Messi Maradona csúcsát is megdöntötte, Dumfries vezérletével győzte le Hollandia az USA-t, Van Gaal a legeredményesebb kapitány – futball-vb 14. nap

2022. december 03. 19:26

A világbajnokság nyolcaddöntőit az Oranje és az Albicelestes nyerte meg, így a négy közé jutásért Argentína – Hollandia találkozóra kerül sor.

2022. december 03. 19:26
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Rögtön egy amerikai helyzettel kezdődött a találkozó: a 3. percben az USA egyik legjobbja, az Irán elleni győztes gólba belesérülő, de már teljesen egészséges Christian Pulisic igazolta: teljesen felépült. A Chelsea játékosa óriási helyzetbe került, de a próbálkozását Nuppert kapus hárítani tudta. Az amerikainak azért is tört meg kissé a lendülete, mert a lövés előtt kinézett az asszisztensre, hogy nincs-e lesen. Nem volt…

Dumfries, Depay és Blind ellen nem volt ellenszere az USA-nak

Meglepetésre ezután is az amerikaiak birtokolták többet a labdát, ezért is érhette őket derült égből villámcsapásként, hogy az első holland támadás rögtön góllal végződött:  Gakpo – Dumfries volt a labda útja, az Internazonale játékosa  pontosan gurított vissza, érkezett Memphis Depay, aki állítgatás nélkül, védhetetlenül rúgta a labdát a hosszú sarokba.

– az amerikaiak 1-esének esélye sem volt a hárításra. Hollandia - Egyesült Államok 1-0! 

Érdekesség: amíg Memphis Depay az őszi idényben alig kapta meg a lehetőséget az FC Barcelonánál – mindössze két bajnokin lépett pályára, de így is egy gólt szerzett – Louis van Gaal rendre bizalmat szavaz neki: amióta az edzőlegenda harmadszor visszatért az Oranje kispadjára, a támadó 17 mérkőzésen lépett pályára, és tizenötször volt eredményes.     

A játékrész további részében kissé ellaposodott a játék, többnyire az amerikaiak birtokolták többet a labdát, de igazán nagy helyzeteket csupán a félidő hajrájában tudtak kialakítani: előbb egy védőkről lepattanó labdát Timothy Weah droppból kapura suhintott, Andries Noppert csak kiütni tudta, majd a Hollandiában, Almere-ben született, kettős állampolgárságú Sergino Dest tört be ígéretesen a tizenhatoson belülre, ám a döntő pillanatban eltörte a labdát.

S amikor az amerikai szurkolók abban kezdhettek el bízni, hogy kedvenceik magukra találnak, a holland válogatott ismét lecsapott: az első játékrész hosszabbításában ugyanazt a koreográfiát adták elő, mint az első góljuk előtt. Egy bedobást követően Klaassen labdájával ismét Dumfries húzta meg a szélt, ugyanúgy visszagurított, mint az első találat előtt, azonban most nem Depay, hanem Daley Blind érkezett, aki remekül lőtte ki a hosszú sarkot, a védő mindössze harmadszor volt eredményes az Oranje mezében - Hollandia - Egyesült Államok 2-0!

Az Ajax játékosának neve nem véletlenül csenghet ismerősen a nemzetközi labdarúgást évtizedek óta nyomon követők számára, hiszen édesapja a holland futball egyik legendája: Danny Blind  szintén az amszterdami klubban futballozott, 42-szer szerepelt a narancsmezes válogatottban, sőt, az Oranje szövetségi kapitánya is volt – Katarban élőben örülhetett fia találatának!

Louis van Gaal abszolút elégedett lehet játékosai első félidei helyzetkihasználásával, hiszen Depayék két kaput eltaláló lövésből két gólt is szereztek!  

Fordulás után továbbra is remek volt a meccs: előbb a csereként beállt Giovanni Reyna beadását McKennie lőtte kissé fölé, és gyorsan egy újabb családfakutatás: a szurkolók által folyamatosan a kezdőcsapatba követelt Dortmund-játékosnak az édesapja is ismert és elismert amerikai labdarúgó volt, ráadásul Claudio Reína szintén légióskodott Németországban, a Bayer Leverkusen és a Wolfsurg játékosa  volt, de megfordult az angol Sunderlandben, és a Manchester Citynél is. A válogatottban 112-szer  képviselte az Amerikai Egyesült Államokat, ráadásul az édesanya sem volt akárki: Danielle Egan is válogatott futballista volt. S még egy Oranje-párhuzam: a fiú azért kapta a Giovanni keresztnevet, mert a papa egyik legjobb barátja a holland válogatott Giovanni van Bronckhorst!

Dumfries lő, eldőlt! Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Dumfries lő, eldőlt! Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Majd ismét egy ígéretes holland kontra következett: Gakpo labdáját a csereként beállt Bergwijn kapta, aki ugyan rövid időre elvesztette a játékszert, de érkezett Depay, akinek a megpattanó lövését Turner csak kapu fölé tudta paskolni.    

Ezt követően újra Reyna hasznosította magát: visszagurítását ezúttal McKennie vágta fölé.

A 75. percben a mérkőzés egyik főszereplője, Mephis Depay ezúttal a holland kapu előtt alakított ki egy gólhelyzetet – ám nyilván erre nem annyira vágyott. Figyelmetlenül gurított haza, az ajándéklabdát a csereként beállt Wright köszönte szélen, már kicselezte Noppertet is, de túlságosan kisodoródott, és az oldalhálóba lőtt.

Jogos a narancsmezes boldogság: Hollandia tovább jutott! Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil
Jogos a narancsmezes boldogság: Hollandia tovább jutott! Fotó: MTI/EPA/Nusad Szekkajil

Ez még csak a figyelmeztetés volt, ám a következő percben már kapitulált a holland védelem. Pulisic adott be egy labdát, amelyen Haji Wright egész egyszerűen túlfutott, így csak „visszakapált”, ám éppen ezzel oldotta meg tökéletesen a feladatot! A visszanyúló lába sarkán felpörgő bőrgolyó – egy furcsa gellert leírva – a hosszú sarokba hullott - Noppert kapus és a kétségbeesetten menteni szándékozó Van Dijk hiába kapálózott - Hollandia – Egyesült Államok 2-1!

a 81. percben  Daley Blind keveredett ki a jobb szélre, felnézett, majd okosan  a hosszúra ívelt, ahol a teljesen egyedül álló – eddig két gólpasszt adó – Denzel Dumfries kapásból a hosszú sarokba lőtt, Hollandia – Egyesült Államok 3-1!

A hátralévő időben az amerikaiak támadgattak, de látható volt, hogy lélekben már feladták a meccset, így az egyébként is számtalan csúcsot tartó Louis van Gaal újabb rekordot állított fel: ő lett a legtöbb győzelmet elérő holland szövetségi kapitány – jelen pillanatban 40 sikernél tart.

A délalföldi szurkolók bíznak benne: Katarban meglesz a 43. diadal is! Nem nehéz kiszámolni: ebben az esetben Hollandia lenne a világbajnok! 

Magabiztos argentin győzelem, de a végén majdnem ausztrál csoda!

A nap másik nyolcaddöntője, az Argentína – Ausztrália találkozónak már a kezdő sípszó előtt számos különlegessége volt: a 169.-szeres válogatott Lionel Messi ugyanis éppen századik alkalommal vezette ki az együttest csapatkapitányként, egyébként a PSG játékosának ez volt profi pályafutása 1000. tétmérkőzése!

Leo egyébként remek formában van: a válogatott utolsó hét mérkőzésén nem kevesebbszer, mint 12-szer volt eredményes; mindez azért is érdekes, mert a legenda egyenes kieséses vb-mérkőzésen még sohasem lőtt gólt az Albicelestes mezében. 

Ausztrál oldalon is van egy különlegesség: a játékosként 56-szoros válogatott Graham Arnold szövetségi kapitány játszott azon az 1988-as találkozón, amelyen a Socceroos az eddigi egyetlen sikerüket érték el a dél-amerikaiak ellen.

S rögtön egy vitatható jelenettel kezdődött a meccs: az 5. percben Papu Gómez beadása érintette a hátrafelé forduló Irvine kezét, de a lengyel Szymon Marciniak - és a VAR - jogosan nem avatkozott közbe. 

Ahogy az várható volt, az argentinok rögtön a találkozó elején magukhoz ragadták a kezdeményezést, az ausztrálok pedig visszahúzódtak – egyébként még sosem fordult elő, hogy az auszik két, egymást követő vébémeccsüket is megnyerjék!

Egészen a 35. percig kellett várni arra, hogy az argentinok feltörjék az ausztrál reteszt: egy szöglet után MacAllister passzát

két védő sem tudta blokkolni a lövést, ráadásul a labda Harry Souttar lába között suhant el, így Mathew Ryannak esélye sem volt a hárításra. Az első, kaput eltaláló lövésből vezetést szerzett a világbajnoki címre is esélyes dél-amerikai csapat - Argentína – Ausztrália 1-0!

S persze, ezzel egyből meg is szakadt Messi pályafutásának „vb-fóbiája: immár egy egyenes kieséses találkozón is betalált a kapuba, no, és ami talán még érdekesebb: az argentin örökranglistán megelőzte a másik legendát, a világbajnokságokon nyolcszor eredményes Diego Armando Maradonát.

Az argentin szurkolók számára két Isten létezik: Maradona és Messi! Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh
Az argentin szurkolók számára két Isten létezik: Maradona és Messi! Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A második félidő nagy kérdése az volt: vajon képes lesz-e Ausztrália egy „szaúdi” csodára?

Nos, a szünet utáni első negyedóra alapján egy határozott „nem!” a válasz, ebben az időszakban csupán egy erőtlen Messi-lövést kellett fognia Ryannek, Leckie-ék azonban még az argentin tizenhatosig sem jutottak el…

Az 57. percben aztán eldőlni látszott a mérkőzés: a dél-amerikaiak „magas pressingje” magyarul letámadása ellen nem volt ellenszere az ausztráloknak. A csereként beállt Goodwint támadta le De Paul és Álvarez, a védő ezért hátrapasszolt Ryan kapusnak, aki elől elhalászta a labdát a Manchester City támadója, kicselezte a kapust, és az üres hálóba gurított. A mindössze 22 éves támadó kitűnő formájára jellemző: az utolsó hat válogatott mérkőzésen negyedszer volt eredményes - Argentína – Ausztrália 2-0!

A csendesen csordogáló találkozón kimondva kimondatlanul már mindenki elkönyvelte a sima argentin győzelmet, amikor - szinte a semmiből – a 77. percben szépített az ausztrál válogatott:a csereként beállt Craig Goodwin lopakodott előre, és 18 méterről tüzelt: a labda minden bizonnyal jócskán mellé ment volna, de megpattant Enzo Fernández hátán, és védhetetlenül vágódott a hosszú sarokba – Argentína – Ausztrália 2-1!

Vérszemet kapott a Socceroos! A fürge balhátvéd, Aziz Behich lódult meg a tizenhatoson belül, majd egy visszacsel után tiszta helyzetbe került, de lövését szenzációsan blokkolta a csereként beállt Lisandro Martinez. Megtörténhet a hihetetlen fordulat?!

Majd ismét Messin  volt a világ szeme: remekül indított támadást, a védők figyelmét magára irányította, ezért kitolta a labdát Lautaro Martineznek, aki nagy helyzetben kapu fölé vágta a labdát!

A hosszabbításban Messi és Lautaro Martinez is veszélyeztette az ausztrál kaput, ám a slusszpoén a csereként beállt ausztrál „csodagyerek", a 18 éves Garang Kuol lábában maradt: egy beadás után hét méterről, tiszta helyzetből lőtt, de Emiliano Martinez emberfeletti bravúrral hárított - nem csoda, hogy szinte a teljes argentin válogatott a nyakában lógott!

Mintegy 20 másodperc múlva Marciniak lefújta a mérkőzést, így kialakult a katari világbajnokság első negyeddöntőjének párosítása: december 9-én, pénteken Argentína –Hollandia találkozóra kerül sor!

Nyitókép  Messi a csúcson, Ausztrália ellen is vezér volt! Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lord Vader
2022. december 06. 20:48
Hát nem úgy tűnik. Az Oranjék több gólt is rúghattak volna, az amerikaiak egy-két helyzetig ugyan eljutottak, de ez édeskevés volt. Depay is simán befejelhette volna, nem beszélve a többi holland helyzetről. Jobb, ha a jenkik megmaradnak az agresszív, tojáslabdáért agyonpüfölő sportjuknál. Méghogy soccer. A Vastulipán elkalapálta a fatökűeket. A másik mérkőzésen pedig az Aussie-k simán döntetlenre és hosszabbításra menthették volna a meccs végén, nem beszélve, hogy a kapusuk bohóckodta össze a második argentin gólt. Plussz amiket Lautaro Martínez kihagyott, kész röhej. A hollandoknak simán le kellene mosnia az argentinokat. Remélem így is lesz.
Búvár Kund
2022. december 04. 13:11
Hát nagyon két különböző meccs volt...de nem amiatt amire gondolsz. Az amcsik nagyon feltolták a védekezésüket, a gyors holland szélsőknek maradt helyük bőven futni. Az amcsik az ő szempontjukból nézve a lehető legrosszabb védekezési taktikát választották a hollandok ellen, viszonylag a hollandoknak könnyű volt ellenük futbalozni. Én nem azt mondom, hogy más felállásban nem nyertek volna a hollandok, hanem azt, hogy a meccs képe nem ilyen lett volna, amit láttunk. Ezzel szemben az ausztrálok gyakorlatilag feladták az előre játékot, és betömörültek a saját térfelük elé, az alapvonaltól kb 40 méteres sávban. Tudod milyen nehéz ilyen csapat ellen játszani, támadást építeni? A védőknek gyakorlatilag csak oda kell szurkálniuk és kész. Az argentinok feltörték ezt, és begyötörtek két gólt. Az ausztráloknak ekkor már jobban ki kellett nyilniuk. Csak az argentinok ezután már csak félgőzzel játszottak, de még így is zsinórba alakították ki a helyzeteiket, csak elszórakozták őket. A balszélső gyerek, legalább 3 ziccert kihagyott. Az auszik egy megpattanó lövéssel szépítettek. De még így is a végén nem sok híjja volt az x-nek, mert elaludtak a védők... Ennek a meccsnek pedig ezért volt ilyen a képe aminek láttad. Hogy mi lesz az argentin hollandon, azt nem tudom, de abban biztos vagyok, hogy egyik csapat sem játszhatja azt, amit ma játszott. Kiváncsian várom a meccset. Sztem az argentinok játéka javulóban, a hollandoké viszonylag konstans a vébé kezdete óta. Nem vállalkozom tippelésre, de érzésem szerint hosszabbítás gyanús meccs.
jebuzita
2022. december 04. 13:10
Meg kell nézni hova jutott Europa a Daccs lazaságtól. Seistenük se hazájuk. De legalább fennhéjázóan színesek és toleráncok...
zakar zoltán béla
2022. december 04. 13:10
Az még valódi futball volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!