A búcsúmeccsén zokogó Gerard Piqué: Minden álmom valóra vált, amit gyerekként elképzeltem!

2022. november 07. 14:05

A válogatott futballista Twitter-oldalán jelentette be, hogy 25 év után befejezi labdarúgó-pályafutását, és a szombati, Almeira elleni bajnokin lép utoljára a Barcelonában. A nem mindennapi karrier előtt tisztelegve a Mandiner tíz érdekességet gyűjtött össze a Barca és a spanyol futball korszakos egyéniségéről.

2022. november 07. 14:05
null
Vámos Tamás

1. A futballista teljes neve (Gerard Piqué Bernabeu) igencsak sokat mondó! Édesapja, Joan üzletember, édesanyja Montserrat, akinek édesapja, Amador Bernabéu, az FC Barcelona korábbi alelnöke aki nem keverendő össze a Real Madrid korszakos elnökével, Santiago Bernabeuval! De azért több mint árulkodó: a Bernabeu család uralta a spanyol és az európai futball két meghatározó klubját…

2. Talán kissé meglepő, de

a fiatal Piqué első számú példaképe, a legfőbb rivális klub, a Real Madrid legendája, Fernando Hierro volt.

Piqué egy interjúban elárulta: annyira lenyűgözte Hierro karrierje és személyisége, hogy egész pályafutása alatt az ő játékstílusát próbálta utánozni. Talán ennek is köszönhető, hogy a Gerard Piqué a Barcelona egyik leggólerősebb hátvédje lett: az összes tétmeccset figyelembe véve 127 gólt szerzett a katalán klub színeiben.

A válogatottban a legnagyobb világsztárok, így Cristiano Ronaldo is "behódolt" Piqué előtt Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta
A válogatottban a legnagyobb világsztárok, így Cristiano Ronaldo is "behódolt" Piqué előtt Fotó: MTI/EPA/Javier Etxezarreta

3. Bár Piqué 1997-ben a Barcelonában kezdett futballozni, 2004-ben, 17 évesen gondolt egyet, és belevágott a nagy kalandba: a Manchester Unitedhez írt alá! Ám ez lehet, hogy nem élete legjobb döntése volt, hiszen 2008-ig – tehát négy év alatt - mindössze 23 tétmérkőzésen lépett pályára Sir Alex Ferguson együttesében…

4. Miután hazatért a Manchester Unitedtől, annyira kimagasló játékot nyújtott, hogy a közvélemény és a sajtó egyre gyakrabban a német futball legendás középhátvédjéhez, Franz Beckenbauerhez kezdte hasonlítani.

Több sem kellett a Barca-szurkolóknak, máris megszületett Piqué beceneve: Piquenbauer!

Az újságírók ekkoriban természetesen megkérdezték Franz Beckenbauert is az összehasonlításról, és a legendás „Kaiser” szerényen csak annyit mondott: „megtisztelő az összehasonlítás, hiszen Piqué valóban remek futballista. Meggyőződésem, hogy korábbi klubom, a Bayern München is remekül járna vele!”

5. Fentieket igazolja: összesen 616 tétmérkőzésen lépett pályára a Barcelonában, nem kevesebb, mint 30 trófeát nyert a katalánokkal, többek között hét bajnoki címet és négy Bajnokok Ligája-elsőséget gyűjtött be.

6. Gerard Piqué a spanyol válogatottban 102-szer lépett pályára, amellyel két Európa-bajnoki (2008, 2012) és egy világbajnoki (2010) elsőséget is szerzett, és ez által történelmet is írt. A La Selección volt ugyanis az első válogatott, amely meg tudta védeni Európa-bajnoki címét, ráadásul egymásután három világversenyen is az élen végzett.

Piqué és Shakira: 11 évig tartott a tündérmese... Fotó: MTI/EPA Andreu Dalmau
Piqué és Shakira: 11 évig tartott a tündérmese... Fotó: MTI/EPA Andreu Dalmau
  

7. Piqué szerepelt a 2010-es dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság himnuszaként elhíresült „Waka, Waka (This time for Africa) dal videóklipjében, amelyet a kolumbiai világsztár, Shakira adott elő. Ez a találkozás végzetesnek bizonyult: a futballista és nála 10 évvel idősebb énekesnő 2011-ben jelentették be, hogy egy párt alkotnak, kapcsolatukból két gyermek született: Milan Piqué Mebarak 2013 január 22-én, míg Sasha Piqué Mebarak 2015 január 29-én jött a világra.

8. Bár Gerard Piqué és Shakira nem kötöttek házasságot, 2022 júniusában mégis

bombaként robbant a hír, hogy a tündérmese véget ért.

A futballista állítólag évek óta csalta párját, többek között Leonardo DiCaprio korábbi barátnőjével, az izraeli topmodellel, Bar Refaelivel, később egy brazil táncosnővel, Suzy Cortezzel, majd a család alkalmazottjával, a mindössze 23 éves Clara Chia Martival alakult ki egy titkos románc.    

9. Shakirával való kapcsolata révén Piquének természetesen „kötelező” volt kedvelnie korábbi kedvese dalait, de a futballista egy tévéműsorban elárulta: rajong a U2, Lady Gaga és Rihanna számaiért is, a mérkőzések előtt és után gyakran hallgatja ráhangolódásként vagy lazításként az ő slágereiket is.

10. Búcsúvideójában Gerard Piqué többek között így búcsúzott a drukkerektől: „Mindent a futballnak, a Barcelonának és nektek, szurkolóknak köszönhetek. Mivel minden álmom valóra vált már, amit gyerekként elképzeltem, úgy döntöttem, ideje befejezni ezt a kalandot.”

Könnyek között búcsúzott Piqué pályafutása utolsó mérkőzése után, itt megnézheti:

 

 

Nyitóképen: Gerard Piqué sírósra sikerült elköszönése a búcsúmeccsén. Fotó: Josep LAGO / AFP

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lion
2022. november 08. 09:36
Pique maga a Barca - egy igazi legenda távozik a pályáról. Idővel, ahogy fent is írják biztos visszatér majd valahogy.
magyar demokrata
2022. november 08. 09:35
Köszönjük! További boldog, sikeres éveket!
lynx
2022. november 08. 09:34
Nyert VB-t meg EB-t is. 35 évesen meg legyenek még álmai, mert megérdemli. Kitűnő játékos, sajnálom, de az időt nem lehet megállítani.
Jancsipapa
2022. november 08. 00:55
Leet ő még Laporta utódja . Talán nem közvetlenül utána ,hanem majd később...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!