így Pérez vette át a vezetést.

A 18. körben aztán Bottas csúszott a kavicságyba és ásta ott el az autóját, így érkezett a biztonsági autó, a versenyzők közt pedig elolvadtak a különbségek.

Ezt többen kihasználták kerékcserére. Miután mindenki cserélt, a sorrend a következő volt az élen: Verstappen, Hamilton, Pérez, Leclerc, Russell, Vettel.

Alonso szárnyakat kapott Strolltól

A 21. kör végén folytatódhatott az éles verseny, de nem változott a sorrend. Egészen addig, míg a mezőny közepén össze nem törte magát Stroll és Alonso. A spanyol előzte volna a kanadait, mire az elémozdult. Alonso autóját pedig így megröptette az Aston Martin, amire így az ráfutott. Ismét érkezett a safety car. Stroll autója összetört, nem tudta folytatni, míg Alonso a boxba hajthatott orrkúpcserére, és így képes volt visszaállni a versenybe. A pályán azonban sok volt a törmelék.

A 25. kör végén ismét versenytempóra kapcsolhattak.

A 29. körben Leclerc próbálta megelőzni Pérezt, de lesodródott a pályáról, így ez nem jött össze. Egy körrel később azonban sikerült a manőver és Leclerc feljött a harmadik helyre.

A 36. körben aztán a Red Bull tőle szokatlan módon elrontotta Verstappen boxkiállását, a holland sok időt veszített ás 6. helyre esett vissza. A holland azonban nem sokáig maradt Leclerc mögött, a 40. körben már a harmadik volt Hamilton mögött, miközben Vettel állt az élen, de ő egyszer kevesebb kerékcserén volt túl, mint a többiek.

A képen: Nem volt sima a versenye, de Verstappen visszaállt az élre és nyert Austinban (Fotó: Jared C Tilton/Getty Images/Red Bull Content Pool)
A képen: Nem volt sima a versenye, de Verstappen visszaállt az élre és nyert Austinban (Fotó: Jared C Tilton/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Hamilton újra az élen

Hamarosan Vettelt meg is előzte Hamilton. A német ki is ment kerékcserére, de az nagyon hosszúra sikerült, így a 13. helyre esett vissza.

Hamilton azonban a nyakába kapta Verstappent és Leclerc-t.
A képen:  Nem volt sima a versenye, de Verstappen visszaállt az élre és nyert Austinban (Fotó: Jared C Tilton/Getty Images/Red Bull Content Pool)
A képen: Nem volt sima a versenye, de Verstappen visszaállt az élre és nyert Austinban (Fotó: Jared C Tilton/Getty Images/Red Bull Content Pool)

Az 52. körben Vettel a külső íven szép manőverrel szerezte meg a 9. helyet Albontól, miközben Verstappent figyelmeztették, hogy kerülje a pályaelhagyást, ha nem akar büntetést kapni. Majd Hamilton is ugyanilyen figyelmeztetést kapott.

A versenyt végül Verstappen nyerte Hamilton és Leclerc előtt, míg a másik Red Bullal Pérez a 4. lett. Ezzel az eredménnyel a Red Bull bebiztosította idei konstruktőri világbajnoki címét.

 

Ez egyben Verstappen 13. győzelme idén, amivel megdöntötte az egy szezon során szerzett győzelmek számának rekordját.

Végeredmény:

#

Versenyző

Csapat

Lemaradás

1

Max Verstappen

Red Bull

 

2

Lewis Hamilton

Mercedes

5.023

3

Charles Leclerc

Ferrari

7.501

4

Sergio Perez

Red Bull

8.293

5

George Russell

Mercedes

44.815

6

Lando Norris

McLaren

53.785

7

Fernando Alonso

Alpine

55.078

8

Sebastian Vettel

Aston Martin

1'05.354

9

Kevin Magnussen

Haas

1'05.834

10

Yuki Tsunoda

AlphaTauri

1'10.919

11

Esteban Ocon

Alpine

1'12.875

12

Alex Albon

Williams

1'15.057

13

Zhou Guanyu

Alfa Romeo

1'16.164

14

Pierre Gasly

AlphaTauri

1'21.763

15

Mick Schumacher

Haas

1'24.490

16

Daniel Ricciardo

McLaren

1'30.487

17

Nicholas Latifi

Williams

1'43.588

 

Lance Stroll

Aston Martin

 

 

Valtteri Bottas

Alfa Romeo

 

 

Carlos Sainz

Ferrari

 

Friss hír, hogy Fernando Alonso utólagos büntetése után a spanyolt hátra sorolták a 15. helyre. Egy +30 másodperces büntetést kapott, miután az amerikai Haas csapat eredményesen kezdeményezett vizsgálatot a verseny hevében leszakadó jobb tükre miatt, amely így nem minősült biztonságosnak a versenyzésre tekintettel.

Így Sebastian Vettel lett a hetedik az értékelésben, a Haas versenyzője, Kevin Magnussen előre jött a nyolcadikra, míg Yuki Tsunoda kilencedikként, Alonso csapattársa, Esteban Ocon pedig tizedikként fejezte be az Amerikai Nagydíjat.

A nyitóképen:  Leclerc mellett Brad Pitt, aki jövőre F1 témájú filmet forgat, melynek Hamilton is társproducere (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Muki46
2022. október 26. 14:04
Teljesen értelmetlen bohóckodás, az autóipar magamutogatása, melyet kis kártevők, mint Verstappen, régebben a mára teljesen rokkant Schumacher végeznek.
THL86
2022. október 25. 16:32
Pontosan. Ha ennyire veszélyes volt a kocsi, miért nem intették ki verseny közben? Hisz akkor okozta a veszélyt, nem pedig utólag. Ennél sokkal kisebb sérülés miatt is volt már kiintés. Nekem pl. ő volt a verseny embere, ahogy azután az esés után versenyzett... Mondjuk Verstappen győzelméhez miért Leclerc képét tették ki a cikkben, ezt nem értem :)
westend
2022. október 24. 14:04
Pontosan. Ebben az esetben Alo-t büntetni ostobaság. Az még érthető lenne, ha esetleg a csapatot megbüntetik utólag - de a vétlen versenyzőt...
Spiltyu
2022. október 24. 12:48
Brad Pitt képét tették ki...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!