Djokovics – akit végre beengedtek Ausztráliába – visszaköveteli az orosz és fehérorosz teniszezőket Wimbledonba

2023. január 05. 10:17

Novak Djokovics felszólította a teniszvilág szentélyének vezetőit, hogy a korábbi világelső Danyiil Medvegyevet, valamint az orosz és fehérorosz játékosokat engedjék vissza a pályára, hadd indulhassanak idén Wimbledonban!

2023. január 05. 10:17
null
Csisztu Zsuzsa

Vissza az oroszokkal és fehéroroszokkal Wimbledonba!

Novak Djokovics felszólította a teniszvilág szentélyének vezetőit, hogy a korábbi világelső Danyiil Medvegyevet, valamint az orosz és fehérorosz játékosokat engedjék vissza a pályára, hadd indulhassanak idén a wimbledoni viadalon. 

Remélem, hogy ő és a többi orosz és fehérorosz játékos mindenhol játszhat majd

– válaszolta a kérdésre a jelenleg a világranglista ötödik helyén álló szerb klasszis. 

Az orosz és fehérorosz játékosok nem játszhatnak csapatversenyeken, így Medvegyev nem vehetett részt országa zászlaja alatt az Ausztrália városaiban ezen a héten zajló vegyes United Kupán – számolt be róla az insidethegames.

Tavaly Djokovics roppant kritikusan nyilatkozott Wimbledon azon döntéséről, hogy az ukrajnai orosz invázióra válaszul a torna vezetői az orosz és fehérorosz játékosokat kitiltották az All England tenisz klubból. 

Az ATP megbüntette a tornát és a résztvevőket azzal, hogy ranglistapontokat vontak el az indulóktól - ennek lett sajnálatos áldozata amúgy Fucsovics Márton is,

aki több tucat helyet veszített pozíciójából. Jelenleg még nincs hír arról, hogy 2023-ban vajon milyen sportpolitikai döntést hozhat Anglia és a wimbledoni sportvezetők.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is kritikusan nyilatkozott a torna vezetőinek hozzáállásáról és a múlt hónapban azt mondta,

Ez egyébként különösen érdekes nyilatkozat attól a Thomas Bachtól, aki korábban maga is egyértelműen úgy nyilatkozott, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók védelmében tartják őket távol a nemzetközi versenyektől. 

Az orosz Daniil Medvegyev reménykedik abban, hogy visszatérhet Wimbledonba 2023-ban.

Itt Adelaide-ben játszhatok, és ennek nagyon örülök, és a legjobb teniszemet akarom mutatni” – mondta Medvegyev, aki 6-0, 6-3-ra legyőzte Miomir Kecmanovicot, és ezzel bejutott a negyeddöntőbe, és a legjobb négy között épp Djokoviccsal találkozhat.

Novak Djokovics, aki végre újra játszhatott Ausztráliában, az Adelaide-i tornán. Fotó: Brenton EDWARDS / AFP
Novak Djokovics, aki végre újra játszhatott Ausztráliában, az Adelaide-i tornán. Fotó: Brenton EDWARDS / AFP
Djokovicsot tavaly kitoloncolták Ausztráliából, mert nem volt hajlandó beadatni a COVID-19 oltást.

Erről itt olvashat.

Eredetileg 2025-ig nem térhetett volna vissza, de a korlátozást novemberben feloldották, miután Ausztráliában kormányváltás történt.

Adelaide-i visszatérésekor Djokovicot hatalmas éljenzés fogadta, amikor január 2-án a kanadai Vasek Pospisil oldalán páros mérkőzést játszott, még akkor is, ha a páros három szettben kikapott.

Djokovic 21 Grand Slam-győzelme közül kilencet Ausztráliában ért el. Az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open január 16-án kezdődik Melbourne-ben.

A nyitóképen: Novak Djokovics egy korábbi, US Open tornagyőzelmekor. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
minona
2023. január 29. 18:33
Ez a Djokovics egyre szimpatikusabb nekem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!