Legendája elvesztése erőt adott Szenegálnak, Hollandia mellett a nyugat-afrikai válogatott az A-csoport továbbjutója!

2022. november 29. 18:55

Közvetlenül a vébé előtt hatalmas tragédia érte Aliou Cissé együttesét: sérülés miatt le kellett mondaniuk világklasszisukról, Sadio Manéról, ám nem estek kétségbe, mindebből erőt merítettek, és Ecuador legyőzése után már a nyolcaddöntőre készülhetnek!

2022. november 29. 18:55
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A csoportmérkőzések harmadik fordulójának kezdéseként remek hangulatban kezdődött az egzotikus Ecuador –Szenegál mérkőzés: a nyugat-afrikai fanatikusok – szokásukhoz híven – doboltak, táncoltak, de a dél-amerikaiakat sem kellett félteni, hangosan és szintén jókedvűen szurkoltak kedvenceiknek.

A meccs előtt annyit lehetett tudni: a meglepetésre már 4 ponttal rendelkező Ecuador mindenképpen továbbjut, ha nem veszti el a találkozót.

Szenegálnak viszont csak a győzelem jelenti az életben maradást, hiszen döntetlennel csak abban az esetben lép tovább, ha Katar legyőzi Hollandiát (ezt az eshetőséget már a kezdő sípszó előtt mindenki megmosolyogta)

ráadásul mindezt úgy, hogy Aliou Cissé csapatának jobb gólkülönbséggel kell végeznie, mint az Oranje.    

Ennek megfelelően három afrikai helyzettel kezdődött a találkozó: a 4. percben Gueye lőtt mellé, majd a 10. percben Sabaly ugratta ki Biát, aki éles szögből mellé lőtt. A 26. percben a nem sokkal korábban éppen a Sarr-ral ütköző Preciado – mintha még érezné az előző találkozás nyomait – újra elvesztett egy párharcot a Watford támadójával szemben, aki befelé húzott, de ígéretes helyzetben kapu fölé bombázott.

Mindeközben a csoport másik mérkőzésén – a papírformának megfelelően – Hollandia megszerezte a vezetést Katar ellen (a harmadik csoportmérkőzésen harmadszor is eredményes Cody Gakpo révén, aki remek egyéni akció után szerzett eredményes, cseppet sem mellékesen: ezzel az első holland labdarúgó, aki egy vb első három találkozóján is gólt szerez), így még nagyobb lett a győzelmi kényszer a szenegáli játékosok számára.  

A szenegáliak technikailag is az ecuadoriak fölé nőttek Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit
A szenegáliak technikailag is az ecuadoriak fölé nőttek Fotó: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A 38. percben azonban máris fordult a kocka: a láthatóan nem csúcsformában játszó Piero Hincepié teljesen feleslegesen gázolta el a szenegáliak legjobbját, Ismaila Sarrt, a rutinos francia játékvezető, Clément Turpin pedig a VAR segítsége nélkül határozottan a tizenegyespontra mutatott – teljesen jogosan.

S bár az álmoskönyvek szerint nem jó ómen, ha a sértett végzi el a büntetőt, ám Sarr rácáfolt az előítéletekre, és magabiztosan gurította a bal alsó sarokba a labdát

- megszerezve pályafutása első vb-gólját – Szenegál 1-0-ra vezet és továbbjutásra áll!

Közben a Katar – Hollandia mérkőzés második félidejének elején a narancsmezesek újabb gólt szereztek: Memphis Depay lövését még védte Mesaal Barsem, de a kipattanót Frenkie De Jong egészen közelről a hálóba lőtte - jelen állás szerint továbbra is a németalföldiek a csoportelsők, Szenegál a második, míg a két kieső Ecuador és a házigazda, Katar.

De visszatérve a „mi” meccsünkre: a második játékrészben Szenegál átengedte a kezdeményezést Ecuadornak - nyilván arra apellálva, hogy a villámgyors támadóik révén egy-két kontra végén újra eredményesek lehetnek.

Szenegál azonban ráfizetett erre a taktikára: a meccsen Ecuador a 67. percben rúgta első szögletét - és rögtön eredményesen! A beadást Félix Torres csúsztatta tovább, és a kaputól hat méterre, teljesen egyedül álló Moisés Caicedo belsőzte be. Ecuador - Szenegál 1-1 – jelen pillanatban Gustavo Alfaro csapata a továbbjutó!

A csapatkapitány, Kalidou Koulibaly Szenegál élén - továbbjuttatta csapatát! Fotó: MTI/AP/Aijaz Rahi
A csapatkapitány, Kalidou Koulibaly Szenegál élén - továbbjuttatta csapatát! Fotó: MTI/AP/Aijaz Rahi

És láss csodát – a következő ellentámadás végén újra Szenegálnál az előny! Ezúttal a nyugat-afrikaiak rúghattak szögletet, és a beadás végén éppen az ecuadoriak legjobbjáról, a világbajnokságon eddig háromszor eredményes Enner Valenciáról pattant a labda Kalidou Koulibaly elé, aki a hálóba bombázott. Ecuador – Szenegál 1-2 – a csapatkapitány a 67. válogatottsága alkalmával először eredményes,

mikor, ha nem éppen talán a legfontosabb mérkőzésén, és ezzel visszaemelve a továbbjutás trónjára hazája válogatottját?!

Hiába nyomott ezután Ecuador, hiába volt a mérkőzés végén hat perc hosszabbítás, Valenciák már nem tudtak újítani, így Szenegálnak annak ellenére sikerült a továbbjutás, hogy a vébé előtt le kellett mondaniuk a Bayern München világsztárjáról, legnagyobb csillagukról, Sadio Manéról.

Az egyik oldalon örömkönnyek, a másikon a kétségbeesésé, az afrikaiak szövetségi kapitánya, Aliou Cissé pedig abban reménykedhet: 2002-ben  - amikor aktív játékosként már átélhette a továbbjutás örömét - egészen a negyeddöntőig meneteltek - vajon bekövetkezik-e újra a csoda?

Nyitókép Szenegáli örömkönnyek, ecuadori kétségbeesés Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jajdejónekünk
2022. november 29. 22:49
"Nem a részvétel a győzelem, hanem a fontos" Népi bölcsesség
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!