Folytatódik az Újpest vesszőfutása: hősies csatában kiestek a Magyar Kupából, így már csak a bennmaradásra koncentrálhatnak!

2023. február 09. 22:19

Nem esett gól az utolsó MK-nyolcaddöntőben, az „orosz rulettben” pedig a lila-fehérek véreztek el.

2023. február 09. 22:19
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

Bognár Gergő dirigálása mellett a csapatok az alábbi összeállításban kezdik a mérkőzést – érdekesség, hogy a négy és fél évvel ezelőtti kupadöntőből csupán két játékos, Spandler Csaba és Vincent Onovo maradt hírmondónak:

Puskás Akadémia: Markek – Batik, Stronati, Spandler, Bartolec – Nagy Zs. Corbu, Favorov, Levi - Baluta, Zahedi   

Újpest FC: Nikolics – Pauljevics, Hall, Diaby, Antonov – Onovo, Jakobi – Kastrati, Katona M. Csoboth - Mudrinszki

További érdekesség, hogy

A kupameccs nem túlságosan kezdődött eseménydúsan: a 7. percben Nemanja Antonov próbálkozását jegyezhettük fel, a szerb légiós Jakobi hátragurítását zúzta kapura, az általában kupameccseken bizonyító Markek Tamás csak kiütni tudta a labdát.

A 14. percben Lirim Kastrati kapta a mérkőzés első sárga lapját, aki a válogatott Nagy Zsoltot rángatta vissza ígéretes helyzetben.

A nyáron a Budapest Honvédtól érkező Batik Bence sem akart lemaradni a sárga laposok listájáról: ennek érdekében a 16. percben Csoboth Kevint bodicsekelte, kissé meglepő volt, hogy a védő ezek után miért próbálta meggyőzni Bogárt, hogy túlságosan szigorúan rántotta elő a zsebéből a kártyát.         

A 24. percben a svéd válogatott Jonathan Levi szögletét követően Marius Corbu elé került a labda. Az Újpest-szurkolóknak akár össze is rándulhatott volna a gyomra, hiszen a román légiós az augusztusi bajnokin kétszer is mattolta az újpesti védelmet – ám ezúttal megkönyörült rajtuk: éles lövése alig kerülte el a vendégek kapuját. 

A 33. percben Nagy Zsolt azzal lepte meg Lirim Kastratit, hogy a tizenhatos magasságában befelé cselezett, majd élesen lőtt – igaz nem wolverhamptoni eredményességgel: a kísérlet ugyanis nem jutott az ellenfél hálójába, igaz Djordje Nikolics csak kiütni tudta a labdát.

A 37. percben

az Újpest kapusa könnyedén védett. Kis szépséghiba: a támadást három Puskás Akadémia-játékos is kísérte – nem véletlen, hogy a hazaiak vezetőedzője, Hornyák Zsolt rendkívül mérges volt az akció végén.

Újpest-helyzettel kezdődött a második félidő: a 48. percben Csoboth Kevin jól húzta meg a szélt, ám a beadását a Ferencváros elleni derbin góllal debütáló Ognjen Mudrinszki ezúttal nem találta el jól a labdát.

Hosszú szünet után vége valami: a 61. percben Nagy Zsolt beadását Artem Favorov –a luxemburgi Tim Hallt túlugorva – fejlete kapura, éppen Nikolics kapus kezébe.

Tim Hallnak nincs sok szerencséje eddigi magyarországi pályafutása során: a Honvéd ellen egy fölösleges kezezéssel hozott össze egy büntetőt, a Fradi ellen derbi első gólja előtti mozdulata kabaréba illő volt, a mai meccs 66. percében pedig újra úgy hárított kézzel egy lövést, hogy ismét sárga lapot kapott. Az Újpest-szimpatizánsok számára egyetlen pozitívum: ezúttal a büntetőterületen kívül történt a vétség. Puljic 18 méteres bombáját Diaby nemes egyszerűséggel kifejelte…    

A 69. percben az életveszélyesen kiugró Csoboth beadása azért nem jutott el a gólra éhes Mudrinszki elé, mert a válogatott  keretbe már  többször meghívót Spandler Csaba kiválóan mentett.

Magához tért az Újpest! A 72. percben Antonov éles beadását Markek bravúrral ütötre kapu fölé, majd nem sokkal később az ezúttal csereként beállt Csongvai Áron bombáját védte a hazai kapus.

Ez is kimaradt! Markek Tamás egy bravúrja a sok közül Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Ez is kimaradt! Markek Tamás egy bravúrja a sok közül Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A 75. percben Nikolics pazar kirúgását követően ismét a második félidőben rendkívül agilis Csoboth Kevin került helyzetbe, ám Markek ismét a helyén volt!    

Hosszú szünet után a 86. percben történt említésre méltó esemény: a Batikot felelőtlenül arcul suhintó Mudrinszki kapott sárga lapot.

A hosszabbítás első percében a korábbi válogatott – ezúttal csereként beálló – Simon Krisztián a tizenhatoson belül került helyzetbe, de a labdával állon lőtte Stronatit; az Újpest-tábor természetesen büntetőt reklamált, de nem volt az. A szögletből nem lett semmi, így következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás!

Az extra játékidő második percében Katona Mátyás remek labdájával – ki más? - Csoboth Kevin ugrott ki, a sárga lapos Batik Bence a tizenhatoson belül nem merte bántani a támadót, aki nagy helyzetben mellé gurított. Kérdés: lesz-e még ekkora lehetőség?

S lám, milyen jó, hogy létezik a VAR – kivéve a Magyar Kupa-mérkőzéseken… A 95. percben a csereként beálló Gouré lövésébe az elcsúszó Spandler Csaba egyértelműen kézzel ért bele, de Bogár Gergő úgy ítélte meg: nem volt szándékos a mozdulat.

Nem meglepő, hogy a játékvezető sárga lappal csitította a szakvezetőt.

A hosszabbítás eddigi perceiben sokkal aktívabb az Újpest, sokat elárult erről az időszakról, hogy a hatalmas cselsorozatot bemutató kameruni védőt, Abdoulaye Diabyt kezdte éltetni az Újpest-tábor.

Az extra játékidő második félidejének első percében Katona Mátyás azért kapott sárga lapot, mert nagy igyekezetében rálépett Batik Bence lábfejére.

A mérkőzés 113. percében Jakov Puljic addig, addig forgolódott a tizenhatoson belül, amíg tiszta lövőhelyzetbe nem került, a sistergő próbálkozást bravúrral védte Nikolics.

Egyenlő erők küzdelme volt Fotó: MTI/Vasvári Tamás
Egyenlő erők küzdelme volt Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Itt már nem lesz gól – érezhető volt, hogy minden játékos a tizenegyesektől várta a megváltást. A végén még - Slagveer szöglete után - Nikolics védett nagy bravúrral.

Az Újpest kezdte a tizenegyespárbajt: a kameruni Boumal betalált, mint ahog Puljic is. Az első kör után 1-1!

A második kört Simon Krisztián kezdte, ám a lila tábor egyik kedvence a kapu fölé bombázott, Van Nieff viszont a hazaiakat juttatta előnyhöz: 2-1 a Puskás Akadémia javára.

Nemanja Antonov egyenlített, és mivel Corbu kísérleténél Nikolics remekül érezte a sarkot, marad az egál. Puskás Akadémia - Újpest 2-2. 

Az Újpest Katona Mátyás lövése után újra előnybe került, a fiatal Gruber Zsombor azonban egyenlített. Puskás Akadémia - Újpest 3-3. .

A korábban a futsalban is jeleskedő Csongvai Áron is eredményes, Artem Favorov révén azonban tartani tudta a lépést a hazai együttes. Puskás Akadémia - Újpest 3-3. .

Az első öt pár tehát nem tudta eldönteni a továbbjutást, ám ezután rögtön megtudhattuk, melyik csapat jut a legjobb nyolc közé. Gouré lövését ugyanis kivédte Markek, így fókuszba került a négyszeres kupagyőztes Batik Bence; aki egy magabiztos lövéssel a legjobb nyolc közé juttatta (5-4) a Puskás Akadémiát!

A negyeddöntő párosítása:

Mezőkövesd-Zsóry – Zalaegerszegi TE

Debreceni VSC – Puskás Akadémia

Paksi FC - Vasas FC

Budafoki MTE (NB II) – Kisvárda Master Good  

Nyitókép Az Újpest FC több bravúrt is bemutató kapusa, Djordje Nikolics összetört a mérkőzés után Fotó: MTI/Vasvári Tamás 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2023. február 15. 18:53
A Magyar foci sajnos még nem jutott el odáig,hogy a jobban játszó csapat győzzön. A legfrissebb bizonyíték erre a legutóbbi ZTE - FTC bajnoki mérkőzés. Az állami pénzekkel maximálisan kitömött FTC-nek az érvénytelen gólt,illetve gólokat is megadják. Néhány éve amikor a Fradi igencsak nagy bajban volt,az állam azonnal a segítségére sietett a klub megvásárlásában. Kb. egy éve amikor néhány magyar befektető szerette volna kivásárolni az Újpestet nagyon sanyarú helyzetéből,az ügylet sajnos kútba esett,mert a covid miatt néhány befektető visszalépett. A kormány a kisujját nem mozdította. A magyar bajnokság valóban egyszereplős: Csak a Fradi ! Kb. 30 éve tippmixelek napi szinten,de magyar eseményre a fentiek miatt soha nem fogadtam,és nem is fogok.
DFK
2023. február 10. 12:30
Csak a Fradi!
anegy_
2023. február 10. 12:30
Jól van ez így!
misi53
2023. február 10. 10:53
Ha talán magyarok fociztak volna magyarokkal , mint régen ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!