A világ legjobb futói a világ legszebb városában? Budapest kincsei élőben a maraton útvonalán az idei vébén

2023. február 20. 12:29

A verseny a köret, a budapesti úti-film a hús – jön Budapest szívébe a maraton. A Giro legkiválóbb kerékpárosait kísérő, sárga repcetáblák mellett vágtató huszárok képe több százmillió néző retinájába égett be örökre tavalyról. Idén az augusztus végi atlétikai világbajnokság Budapest szívében rendezendő maratoni versenye még nagyobb főváros-marketinget hozhat.

2023. február 20. 12:29
null
Csisztu Zsuzsa

A verseny a köret, a budapesti úti-film a hús – jön Budapest szívébe a csúcsmaraton

A tavalyi Giro d ’Italia nagy rajtja óta tudjuk, hogy léteznek olyan globális sportesemények, amelyek szabadtéri megrendezésük okán valódi országimázs építő potenciállal bírnak, vagyis talán úgy is mondhatnánk a sportverseny a köret, az azt nyomon követő úti-film a hús. A Giro legkiválóbb kerékpárosait kísérő, sárga repcetáblák mellett vágtató huszárok képe több százmillió néző retinájába égett be örökre tavalyról, de a budapesti akkori időfutam során drónokról is követett közvetítés felbecsülhetetlen főváros-marketinget hozott – nem mellesleg – az emlékezetes befutók mellett.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Idén Magyarország és számunkra talán a világ legszebb fővárosa Budapest most ezt még nagyobb léptékben ismételheti meg, mert az augusztus 19-én rajtoló atlétikai  világbajnokság egyik legnépszerűbb és legtöbbek által követett versenyszáma, a maraton a leggyönyörűbb budapesti helyszíneken kínál versenypályát a világ leggyorsabb hosszútávfutóinak. A Hősök tere, Andrássy út, Lánchíd, Alagút, Várkert bazár – csak néhány történelmi látványosság, amelyet megcsodálhatnak majd a 2023-as atlétikai világbajnokság maratoni versenyeinek résztvevői és a nézők a helyszínen, valamint az egész világon a tévéközvetítésen keresztül. Egymilliárdan nézik majd az előzetes várakozások szerint összesen a világbajnokság közvetítéseit és közülük több tízmillióan lesznek azok, akik láthatják, amint augusztus 26-án és 27-én a világ legjobb maratonfutói veszik birtokba  az UNESCO világörökség részét képző történelmi városrészeken a kijelölt versenypályát.

Íme az útvonal – itt megnézheti

 

„A világ legjobb futói a világ egyik legszebb városában versenyeznek majd, történelmi díszletek között. Láss csodát! – így szól amottónk, nem is lehet kérdés, hogy ezzel az útvonallal a maratoni versenyek közben a csoda garantált. A világbajnokságnak kiemelten fontos célja, hogy megmutassuk Magyarországot és a magyar fővárost a világnak.

Azért dolgozunk, hogy minél többen felfedezzék, hogy Európa szívében van egy biztonságos, könnyen megközelíthető, szép és vendégszerető ország" – mondta Németh Balázs,

az atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy akinek tetszett valamelyik városrészlet látványa, lesz alkalma alaposabban is szemügyre venni a látottakat, hiszen a kijelölt káprázatposan szép útvonalon négy kört futnak majd a 10 kilométeres pályán a versenyzők. Így végül összesen 8-szor kell majd átfutniuk a Lánchídon és 4-szer az Alagúton a Budai vár alatt. Eközben láthatóvá válik a budai panoráma, a pesti rakpart, az Erzsébet tér, az Operaház és a belváros sok-sok büszkesége, tere, műemléke.

„Nagyon fontos célunk, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság segítségével mindenkit ösztönözzünk a rendszeres testmozgásra. A maraton során egy csodás helyszínen, egy felejthetetlen hangulatú versenyen

a nézők valóban testközelből láthatják a világ legjobbjait. Úgy lehetnek szemtanúi a versenyüknek, hogy szinte együtt lélegeznek a sztárokkal. Ez a különleges élmény pedig reményeink szerint óriási motivációt jelenthet, hogy mindenki futócipőt húzzon és megpróbálja feszegetni a saját határait” - osztotta meg várakozásait a maratonnal kapcsolatban dr. Schmidt Ádám a világbajnokság szervezéséért felelős kormánybiztos, sportért felelős államtitkár.

Augusztus 26-án reggel 7-kor indul a női, augusztus 27-én reggel 7-kor pedig a férfi maraton mezőnye és szintén az Andrássy úton rendezik a gyalogló versenyeket. Az augusztus 19-én, 8:50-kor rajtoló férfi 20 km-es gyaloglás lesz a világbajnokság nyitó versenyszáma, a női 20 km egy nappal később, 7:15-kor kezdődik. Augusztus 24-én reggel 7-kor a nők és a férfiak együtt vágnak neki az embert próbáló 35 kilométernek. 

A rajt és a cél mindegyik utcai verseny esetében a Hősök tere, amely a Nemzeti Atlétikai Központ mellett a világbajnokság második fő helyszíne lesz.

Megdőlt a legférfiasabb atlétanő szinte „szakállas” , 41 éves futórekordja

Miközben Budapest a világ legnagyobb sporteseményére készül, folyamatosan érdemes figyelni, hogy a világ legjobb atlétái hogyan élesítik formájukat az idei legjelentősebb világversenyre.

Femke Bol minden idők leggyorsabb női 400 méterét futotta tegnap fedett pályán a holland országos bajnokságon, és 49,26 másodperces eredményével megdöntötte a cseh Jarmila Kratochvílová 1982. március 7-én futott 49,59-es idejét.

 

A 22 éves Bol története egészen különleges, hiszen tavalyig gátfutóként érte el legnagyobb sikereit, de érthető döntéssel a 400 gát mellé felvette a 400 síkot is, és  milyen jól tette, hiszen 2022-ben már a szám Európa-bajnoka lett.

Az atlétikának igencsak vitás korszaka volt az 1980-as évek, dúskálhattunk sajnos az igencsak szokatlan rekordokban, gyanús eredményekben, amelyeket azóta is nehezen döntenek meg a világ legjobbjai sokkal modernebb felületeken és felszerelésekben futva manapság. Ilyen volt tegnapig a cseh(szlovák) Kratochvílová fedettpályán futott 400 sík világrekordja, akinek már a látványa is elég volt a startvonalnál anno, hogy mindenkiben kételyeket ébresszen.

A képen: Jarmílá Kratochvílová, aki egészen döbbetes látványt nyújtott még a nyolcvana évek női atlétái között is, és akinek 400 fedett pályás világcsúcsa egészen tegnapig állt. Fotó: DB / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP
A képen: Jarmílá Kratochvílová, aki egészen döbbetes látványt nyújtott még a nyolcvana évek női atlétái között is, és akinek 400 fedett pályás világcsúcsa egészen tegnapig állt. Fotó: DB / DPA / DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP

Durván férfias megjelenése miatt felmerült a gyanú, hogy szteroidokat szedett, s aligha lehetnek kételyeink abban, hogy nem megengedett teljesítményfokozók segítették őt is, mint a kor másik „német futónő csodáját, Anita Koch-ot – utóbbi ma is tartja a női 400 szabadtéri világcsúcsát.   

A legújabb csúcstartó Femke Bol nyilatkozatából egy jóval szelídebb személyiség rajzolódik ki, mint egykori elődei lehetettek. „Természetesen reménykedtem benne, hogy sikerül megdönteni a rekordot, de hát az életben sok mindenben reménykedsz, és az esetek többségében nem következik be. Örülök neki, hogy nemcsak megszereztem a rekordot, hanem nagy különbséggel javítottam meg” – idézte Bolt a World Athletics, vagyis a nemzetközi szövetség honlapja.

A képem: Femke Bol, a női 400 méteres fedett pályás síkfutás új világcsúcstartója. Fotó: Olaf KRAAK / ANP / AFP
A képem: Femke Bol, a női 400 méteres fedett pályás síkfutás új világcsúcstartója. Fotó: Olaf KRAAK / ANP / AFP

A hétvégén egy másik atlétikai világrekord is megdőlt, az amerikai Ryan Crouser fedett pályán 23 méter 38 centiméterre lökte a súlyt. Ezzel egy centivel megtoldotta legjobb szabadtéri eredményét, míg korábbi fedett pályás csúcsán 56 centit javított. 

2023. augusztus 19. és 27. között lesz a budapesti atlétikai világbajnokság, amely Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye. Több mint 200 ország 2000 atlétája vesz részt rajta és a nézőkkel együtt több mint 200 ezer vendégéjszakát töltenek el külföldiek ebből az alkalomból az országban. Jegyek elérhetők a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a hetkoznapihos.hu weboldalon. 

 oldalon. Kedvezményes jegyvásárlási lehetőséget biztosítanak a szervezők a szurkolói klub tagjainak, erről minden információ megtalálható a  weboldalon. 

A nyitóképen: A Hősök tere, a mely rajt és célzónája is lesz a gyalogló és maraton versenyeknek a Budapest 2023 atlétikai világbajnokság alatt. Fotó: Budapest 2023

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sanyikám
2023. február 20. 20:21
Különbség nő és a nő között. Mérhetetlen ..... ..
KBA98
2023. február 20. 20:21
Inkább nézem a futókat, mint a gyönyörű város mocskos polgármesterét
lájkbajnok
2023. február 20. 20:21
Felcsút sokkal szebb. És nem is libsi.
Igazszó
2023. február 20. 20:21
Karigeci és a buzi vitézi fattyú boldog lesz, a városi felszíni járműközlekedés meghal megint hetekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!