Laidouni gólpassza kevés volt, Messi kihagyott büntetője belefért: Franciaország, Ausztrália valamint az argentinok és a lengyelek mentek tovább!

2022. november 30. 18:12

Ausztrália 2006 után élte túl a csoportkört, Laidounit nehéz lesz a Ferencvárosnak megtartania, Argentína lassan egész jó lesz, a lengyelek „kibundázták” a továbbjutást - futball-vb 10. nap

2022. november 30. 18:12
null
Vámos Tamás

Bár a világbajnokság előtt nem biztos, hogy mindenki így várta, de az Ausztrália – Dánia mérkőzés előtt a következő volt a helyzet: ha az auszik nyernek, biztosan továbbjutnak, de döntetlen esetén sincs még nagy gáz, hiszen ebben az esetben csak akkor búcsúznak Irvine-ék, ha Tunézia megveri a franciákat. Sokra tartjuk Laidouniékat, de erre azért vajmi kevés az esély…

Dánia esetében egyszerűbb a helyzet: Schmeicheléknek ugyanis mindenképpen győzniük kell az életben maradáshoz. Ám ha Tunézia - a világbajnokság egyik legnagyobb meglepetését okozva - legyőzi a világbajnok franciákat, akkor a gólkülönbség dönt az óceániai és az észak-európai csapat között (az utolsó meccs előtt Dánia egyetlen rúgott góllal áll jobban, mint az eredménytelen tunéziaiak).

A gyenge dánoknak esélyük sem volt még a pontszerzésre sem...

A meccs első nagy helyzete – érthetően – a dánok előtt adódott: Braithwaite remek pörgetése után Mathias Jensen került helyzetbe, a Brentford játékosának nem volt szíve leadni a labdát, így kissé kisodródva leadott lövését Ryan ki tudta ütni.

Ezek után csendesen csordogált a mérkőzés, a dánok továbbra is jóval többet birtokolták a labdát, de a szervezetten védekező ausztrálok mellett az utolsó passzok rendre nem sikerültek.

A félidő 0-0-ra végződött, a csoport másik mérkőzésén sem esett még gól, így Franciaország mögött - még minden lehetséges… A dánoknak az öltözőben leginkább azt kell megbeszélniük: mégis, hogyan gondolják a továbbjutást, ha két és fél mérkőzés alatt mindössze egyetlen találatra voltak képesek, Graham Arnold játékosainak pedig arra kell vigyázniuk, nehogy önveszélyes legyen az a taktika, hogy túlságosan átadják a területet ellenfelüknek...

A második félidőben az ötödik földrész együttese kezdett élénkebben, McGree passzát Irvine vágta fölé, majd nem sokkal ezután felhördült az al-Dzsanúb stadion mintegy 55 ezer nézője, ugyanis a másik mérkőzésen születőben a csoda: Tunézia Vahbi Kazri révén megszerezte a vezetést Franciaország ellen – a fradisták számára külön büszkeség lehet, hogy Aissa Laidouni adta a gólpasszt!

Tunéziának a Franciaország elleni csodagyőzelem is kevés volt a továbbjutáshoz Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu
Tunéziának a Franciaország elleni csodagyőzelem is kevés volt a továbbjutáshoz Fotó: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

 Ahogy az várható volt, az ausztrálok egyből megrázták magukat a legnagyobb kedvenc, Mathew Leckie révén aki egy kiugrás után ringlispílbe ültette Joakim Mehlét, áttette a bal lábára a labdát, majd a hosszú sarokba vágta – Ausztrália – Dánia 1-0!

A történtek után még Dániának sem teljesen reménytelen a helyzete: mindössze annyi kell, hogy két góllal verjék meg ellenfelüket, bár a látottak alapján ettől igencsak messze vannak – bár ezen a vébén is láttunk már elég csodát!

ugyanis Kasper Dolberg esett el egy ausztrál védő szorításában a tizenhatoson belül, az algériai Gorbal játékvezető meg is adta volna a büntetőt, de asszisztense határozottan jelezte: leshelyzet előzte meg a vélt vagy valós szabálytalanságot. Igaza volt…

Ezután a világbajnokság egyik meglepetéscsapatának beharangozott dánok ugyan rengeteget próbálkoztak, de annak ellenére, hogy a vb-selejtezők során igazán gólra törő játékot mutattak be, Katarban kapura teljesen veszélytelenek maradtak.  

A hosszabbítás során egy ausztráliai hazaadás, majd Cornelius fejese jelentette a legnagyobb „veszélyt”, de maradt az 1-0-s vezetés, így Ausztrália – 2006 után, története során másodszor – továbbjutott a csoportjából!

Ami talán a legnagyobb meglepetés: mivel Tunézia legyőzte Franciaországot (Laidouni végigjátszotta az észak-afrikaiak számára sosem felejthető meccset), így Dánia végzett a D-csoport utolsó helyén…

Az argentinok egyre jobbak - a lengyelek és a mexikóiak között csak a sárga lapok döntöttek

A C-csoport mindent eldöntő rangadója, a Lengyelország – Argentína mérkőzés legnagyobb kérdése az volt: Robert Lewandowski vagy Lionel Messi világbajnoki szereplése ér örökre véget?

Egyértelműen Lengyelország állt kedvezőbb helyzetben, hiszen győzelem és döntetlen esetén is egészen biztosan továbbjutnak. Ha Argentína győz, továbbjut, ha vereséget szenved, kiesik. Ha a találkozó döntetlenre végződik, Messiék csak akkor esnek ki, ha Szaúd-Arábia legyőzi Mexikót, vagy Gerardo Martino együttese nagy gólkülönbséggel veri meg az arabokat.

A mérkőzés kezdetén egyből a gauchók vették kezükbe az irányítást, és ki más, Lionel Messi veszélyeztetett kétszer is, de a világbajnokság legjobb kapusa, a vébén még gól sem kapó, és többek között tizenegyest is hárító, Wojciech Szczesny mindkét esetben bravúrral védett.

Argentína egyértelműen jobb volt: a rendkívül agilis szárnyvédő (hogy a televíziós szakkommentátorok kedvenc szakkifejezését használjuk),  Marcos Acuna kétszer, Álvarez egyszer veszélyeztetett, de a próbálkozások minden esetben elkerülték a lengyel kaput.

Aztán Ángel Di Maria gondolta úgy, hogy megtréfálja klubtársát, Szczesny kapust: szögletrúgásból egyből kapura csavart, de a Juventus hálóőre bravúrral kiütötte a labdát. Szép jelenet volt, 

A 36. percben az eddig legnagyobb helyzet maradt kihasználatlanul: MacAllister remekül ugratta ki Alvárezt, a lengyel kapus ismét bravúrral hárított, de a beívelés után a labda helyett Messi arcát találta el. A holland játékvezető, Danny Makkelie egy kis VAR-ozás után be is fújta a jogos büntetőt.

Miután Szaúd-Arábia ellen Lionel Messi értékesített egy tizenegyest, ám Wojciech Szczesny éppen az arabok ellen kivédett egyet, a nagy kérdés az volt: melyik futballista és melyik csapat sikersorozata folytatódik?

És láss csodát: Szczesny már a második büntetőt védte a katari világbajnokságon (erre legutóbb 20 éve, a dél-koreai-japán közös rendezésű vb-n az amerikaiak kapusa, Brad Friedel volt képes), így már a csoportmérkőzések után megállapítható: tényleg megvan a vébé legjobb kapusa!

Messi okkal mosolyog: kihagyott büntetője ellenére Argentína továbbjutott! Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit
Messi okkal mosolyog: kihagyott büntetője ellenére Argentína továbbjutott! Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit

A félidő természetesen egy kettős Szczesny-bravúrral ért véget: Álvarez lövését kiütötte a hálóőr, ám éppen Rodrigo De Paul testére, ám az Atlético Madrid labdarúgója nem tudta már irányítani a labdát, így a lengyel kapus újra meg tudta óvni a kapuját a góltól.

A második félidő nagy kérdése: mennyi ideig tud ellenállni a nagy nyomásnak a lengyel válogatott, valamint Lionel Messi teljesítményére hatással lesz-e a kihagyott büntető?

A szünetben a csoport másik meccse, a Szaúd-Arábia – Mexikó összecsapás is 0-0-ra áll.

Az előző kérdésre adott válasz: mindössze egyetlen percig! Mármint ennyi idő kellett a második játékrészben a dél-amerikaiaknak ahhoz, hogy megszerezzék a vezetést! Di María futtatta Molinát a bal oldalon, az Atlético Madrid játékosa pontosan adott középre, az érkező MacAllister hiába találta el rosszul a labdát, a bőrgolyó védhetetlenül gurult a hosszú sarokba. Lengyelország – Argentína 0-1!          

A 48. percben majdnem megtréfálták a lengyelek az argentinokat: egy szabadrúgás után Kamil Glik fejelt alig mellé.

S mivel a csoport másik mérkőzésén Mexikó rövid időn belül kétgólos vezetést szerzett Szaúd-Arábia ellen, ebben a pillanatban Argentína vezette a csoportot, a lengyelek viszont jobb gólkülönbséggel, de csupán egyetlen góllal előzték meg Mexikót (ha a gólkülönbség is egyezne, a sárga lapok döntenének, a mérkőzések ezen szakaszában ebben is a lengyelek állnak jobban négy figyelmeztetéssel, hiszen a mexikói futballisták hat sárga lapnál tartanak).

S hiába szerezte csupán első találatát a válogatottban MacAllister, kedvet kapott a gólszerzéshez, hiszen a 61. percben a nem sokkal korábban csereként beálló Tagliafico passza után rászúrta, de a középre tartó labdát Szczesny magabiztosan védte.

Eldőlni látszik a meccs: az argentinok addig, addig adogatták körbe a labdát, míg az Fernándezhez került, ő Alvárezhez passzolt, aki nagyon szépen vette át a bőrt, majd védhetetlenül passzolt a hosszú felső sarokba. Lengyelország – Argentína 0-2 – most már csak tényleg a sárga lapok tartják életben Lewandowskiékat (a mexikóiak hét figyelmeztetése áll szemben négy sárga lappal)!

Messinek azonban semmi nem jött össze: a 71. percben újabb próbálkozását ütötte ki Szczesny, majd rá két percre Álvarez hagyott ki nagy helyzetet, pontosabban az oldalhálóba rúgta a labdát.   

Hoppá! A 78. percben Grzegorz Krychowiak kapott egy sárga lapot, így ebből a szempontból is romlik az európaiak helyzete, de ami a lengyel szurkolók számára különösen aggasztó lehet: kedvenceiktől rendkívül passzív játékot láthatnak...

A lengyelek - pontosabban a csereként beállt Lautaro Martineznek kis híján gólpasszt adó Jakub Kiwior – hálát adhattak az égieknek, hiszen kis híján összejött a kivégzés, ám az Inter klasszisa óriási helyzetben kapu mellé lőtt…

Az olasz Spezia védője azonban a 93. percben jóvátette előző hibáját, hiszen a villámgyorsan ritmust váltó argentinok akciójának végén, miután Tagliafico átemelte a labdát a kifutó Szcesny felett, Kiwior a gólvonalon állva kifejelte a játékszert.

S mivel a Mexikó - Szaúd-Arábia meccsen ahelyett, hogy a latin-amerikaiak szerezték meg volna a továbbjutásukat jelentő találatukat, a hosszabbításban Szalem Al-Davszari „kivégezte” őket, szép gólt lőtt, így e találkozó végeredménye 2-1 lett –

 

Nyitókép Argentína lassan formába lendül - Julian Alvárez ünnepli a gólját Fotó: MTI/AP/Natasa Piszarenko

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kenyérre kenhető konzervatív
2022. december 04. 08:34
Úgy játszottak, mintha két góllal vezettek volna kettős emberhátrányban. Bár csak fél szemmel néztem, de mindig az ő büntetőterületükön belül volt a labda.
need-info
2022. december 01. 20:22
Nagyon lassan pörögnek itt az események a sport rovatban, nem kap kellő figyelmet. Épp világbajnokság folyik, lement pár meccs, de nem jönnek az aktuális cikkek. Kapcsoljatok rá...
Búvár Kund
2022. december 01. 11:08
A lengyelek antifutballt játszottak. Az argentinok most játszottak idáig a legjobban, de egy vb győzelemhez ez még kevés. A franciákat rühellem, de ők annyit mutattak, amennyi kellet nekik, vagyis semmit. Remélem ma kiesnek az újgermánok.
Búvár Kund
2022. december 01. 08:16
Orbánon kívül fér még vmi a fejedbe? Hisz még ebbe a témába is belekevered... Orbánnal fekszel, alszol, álmodsz, létezel. Azt hiszem ezt a betegséget hívják függőségnek!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!