Melyik volt az év pillanata? Liu Shaoang olimpiai győzelme, Milák Kristóf kozmikus világcsúcsa, avagy a Fradi EL-elsőséget érő egyenlítése? Szavazzon!

2023. január 08. 21:20

Január 9-én, igazán impozáns helyszínen, a Magyar Állami Operaházban tartják az idei Év sportolója-gálát. Az eseményt felvezető sorozatunkban ezúttal az Év legemlékezetesebb sportpillanatait állítjuk fókuszba!

2023. január 08. 21:20
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A legesélyesebb férfi sportolókról itt olvashatnak, a hölgyekről itt írunk, a hagyományos Év csapata-kategória jelöltjeit itt soroljuk fel, az Egyéni sportágak csapatairól itt írunk, az „Év edzője” kategória legjobbjait pedig itt mutatjuk be!

Liu Shaoang célba érkezése 500 méteren Pekingben, amivel megszerzi Magyarország első egyéni téli olimpiai aranyérmét

Sokan sokszor megénekelték már a fiatalabb Liu testvér káprázatos teljesítményét, aki a téli olimpián mindenféle fizikai és lelki fájdalmat legyőzve írt sporttörténelmet. Hiszen közvetlenül a játékok előtt koronavírusos lett, emiatt késve csatlakozott a többiekhez, ráadásul egy időre hermetikusan el is különítették a csapattól. Mindehhez jött, hogy bátyját, az 1000 méteres döntőben egyébként első helyen végző Sándort máig vitatott körülmények között kizárták, majd ezután következett az 500 méteres táv, amelyen Ádó minden futamban – már csak dacból is - mindent beleadott.

A győzelem édes íze... Fotó: MTI/Kovács Tamás
A győzelem édes íze... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Nem véletlen, hogy a történelmi, egyéni aranyérem után többek között a következőket nyilatkozta: „A finálé előtt egyáltalán nem izgultam, sikerült megőriznem a nyugalmamat, talán ez is elbizonytalanította a vetélytársaimat. Az olimpiai győzelmem egyik legfőbb tanulsága, hogy bebizonyosodott: a legnagyobb stressz alatt is képes vagyok kiemelkedően teljesíteni!”  

Milák Kristóf világcsúcsa a budapesti FINA-világbajnokságon

A még mindig csak 22 éves világklasszis úszó pályafutása 2022-ben is töretlen maradt – mi az, hogy! Az év legfontosabb versenyén, a budapesti vizes vb-n – mintegy ötezer néző őrjöngése közepette – fő számában, a 200 méteres pillangóúszásban – riválisainak esélyt sem adva – szuperszonikus úszással döntötte meg saját világrekordját (1:50,73) és 1:50,34-es világcsúccsal utasította maga mögé a vetélytársakat. Biztos, ami biztos, Milák azért rövidebb távon, 100 méteren is megverte a világot – cseppet sem mellékesen ez a diadal volt a magyar úszósport 100. világbajnoki győzelme. No, és olimpiai bajnokunk Michael Phelps és Chad le Clos után a harmadik olyan úszó, aki ugyanazon a világbajnokságon 100 méter és 200 méter pillangón is aranyérmet szerzett, s emellett egy tízes elit tagja is lett: 1973 óta korábban csak kilencszer fordult elő, hogy magyar úszó egyetlen vb-n két aranyat is nyerni tudott volna.

Nem vitás: kiemelkedő klasszis! Fotó: MTI/Kovács Anikó
Nem vitás: kiemelkedő klasszis! Fotó: MTI/Kovács Anikó

Kristoffer Zachariassen egyenlítése a Monaco elleni Európa Liga-mérkőzésen, amellyel a Ferencváros csoportgyőztes lett!

A második számú európai kupasorozat H-csoportjában olyannyira kiélezett volt a verseny a vetélytársak között, hogy az utolsó előtti forduló után a magyar bajnok akár csoportgyőztes, de csoportutolsó is lehetett volna. A keresztbe veréseknek köszönhetően (az utolsó helyezett Crvena zvezda legyőzte a Trabzonsport) a Fradinak már egy döntetlen is elég lett volna az óriási bravúrhoz az előzetesen a csoport toronymagas esélyesének kikiáltott Monaco ellen, az utolsó kör előtt a csoportgyőzelemhez – de a meccs vészjóslóan kezdődött. Az első félidőben egyértelműen a vendégek voltak jobbak, akik Ben Yedder révén a vezetést is megszerezték. A második játékrészben azonban a magyar bajnok magasabb fokozatba kapcsolt, és nagy izgalmak közepette, a 82. percben sikerült az egyenlítés: Nguen Tokmac begurítását az évad felfedezettje, Kristoffer Zachariassen vágta a léc alá. A Ferencváros ezzel sporttörténelmet írt, hiszen első magyar csapatként jutott tovább a csoportjából - bármelyik európai kupasorozatot tekintve!  

Nyitókép Zachariassen egyenlített - felrobbant a Groupama Aréna! Fotó: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pbetti87
2023. január 26. 18:34
Csak ismételni tudom magamat: igaz, hogy valaki szép és kiemelkedő eredményeket ér el, de azért vegyük már figyelembe, hogy pont az ezekkel az eredményekkel felépített szobrot dönti le az illető semmi perc alatt. És hogy gondol ez az illető magára, mint példakép? "Hazát, hitet nem cserélünk..." Sinkovits Imre szavai ezek.
Massimiliano Prospero dArco
2023. január 26. 18:34
felejtsük már el ezeket a bohóc, kamu kínai-magyarokat, de úgy örökre....
GyurkaPista
2023. január 12. 02:56
Angol - magyar 0-4, felülmúlhatatlan!!!!! Továbbá, természetesen Marco Rossi szintén első mindenben, 2022-ben, nálam ő az év embere, az év edzője, az év magyarja, az év pizzasütője, mindene aminek pozitív a kicsengése!!!
hini
2023. január 10. 08:16
ez is szenzációs tett volt,de a sopron euroligát nyert,és én azt tartom történelmi győzelemnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!