Magyarország leggyorsabb vegyésznője, egy leendő nyomozó vagy egy elégedetlen Európa-bajnok lesz az Év sportolónője? Szavazzon!

2023. január 03. 18:15

Január 9-én, igazán impozáns helyszínen, a Magyar Állami Operaházban tartják az idei Év sportolója-választást. Ezúttal a három női jelöltet mutatjuk be részletesebben.

2023. január 03. 18:15
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A sportújságíróktól a legtöbb szavazatot kapó három férfi versenyzőről itt olvashatnak, a hölgyek közül az öttusázó Gulyás Michelle, a tornász Kovács Zsófia és a gátfutó Kozák Luca került a kirakatba.

Az öttusázó Gulyás Michelle igazán eredményes évet zárt: az egyiptomi világbajnokságot és a székesfehérvári Európa-bajnokságot egyaránt egy-egy ezüst- és bronzéremmel zárta, ráadásul vezeti a női világranglistát.

Gulyás Michelle egyelőre nem mond búcsút a lovaglásnak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gulyás Michelle egyelőre nem mond búcsút a lovaglásnak Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Újpesti TE 22 éves tehetsége a közelmúltban már egy elismerést behúzhatott: az Év női öttusázójának választották! Michelle ezt azzal is kiérdemelte, hogy az összes tavalyi világversenyen – már amelyiken elindult - az első háromban végzett. Teljesítményének értékét növeli, hogy a megváltozott versenyrendszerben (a selejtezőkben, a középdöntőkben és fináléban összesen tizenhárom tusát kell teljesíteni: a vívást az úszás, majd a lovaglás követi, a záró szám pedig a futásból és lövészetből álló kombinált versenyszám) is a világ élvonalában tudott maradni.

Michelle több nyilatkozatában is kifejtette: a 2024-es párizsi olimpiát követően a lovaglást váltó akadályverseny egyelőre távol áll tőle, még soha nem próbálta ki, ehelyett sokkal jobban foglalkoztatja, hogy idén májusban sikeres vizsgát tegyen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, hiszen nem titkolt vágya: már az élsport mellett minél előbb nyomozó is lehessen!

Hiába az Eb-elsőségek, Kovács Zsófia önbizalmát még erősíteni kell Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hiába az Eb-elsőségek, Kovács Zsófia önbizalmát még erősíteni kell Fotó: MTI/Kovács Tamás

A tornász Kovács Zsófia a müncheni multisport Európa-bajnokságon nyert aranyérmet ugrásban, de több nyilatkozatában kifejtette: abszolút nem elégedett, hiszen több számban is esélye lett volna az elsőségre. A szám 2020-as címvédőjének a döntőben az sem könnyítette a helyzetét, hogy az egyik legnagyobb esélyes, az olasz Asia D’Amato, majd az utána következő bolgár vetélytárs, Valenytyina Gerogijeva is súlyosan megsérült (mindkettőt hordágyon vitték le a szőnyegről), emiatt 20 perces szünet következett. Szerencsére a rendezők e kényszerpihenő után engedélyezték, hogy a versenyzők újra bemelegítsenek, majd ezt követően a Dunaújvárosi KSE tornásza érvényesítette a papírformát és pályafutása harmadik Eutrópa-bajnoki címét is megszerezte. Kovács Zsófia egy nyilatkozatában elárulta, még

e nagyszerű eredmények után sincs helyén az önbizalma,

éppen ezért edzőjével, Trenka Jánossal úgy döntöttek: a jövőben a mentális felkészülésre még nagyobb hangsúlyt fektetnek – már csak a párizsi olimpiára történő sikeres kvalifikáció érdekében is!

Az atléta Kozák Luca minden idők legeredményesebb magyar gátfutónője lett a müncheni atlétikai Európa-bajnokságon, miután - kellemes meglepetésre – a 100 méteres távon (saját, 12,69-es csúcsának beállításával) ezüstérmet szerzett.  

A Debrecen 26 éves versenyzője – aki saját bevallása szerint gyűlöli a hosszú távú futóedzéseket - tanulva korábbi hibáiból, magabiztosan, a második helyen jutott a fináléba, majd élete első felnőtt döntőjében is káprázatos teljesítményt nyújtott.

Saját országos csúcsát beállítva érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikerét;

Baji Balázs 2017-es világbajnoki bronzérme után (110 méteres gátfutás) tehát már a hölgyek mezőnyében is van egy villámléptű klasszisunk. Mindez azért is nagy szó, mert a sprintszámokban eddig nem nagyon jeleskedtek magyar atléták, így a vegyész végzettségű Kozák Luca teljesítménye a 2023-as budapesti világbajnokság előtt különösen biztató! A Mandiner vele készült, korábbi videóinterjúját itt találja!

A villámléptű vegyész, Kozák Luca is nagy eséllyel lehet az Év sportolónője! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

  

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
certus
2023. január 12. 03:50
Kozák Luca. A másik két hölgy érdemei elismerése mellett. Nagyrabecsülésem mindhármuk teljesítményéért.
jóember
2023. január 12. 03:49
Én is Kozákra szavaznék, ha lehetne.
Nannyó
2023. január 12. 03:49
Szavazzunk :) Én az öttusázóra szavazok. :)
Búvár Kund
2023. január 12. 03:49
Gratulálok mind a három hölgynek! Sztem a legnagyobb "súlyú" Kozák Lucáé volt! Magyar európa bajnoki cím egy futószámban... bravó! Nálam az mindent visz az idén a nők között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!