Év edzője-kategória: legyőzheti-e Marco Rossit Bíró Attila vagy a Bánhidi Ákos – Csang Csing Lina kettős? Szavazzon!

2023. január 06. 13:42

Január 9-én, igazán impozáns helyszínen, a Magyar Állami Operaházban tartják az idei Év sportolója-gálát. Az eseményt felvezető sorozatunkban ezúttal az Év edzője-kategória jelöltjeit mutatjuk be!

2023. január 06. 13:42
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A legesélyesebb férfi versenyzőkről itt olvashatnak, a hölgyekről itt írunk, a hagyományos Év csapata-kategória jelöltjeit itt soroljuk fel, az Egyéni sportágak csapatairól itt írunk, ezúttal az „Év edzője” kategória legjobbjai kerülnek a nagyító alá!

Bánhidi Ákos és Csang Csing Lina

Kimondva kimondatlanul óriási elvárásokkal vártuk a 2022-es pekingi, téli ötkarikás játékokat, hiszen a 2018-as olimpián 5000 méteres váltóban sporttörténelmet író short-track csapat (Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Knoch Viktor) megszerezte a magyar sport első téli olimpiai aranyérmét. (Megjegyzendő: az edzőpáros e diadal után első lett az „Év edzője” kategóriában.) Pjongcsang óta azonban rengeteg minden történt: Knoch Viktor visszavonult, Burján Csabának pedig egy fegyelmezetlenség miatt történő eltiltás után már nehezére esett a felkészülés, ezért a téli olimpia után ő is bejelentette végleges visszavonulását, mindezek után a honosított John-Henry Krueger valamint Nógrádi Bence került a csapatba. A történelem ezen a távon nem ismételte önmagát, hiszen csupán hatodik lett a csapat, de így sem volt okunk a panaszra, hiszen

Liu Shaoang – szintén sporttörténelmet írva – az 500 méteres short-track távon megszerezte a magyar sport első egyéni téli olimpiai aranyérmét.

Ádó csupán azért lehet szomorú, hiszen 1000 méteren bátyját, az első helyen végző Liu Shaolin Sándort máig vitatott körülmények között, utólag kizárták, így a testvér egyet előrelépve bronzérmes lett, míg a short-track vegyesváltó (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoaong, John Henry Krueger összetételben) szintén a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Hiába a diadalok, nincs rá sok esély, hogy újra összeálljon a sikerpáros Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Hiába a diadalok, nincs rá sok esély, hogy újra összeálljon a sikerpáros Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Liu Shaoang olimpiai győzelmének értékét növeli, hogy jóval a sportolói faluba érkezés előtt, még Budapesten elkapta a koronavírust, így nem csak hogy később csatlakozott a csapathoz, hanem mindez természetesen a fizikai állapotára is kihatott. ám így is képes volt a sporttörténelmi bravúrra. Ismert: Liuék azóta Kínába távoztak, mint ahogy Csang Csing Lina is, kérdés, hogy ezek után az edzőpárosnak van-e esélye a duplázásra?

Bíró Attila, a női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya

A kitűnő szakember és stábja immár hét éve építgeti, alakítja szisztematikusan a válogatottat. A 2016-os riói olimpián még nem sikerült a történelmi bravúr, az éremszerzés, de a tokiói olimpián már összejött a nagy siker. Előbb egy sosem felejthető mérkőzésen Keszthelyi-Nagy Ritáék szakították meg az Amerikai Egyesült Államok hegemóniáját – 10-9 - (a sportág egyeduralkodói 13 év után kaptak ki ötkarikás játékokon), majd egy szintén sosem felejthető bronzmeccsen 11-9-re vertük Oroszországot - , a kapus, Magyari Alda által szerzett találatot a mai napig libabőrőzve idézi fel bármelyik magyar sportrajongó. Ilyen előzmények után érkeztünk el a 2022-es, hazai rendezésű FINA-világbajnoksághoz, amelyen a válogatott ismét bizonyította: továbbra is a világ élvonalához tartozik! Egészen a döntőig meneteltünk, ahol ezúttal nem jött össze az újabb „amerikai álom” az USA elleni bravúr, de így is

óriási közönségsikert aratva lett ezüstérmes a csapat.

A világbajnokság után tovább folytatódott a generációváltás, a megfiatalított együttes (a pihenő vezér, Keszthelyi-Nagy Rita nélkül) ötödik helyezést ért el az Európa-bajnokságon.

Teljes az összhang a mester és tanítványai között! Fotó: MTI/Illyés Tibor
Teljes az összhang a mester és tanítványai között! Fotó: MTI/Illyés Tibor

Bíró Attila szerint Splitben senki nem tudta egyértelműen berúgni az ajtót a fiatalok közül, de néha belefér egy ilyen kisiklás, és a csapat a Világligában bizonyította is, hogy komolyan kell vele számolni az elkövetkező években is. Leimeter Dóráék úgy végeztek a második helyen (a döntőben ezúttal a házigazda spanyolok szétlövéssel fosztották meg a mieinket az elsőségtől), hogy menet közben ismét megvertük az amerikaiakat.

Marco Rossi, a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya

Amióta az olasz szakember vezeti a  nemzeti csapatot (2018 szeptemberében a Georges Leekens által megtépázott válogatott egy Finnország elleni 1-0-s vereséggel kezdett a Nemzetek Ligája C-csoportjában), azóta hozzászokhattunk ahhoz: évről évre fejlődik a csapat. A sosem felejthető, a pandémia miatt 2021-re halasztott Euro 2020-ra éppen a sikeres NL-szereplés révén juthattunk ki (kell-e valakinek felidézni az Izland elleni pótselejtező hosszabbításában esett Szoboszlai Dominik-bombát, vagy éppen már az Európa-bajnokságon, a népünnepélyt hozó, az aktuális világbajnok Franciaország, valamint a Németország elleni döntetleneket), és nagy örömünkre 2022-ben is folytatódott a sikersorozat.

Sikeremberek! Fotó: MTI/Illyés Tibor
Sikeremberek! Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Nemzetek Ligája A-divízójába felkerülő válogatottnak a tisztes helytálláson kívül nem sok esélyt adott a közvélemény, ám Szalai Ádámék alaposan rácáfoltak a papírformára. Angliát oda-vissza vertük (kell-e felidézni, hogy

az 1953-as „Évszázad mérkőzése” óta nem győztük le idegenben a Háromoroszlánosokat, akik még sosem kaptak ki négy góllal hazai környezetben,

ráadásul még arra sem akadt példa, hogy az angolok két egymást követő mérkőzésen gólt sem tudtak szerezni ellenünk…), a négyszeres világbajnok németektől négy pontot szereztünk (Szalai Ádám lipcsei csodagólja méltó búcsútalálat volt!), és csupán a világbajnokságról lemaradó olaszok – akik ezek után presztízskérdést csináltak a Nemzetek Ligája-csoportgyőzelemből - tudtak minket kétszer is megverni…

Nyitókép: Marco Rossi - jár a taps! Fotó: MTI/EPA Hannibal Hanschke 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kortárs
2023. január 10. 11:14
Rossi 4-0 Angliában! Ezt még Messi sem győzheti le! :D
Toncsy88
2023. január 09. 15:38
Szép estét! Csang Csing Lina??? Ez most egy vicc? Komolyan? Marci Rossi vagy Bíró Attila! Azt kész.
Silcon
2023. január 09. 10:17
A foci népszerűségben mindent ver, hiába vannak más sportágakban komoly eredmények, annyi embert egyik sem mozgat meg, mint a foci. Marco Rossi, egyértelmű.
pbetti87
2023. január 09. 10:17
Még véletlenül sem ez a hisztis picha verte szét a magyar koriválogatottat (a "véletlen" elváltás az elődöntő futamban, Burján Csaba karrierjének kerékbe törése)... Az meg, hogy esetleg a két kis "kedvenckéjével" mit csinálnak még edzésen kívül, hát az meg egyéni fantázia kérdése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!