Simone Biles: „Még mindig terápiára járok" – az olimpiai bajnok tornásznő megtörte a csendet

2023. január 21. 17:00

A tokiói olimpián mentális túlterheltségre hivatkozó és számos versenyszámtól visszalépő amerikai Simone Biles bevallotta: még mindig terápiára jár és még nem hozott döntést, hogy Párizsban indul-e újra.

2023. január 21. 17:00
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Tokióban zavart okozott Biles visszalépése - mentális egészségére hivatkozott

A tokiói olimpián elvitte a showt – na nem pozitív értelemben, hiszen az amerikai tornásznő, az abszolút favoritnak tartott Simone Biles, akiről a túlzásokra hajlamos amerikai sajtó nem kevesebbet állított, minthogy hat aranyérmet nyerhet Tokióban, az olimpia egyik negatív szenzációját szállította. Végül egyet sem nyert, s miután a csapatversenyben vezényletével kikapott a verhetetlennek hitt amerikai női csapat az orosz olimpiai női tornászválogatottól, úgy tűnt minden további döntős versenyszámtól visszalép.

Előszőr mentális fáradtságra panaszkodott, és a mentális egészsége megőrzését hozta fel indokként Biles,

miközben hamar kiderült, hogy a tornász szakmában jól ismert, a szaltók közben átélt térérzékvesztésről, vagy másnéven „twisties”- ről volt szó – erről akkor részletesen itt írtunk, s amely okot ma  már nem is tagad Biles.

 

Huszonöt világbajnoki érmével, ebből 19 aranyával a vébék valaha volt legeredményesebb tornásznője Simone Biles, akinek a tornasport olyan volt az életében, mint egy második otthon.  Imádta a tornatermi ugrándozást, s amikor hatévesen elkezdte a sportot, már akkor is felfigyeltek rá a szakemberek, hiszen olyan ruganyos volt, mint egy gumilabda.

Ez is lett szakmai szemmel Biles tornájának az egyik fő erénye, hiszen olyan akrobatikus kunsztok sorozatával tűzdelte tele a gyakorlatait,

amelynek szinte a közelébe sem értek a versenytársai. Akadt persze a tornász szakmai berkekben olyan vélemény is gazdagon, hogy nem minden az akrobatika, hiszen Biles tornájának épp az esztétikai értéke, a női torna szépsége és harmóniája tűnt el a lélegzetelállító ugrások között és látszott egyben elillanni azzal a hegemóniával, ahogy Biles gyakorlatait mindig az egekig pontozta a bírói testület.

A képen: Simon Biles, akinek tartása azért messze volt a vasalttól. MTI/EPA/Hou Hvi Jung
A képen: Simon Biles, akinek tartása azért messze volt a vasalttól. MTI/EPA/Hou Hvi Jung

Sokan hősnek, mások gyávának tartották

Olimpiai diadalmenete azonban megállt Tokióban a riói olimpia négyszeres aranyérmesének, hiszen úgy döntött, hogy visszalép a tokiói olimpia döntős versenyszámaitól – gerendán aztán mégis vállalt egy finálét, de alaposan átformált gyakorlattal, amiben egyetlen csavar mozdulat sem volt, és ami végül bronz érmet hozott neki.

Sokan hősként ünnepelték, amikor a mentális egészség kérdését behozta a közbeszédbe, sokan pedig gyávának tartották, aki félt a kudarctól,

mi több, olyannak, aki ezzel értékes helyek, esetleg érmek sokaságát vette el más amerikai csapattársaitól.

Mivel Biles azóta távol maradt a versenyzéstől, hatalmas számú rajongóktábora ma is türelmetlenül várja a visszatérését.

Még mindig terápiára jár

Egy korábbi interjúban Biles megemlítette, hogy jelen lesz a párizsi olimpián, de azt még nem tisztázta, hogy résztvevőként vagy más szerepben.„Jelenleg nem tudom, hogy sportolóként vagy nézőként, de ha úgy döntök, hogy edzeni fogok, akkor nyilván 100 százalékosan ott kell lennem, szóval valószínűleg nem fogom majd vissza magam és meg fogok megpróbálni mindent beleadni". Biles a mentális egészségét előtérbe helyezve azt is elmondta:

„Még mindig terápiára járok, és még mindig mindent megteszek azért, hogy a legjobb verziója lehessek önmagamnak".

Korábbi interjúkban és több alkalommal is foglalkozott már a témával.

A The Late Late Show With James Corden című műsorban Biles azt mondta: „Azt hiszem, most még mentálisan és fizikailag is gyógyulnom kell".

Sokan támogatják és jónéhányan kritizálják Bilest, akiről szakmai berkekben sokan úgy látták ma sem és már az olimpia előtt sem volt elég fókuszált,

és valójában számos közösségi, üzleti és társadalmi tevékenysége volt az, ami a sportteljesítménye kárára vált.

A kept forrása: American Vouge
A kept forrása: American Vouge

Jelenleg igen elfoglalt az esküvői készülődéssel, hiszen a 25 éves tornásznő várhatóan a 2023-as NFL-szezon előtt összeköti életét Jonathan Owens NFL-sztárjátékossal.

 

 

A képen: Simone Biles amerikai tornásznő a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2021. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane
A képen: Simone Biles amerikai tornásznő a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum Ruhaintézetének jótékonysági gálaestjén 2021. szeptember 13-án. Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Bildes és az üzlet, a BLM és a politika

Biles ugyanakkor számos céggel dolgozik együtt üzleti alaponés az sem titok, hogy

a BLM mozgalom egyik elkötelezett arca, aki szerint ezzel a mozgalommal indult el

végre a pozitív változás. Biles az is, a aki előszeretettel vendégeskedik számos más sportesemény díszvendégeként.

A képen: Joe Biden amerikai elnök átadja Simone Biles tornásznak az elnöki szabadságérmet, a nemzet legmagasabb polgári kitüntetését a 17 díjazottat kitüntető ünnepségen a Fehér Ház keleti termében Washingtonban, 2022. július 7-én. Fotó: SAUL LOEB / AFP
A képen: Joe Biden amerikai elnök átadja Simone Biles tornásznak az elnöki szabadságérmet, a nemzet legmagasabb polgári kitüntetését a 17 díjazottat kitüntető ünnepségen a Fehér Ház keleti termében Washingtonban, 2022. július 7-én. Fotó: SAUL LOEB / AFP

Szakemberek éppen azt kifogásolták, hogy ezeket az alkalmakat nem az edzőteremben töltötte.

Joe Biden is kitüntette Simone Bilest

Nagy kérdés, hogy az üzletileg is sikeres Biles karrierjéhez, 4 olimpiai és 19 vébé arany után vajon mit adna még hozzá a párizsi olimpia? Hacsak mindez nem egy amerikai becsületbeli ügy, vagy esetleg egy hollywoodi forgatókönyv része?

A nyitóképen: Simone Biles. Fotó: SAUL LOEB / POOL / AFP

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2023. január 28. 16:27
Vajon A MACS éber dopping őrei mit szólnának Biles biológiai útleveléhez? Ilyen izomzatot ugyanis testépítő módszerekkel szoktak kialakítani, azok viszont az izom kötőszöveteit növelik elsősorban s nem az izomrostok számát! Így az izom mérete nincs összhangban a kifejthető erejével, ami a szertornához szükséges. Láthatóan sem az amcsi tornaszövetség, sem a WADA ingerküszöbét nem érte ez el, ahogy a Williams nővérek esetében sem. A szokásos nyugati kettős mérce!
fogas paduc
2023. január 27. 17:21
Nézd! Egy dologban igazad van, minden bevitt felesleges energia zsírban raktározódik el a szervezetben. De attól ez még maradjon az illető magánügye, és ne a tiéd. Neked, a hülyeséged épp elég problémát ad. Ne foglalkozz a másokéval.
luxusbatar
2023. január 27. 17:20
A legjobb a cikk végén jön. Aki röhögés nélkül el tudja olvasni, jelentkezzen. "Kik a Telex tulajdonosai? A telexesek! Számunkra a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek."
VakzKommondor
2023. január 27. 16:56
https://telex.hu/belfold/2023/01/21/zacher-gabor-elhizas-magyar-miniszterelnok-peldamutatas-rtl Beszóltak a dagadtnak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!