Magyarul kíván sok sikert a ma esti vébé döntő lengyel asszisztensének édesapja – Mandiner exkluzív

2022. december 18. 06:56

A ma esti Argentína - Franciaország labdarúgó-világbajnoki döntő egyik asszisztensének, Tomasz Listkiewicznek az édesapja, Michal tökéletes magyarsággal üzent a Mandineren keresztül fiának és kívánt sok sikert a ma esti döntőhöz. A papa, aki maga is sikeres játékvezető volt ugyanis Magyarországon szerzett irodalomtörténeti diplomát, imádja Magyarországot és a magyar futballt is.

2022. december 18. 06:56
null
Csisztu Zsuzsa

Csisztu Zsuzsa exkluzív interjúja Katarból

A lengyel-magyar barátság nagyon erős kötelék – még magyarul is megtanult emiatt

A ma esti csúcseseményt, világbajnoki döntőt ilyenkor nem csak a szurkolók vagy a sportújságírók várják hatalmas izgalommal, hanem, a játékvezetői testület is, hiszen világbajnoki döntőt vezetni, azon asszisztálni a szakma csúcsa. Ezt a néhai Puhl Sándor roppant sikeres pályafutása óta tudjuk. Michal Listkiewicznek, aki maga is lengyel labdarúgó-játékvezető és partjelző volt, s a Lengyel Labdarúgó Szövetség korábbi elnökeként is ténykedett, most a fia folytatja a kitűnő családi hagyományokat. Ma este ő, vagyis Tomasz Listkiewicz a játékvezető, Szymon Marciniak mellett asszisztensként dolgozik majd a Loszail Stadionban, magyar idő szerint 16.00 órakor kezdődő mérkőzésen. Édesapjával készített interjúnkban a papa tökéletes magyarsággal mesélt a múltról és jelenről:

 Tegnap este aztán beszéltem is a fiammal telefonon, innen Varsóból hívtam őt és sosem szoktam beleszólni abba mit csinál, de nagyon büszke vagyok rá és innen a magyar olvasókon keresztül, magyarul is sok siket kívánok neki és a csapatának" – mondja hibátlan magyarsággal az édesapa, aki egy magyar barátja kedvéért döntött úgy, hogy megtanul magyarul még fiatal korában. 

„Eleinte egy szót sem tudtam magyarul, majd beleszerettem ebbe a gyönyörű nyelvbe"

 

„Kosárlabdaedző voltam korábban és volt egy kedves barátom Magyarországon, Barna, de nem nagyon tudtunk beszélgetni, mert ő meg nagyon beszélt még oroszul sem. Én már egész fiatalon kedvet éreztem magamban a nyelvtanuláshoz, és

sajnos már nem él, de a futballrajongást is részben tőle tanultam. Az ő példáját követve irodalomtörténész lettem. Az elején persze egy szót sem tudtam magyarul, de lépésről-lépésre haladtam, majd Ceglédre utaztam és a Debreceni Egyetemre is, nyelvészetet tanulni, egy évet ösztöndíjjal Budapesten töltöttem és nagyon megszerettem ezt a gyönyörű nyelvet " – mondja olyan tökéletes kiejtéssel, hogy szinte alig lehet tetten érni, hogy nem ez az anyanyelve. 

Michał Listkiewicznek amúgy valóban fantasztikus nyelvérzéke lehet, mert

anyanyelvi lengyelként folyékonyan beszél még angolul, németül, finnül, oroszul és persze magyarul. 

A nyelvészeti ismeretei aztán élete egyéb területein is nagyon hasznosnak bizonyultak, hiszen 1973-tól kezdve volt labdarúgó-játékvezető volt, 1983-tól pedig nemzetközi szinten is bíráskodott.

MichalListkiewicz (balra) még a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnökeként, amikor eldőlt, hogy Ukrajnával közösen rendezhetnek Európa-bajnokságot Fotó:Neil Munns/ AFP
MichalListkiewicz (balra) még a Lengyel Labdarúgó Szövetség elnökeként, amikor eldőlt, hogy Ukrajnával közösen rendezhetnek Európa-bajnokságot Fotó:Neil Munns/ AFP

Az 1990-es olaszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjét vezette és bíráskodott az 1994-es Egyesült Államokban rendezett vébén is, csakúgy, mint az 1988-as Európa-bajnokságon és az 1988-as szöuli olimpián is.

Aktív sportújságíró volt sokáig, a Lengyel Labdarúgó-szövetségnél pedig végigjárta a ranglétrát, főtitkárhelyettes, főtitkár, alelnök majd 2008-tól nyolc éven át a szövetség elnöke is volt.

„Kiváló magyar sportújságírókat ismerhettem meg, amikor az egykori Népsport varsói tudósítója voltam, találkoztam Szepesi Gyurival és számos kitűnő kollégával" - mondja a 69 éves, ma már nyugdíjas nyelvész és sportszakember. 

egyedül csak akkor nem tudok, ha magyarok és lengyelek egymás ellen játszanak. Büszke vagyok, hogy annyi kitűnő magyar barátom van, követem a magyarok sportját, a miniszterelnököt, Orbán Viktort is személyesen ismerem. Nagyon örülök, hogy ilyen sikeres a magyar labdarúgó-válogatott,

- zárta gondolatait a mai döntő előtt a fiáért is nagyon szorító egykori játékvezető és akkori kifejezéssel partjelző, aki szerint nem lesz könnyű dolga a fiának, de ha olyan határozottságot mutat, mint egykor Puhl Sándor is képes volt, akkor minden rendben lesz.

de ha a mérkőzés elején kellő határozottságot mutat, akkor egy kitűnő döntő vár ránk."

 

A nyitóképen: Tomasz Listkiewicz. Fotó: FIFA Media

 

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
teklapavle
2022. december 22. 20:30
Az egyetlen magyar vonatkozás a ma esti vébén. Köszönjük a "magyar futball-reneszánszt", Viktor!
nempolitizálok
2022. december 22. 20:30
Egy ilyen embernek soha nincs szüksége hogy libsi legyen, hiszen ezt az intelligenciájából adódó liberalizmusa eleve megakadályozza. Ezek a típusú emberek a tehetségükből is jól megélnek.
lendvaiildiko
2022. december 19. 07:10
Az egész indoeurópai uniónak magyarul kellene megtanulni és a magyar kellene, hogy az unió hivatalos nyelvének lenni. Míg egy német kisded azzal tömi tele az agyát, hogy az asztal nyelvtanilag hímnemű, az ablak semleges, az ajtó nőnemű, de az angol és francia is nyűglődik a he, she, it személyes névmáson (a többi nyelv a sajátjával bíbelődik). Mi ezzel szemben nem foglalkozunk a nyelvtani nemekkel, elég megtanulni az ő személyes névmást és utána meg megnézzük, ki fia borja az illető. Az egész gender forradalmat meg lehetett volna előzi a magyar, illetve más ázsiai nyelvekkel.
Halder
2022. december 19. 07:09
Minden idegennél értékelem ha magyarul megtanul.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!