Toxikus sokk, amputáció, most pedig világbajnoki cím! Szvitacs Alexa a para-asztaliteniszvilág csúcsán

2022. november 13. 17:26

Négy éve még az életéért küzdöttek, Tokióban paralimpiai bronzot szerzett, most pedig azt a hatszoros paralimpiai bajnok, kínai születésű ausztrál asztaliteniszezőt győzte le a világbajnoki címért, aki Tokióban megakadályozta a döntőbejutását. Szvitacs Alexa a legnagyobb küzdők egyike, aki az épek között készül, ott is indul a magyar bajnokságon, a Top16-ban és Szerbiában is az élvonalban. Mostani győzelme valóban az akarat diadala.

2022. november 13. 17:26
null

Szvitacs Alexa négy éve toxikus sokkszindróma miatt közel járt a halálhoz

A világbajnokságról hazafelé még a granadai repülőtéren adott exkluzív interjút a Mandinernek a friss para-asztalitenisz világbajnok, Szvitacs Alexandra. A spanyolországi viadalon Szvitacs a szombati fináléban az ausztrál színekben játszó, egyéniben háromszoros, összességében hatszoros paralimpiai bajnok Lei Li Na ellen győzött 3-1-re. Lei Li Na 2016-ig kínai színekben indult, mivel ott is született és ott tanulta a játékot, amelyben Kína abszolút nagyhatalomnak számít. A riói paralimpia után váltott állampolgárságot és honosították Ausztráliában, úgy, ahogy - a Liu-fivérekkel ellentétben - általában ezek a honosítási folyamatok kínai sportoló „exportot" jelentenek inkább, mint fordítva. 

„Nekem fogalmam sem volt, hogy Lei Li Na-t már hosszú évek óta senki sem győzte le,

akkor lett világos, hogy micsoda lehetőség előtt állok, amikor a döntőbejutásért vívott mérkőzést követően a lengyel ellenfelem, Karolina Peck, akit 3:1-re sikerült felülmúlnom, odajött gratulálni és csak annyit mondott: „végre győzze már le valaki Lei-t és legyél te az!" - emlékszik vissza a döntő előtti mérkőzésre Alexa. 

A képen: A képen: zvitacs Alexa az ausztrál Li Na Lej elleni mérkőzésen a para-asztaliteniszezők S9-es kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban 2021. augusztus 28-án. Szvitacs Alexa kikapott, így bronzérmes lett. MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: A képen: zvitacs Alexa az ausztrál Li Na Lej elleni mérkőzésen a para-asztaliteniszezők S9-es kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban 2021. augusztus 28-án. Szvitacs Alexa kikapott, így bronzérmes lett. MTI/Koszticsák Szilárd

Szvitacs Alexa már a betegágyán megfogadta, hogy a versenyszerű asztalitenisszel nem hagy fel, sőt már akkor, a lábujjait és a bal alkarját érintő amputáció után megfogalmazta magában, hogy a paralimpia lehet az egyetlen út, ami kirángathatja a jogos depresszióból. Tavaly meg sem állt a bronzéremig kategóriájában, az S9-es sérültségi szintű versenyzők között, akkor a döntőbejutástól épp Lei Li Na fosztotta meg, amiért most alaposan visszavágott, de azért nem volt mindez olyan sima, ahogy a 3:1-es győzelem mutatja.

„Az első szettet a döntőben nagyon simán elveszítettem, kiabálták is a csapattársaim a lelátóról, hogy csak mosolyogjak és élvezzem a játékot, már úgyis legalább ezüstérmes vagyok.

Az edzőm Vicsek Iván is végig ezzel nyugtatott, hogy örömjáték legyen, de ne izguljak nagyon. Nagy csalódás volt, hogy a vegyespárosban, ahol első kiemeltek voltunk Csonka Anndrissal, nem jutottunk négy közé. Ott az első kanyarban kikaptunk, engem úgy kellett felmosni utána, annyira el voltam keseredve. Nagyon a lelkemre vettem, úgyhogy az edzőmnek nem kis dolga akadt, hogy az önbizalmamat helyre rakja. 

Mindenkire ráijesztett

A döntőben aztán a második szettben már nyertem, és 1:1-nél beindítottam a rakétákat és a három nyert szettig tartó párharc 3. meccsén

már 10:3-ra is vezettem, amikor okoztam egy pár lábon kihordott infarktust a környezetemnek, mert pillanatok alatt 10:9 lett.

Aztán úgy mentem oda az asztalhoz, hogy hangosan kimondtam: ezt a poént most megcsinálom, akármi lesz. Úgy lett. 2:1-el fordultunk, és az utolsó szettben is 10-9-nél hoztam össze a győztes pontot, ami a világbajnoki címet jelentette nekem" – foglalta össze a drámai csata részleteit a friss paravilágbajnok, Szvitacs Alexandra. 

A képen: Szvitacs Alexa a győzelmet jelentő meccslabda után. (Fotó: Andalucía WPTTC 2022)
A képen: Szvitacs Alexa a győzelmet jelentő meccslabda után. (Fotó: Andalucía WPTTC 2022)

Amikor arról kérdeztem miben fejlődött igazán tavaly óta és vajon melyek azok az erények, amikkel még a világ legjobbját is sikerült legyőznie, akkor igencsak meglepő választ ad, hiszen hiányzó bal alkarja ellenére is a szervát emeli ki főként:

„A szervámra, a fonák szervámra mondom azt, hogy az az erősségem, illetve a fonák oldalam.

Vagyis, ha valaki meg akar engem fogni, az a tenyeres középoldalamra próbálkozik, mert nagyon szeretek mozogni az asztalnál - mondja nevetve. 

Alexa arról mesél, hogy edzőjével a legnagyobb küzdelmet nem az asztal mellett, vagy az edzésmunka elvégzésében élik meg, hanem Alexa önbizalmánál előcsalogatásában. „Most is nagyjából a 80%-át tudtam annak megvalósítani a versenyen, mint amire képes vagyok, mert nehezen hiszem el, hogy amit tudok, az versenyen is és épp nekem sikerülhet – mondja a friss világbajnok.

Azért persze nagyon hálás vagyok, hogy Bátorfy Zoli, aki az épek női szövetségi kapitánya, az épek válogatott edzéseire is odaenged,

és befogadtak, vagyis Madarász Dóriék, Póta Gináék és a többiek is örömmel látnak és velük is edzhetek, ami nekem nagyon jó, mert így fejlődök igazán – világit rá Alexa fejlődése titkaira.

„Jövő héten Magyar Bajnokság, aztán Extra-liga meccsek, lesz Top16 és még a szerb élvonalban is játszom - mondja a friss bajnoknő. Ha valaki eddig kételkedett volna micsoda edzésmunkával éri el sikereit Szvitacs Alexa, akkor tegyük hozzá, hogy ezeken a versenyeken az épek között indul. 

A nyitóképen: Szvitacs Alexa az ausztrál Li Na Lej ellen játszik a para-asztaliteniszezők S9-es kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban 2021. augusztus 28-án. Szvitacs Alexa kikapott, így bronzérmes lett.MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
állólámpa
2022. november 14. 22:16
Gratulálok! További sok sikert!!
noge
2022. november 14. 21:25
Gratulálok! Csak így tovább!
kaktusztea
2022. november 14. 21:25
Gratula! :)
zsanett-kúnrum
2022. november 14. 16:13
bennem torda szelence hogy isten szerelmére hagyott részekkel életben hagy, hát mégha fel is emel
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!