A 8,5 milliárdot kereső, távolugrásban világcsúcstartó jógi, aki ötösével rugdossa a gólokat – portré Erling Haalandról

2023. március 16. 12:08

A Manchester City támadója fantasztikus teljesítményt nyújtva 5 gólt szerzett az RB Leipzig elleni BL-nyolcaddöntő visszavágóján. De ki is ez a 195 centis, 97 kilós feltartóztathatatlan izomkolosszus? Tíz érdekesség, amit mindenképpen tudnod kell a norvég gólzsákról!

2023. március 16. 12:08
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

1. Erling Haaland Leedsben született 2000. július 21-én. Azért éppen e 800 ezres városban, hiszen édesapja, Alf-Inge Haaland akkoriban éppen a helyi Unitedben profiskodott. Érdekesség: 2000 és 2003 között a Manchester City mezét is viselte. A papa 34-szeres norvég válogatott, részt vett az 1994-es, amerikai világbajnokságon is, pályára lépett a Mexikó ellen 1-0-ra megnyert csoportmérkőzésen (sárga lapot is kapott a találkozót remekül vezető Puhl Sándortól), valamint az Olaszország ellen 1-0-ra elvesztett meccsen is, ám mivel újra „besárgult”, így a 0-0-ra végződő, Írország elleni mérkőzésen már nem segíthetett. A norvégoknak egyébként ritka balszerencséjük volt: a C-csoportban Mexikó, Írország, Olaszország és Norvégia is 4 pontot gyűjtött, ám az északiak csoportutolsóként búcsúztak a vb-től… Az édesanya sem akárki: Gry Marita Braut válogatott hétpróbázó volt!

2. A fiatal Erling a futball mellett több sportágat is kipróbált, többek között kézilabdázott, golfozott és atletizált. Sokoldalúságára és tehetségére jellemző, ezekben sem volt sikertelen. Mindehhez csupán egyetlen adalék: ötévesen már világcsúcstartó volt - a helyből távolugrásban 163 centiméterrel lett világelső!   

3. Erling hároméves volt, amikor a család visszaköltözött Norvégiába, Bryne városába, és a szülők már ötévesen elvitték csemetéjüket a Bryne FK akadémiájára. Első nagy kiugrása: a klub második csapatában 14 mérkőzésen tizennyolcszor volt eredményes, majd rá egy év múlva – még nem töltötte be a 16. életévét - debütált a klub másodosztályú felnőttcsapatában. Szűk egy esztendő után már az élvonalbeli FK Molde – a korábbi norvég világklasszis, Ole Gunnar Solksjaer vezetőedző ajánlására – szerződtette. Első szezonjában 20 mérkőzésen négyszer volt eredményes, a következő idényben pedig következett az első nagy kiugrás: 2018 júliusában az SK Brann ellen, 21 perc alatt négy gólt szerzett!

4. A Bryne-tól halászta ki az RB Salzburg, Ausztria elitklubja ötéves megállapodást kínált Haalandnak, melynek színeiben az ifjú tehetség kétszeres bajnok és egyszeres kupagyőztes lett, 2019-ben az osztrák Bundesliga legjobb játékosának választották. A

vagy éppen ne lájkolnák egymás bejegyzéseit a különböző közösségi oldalakon.  A Manchester City – RB Leipzig párharc lipcsei, első mérkőzése után egy kis salzburgi nosztalgiázásra is sor került: Szoboszlai, Halland és a Salzburg korábbi, az RB Leipzig jelenlegi vezetőedzője, Marco Rose hosszasan sztorizgatott egymással… 

5. A norvég erőcsatár tehetsége, rendkívüli gólérzékenysége hamar nyilvánvalóvá vált, nem véletlen, hogy a Borussia Dortmund már két év után kivásárolta Haalandot salzburgi, élő szerződéséből, így Erling 2019 decemberében a német Bundesliga egyik legnépszerűbb csapatának játékosa lett. Már a bemutatkozás telitalálat volt: az Augsburg ellen az 56. percben ált be – csapata ekkor 3-1-es vesztésre állt – a meccset végül a Dortmund 5-3-ra nyerte meg, cseppet sem mellékesen: Haaland mesterhármasának köszönhetően. Majd az 1. FC Köln ellen – szintén csereként beállva – duplázni tudott, ezzel a Bundesliga történetének első játékosa lett, aki első két mérkőzésén ötször volt eredményes. Sőt ezt még tovább fokozta, hiszen harmadik bajnokiján az Union Berlin ellen ismét összejött egy dupla, így Erling Haaland lett a német élvonal első labdarúgója, aki három meccsen hét góllal nyitott.

A Premier League-ben is feltartóztathatatlan... Fotó: MTI/EPA Peter Powell
A Premier League-ben is feltartóztathatatlan... Fotó: MTI/EPA Peter Powell

6. A Manchester City 2022 nyarán szerződtette Haalandot, pontosabban kivásárolta őt élő szerződéséből, csekély 60 millió eurót fizettek érte. A Premier League-ben sem akárhogy mutatkozott be: ötödik mérkőzésén mesterhármast szerzett a Crystal Palace, majd négy nappal később a Nottingham Forrest ellen is megismételte ezt a teljesítményt. Első hat bajnokiján tízszer volt eredményes – ez is rekordbeállítás, nem véletlen, hogy már az első hónapjában a PL legjobb játékosának választották!

7. A Bajnokok Ligájában is hatásosan tette le névjegyét: a sorozat első játékosa lett, aki 20 mérkőzésen huszonötször volt eredményes, az RB Leipzig ellen rúgott öt góljához hasonló produkcióra pedig csak két sztár volt eddig képes a BL 1993 óta íródó történetében: Lionel Messi a Barcelona színeiben 2012-ben a Bayer Leverkusen ellen sziporkázott, míg a brazil Adriano 2014-ben a BATE Boriszov ellen gurított egy ötöst.

8. Cseppet sem meglepő, hogy – fiatal kora ellenére – Erling Haaland nevéhez már a válogatottban is számos rekord fűződik. Kihagyhatatlan a 2019-es U20-as világbajnokságon látott produkciója:

A tornán többször már nem is volt eredményes, de a 90 perces villogás is elég volt a gólkirályi címhez. Az A-válogatottban egy Málta elleni Eb-selejtezőn mutatkozott be 19 évesen, a felnőttek között eddig 23 mérkőzésen huszonegyszer talált be az ellenfelek hálójába.

... akárcsak a norvég válogatottban! Fotó: MTI/EPA/NTB/Beate Oma Dahle
... akárcsak a norvég válogatottban! Fotó: MTI/EPA/NTB/Beate Oma Dahle

9. Nem meglepő, hogy a sikeres, fiatal, jóvágású és „kőgazdag” Haalandért (éves keresete 22,3 millió euró, mintegy 8,5 milliárd forint…) sorban állnak a lányok világszerte. Ő azonban hűséges típus, honfitársába, a 19 éves Isabel Hausgeng Johansenbe szerelmes, akit még Bryne városából ismer. Mivel Norvégia nem jutott ki a katari világbajnokságra, a pár Erling marbellai villájában követte az eseményeket.

10. Erling Haaland nem titkolja: remek fizikumát és formáját (az edzések mellett) a meditációs jógának is köszönheti, ezzel kapcsolatos gólöröme is híressé tette: 2020-ban (még a Dortmund játékosaként), így ünnepelte a PSG-nek lőtt dupláját, a visszavágón viszont Neymarék jutottak tovább, és minden egyes találatuk után kigúnyolták a norvég gólörömét. Haaland erre frappánsan és sportszerűen reagált: „Hálás vagyok nekik, mert sokat segítettek nekem, hiszen ezzel is felhívták az egész világ figyelmét a jóga és a meditáció fontosságára, amelynek én is nagyon sokat köszönhetek”

Nem csak Haalandék nyertek 7-0-ra a Lipcse ellen, de ugyanilyen arányú győzelmet aratott a Liverpool nemrég a Premier Leauge-ben a Manchester United ellen. Érdemes meghallgatni erről egy igazi pooli drukker, Hevesi Tamás gólörömét, kattintson: 

Nyitókép Erling Haaland a Leipzig ellen ötször örülhetetett! Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan  

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senior
2023. március 17. 11:09
Ő már múlt, de: https://www.youtube.com/watch?v=V4EHuCK6z4g&ab_channel=FootballSpotlight
Búvár Kund
2023. március 17. 10:20
Egy klasszikus gólt sem rúgott. Egyet 11-esből, 4-szer meg elépattan a labda. Csak jókor volt jó helyen. Kétségtelen ehhez is tehetség kell. De egyszer úgy is elfogy a szerencséje. Nálam nem ilyen a jó futballista. Ennél Ronaldo klassziokkal jobb, pedig ő sem tartozik a kedvenceim közé.
héttörpe
2023. március 17. 00:14
Rohadtul nem volt tizenegyes, a city kapusát ki kellett volna állítani. És akkor indítsuk innen újra a meccset.
brekker
2023. március 16. 21:47
Fiatalon még egész normálisan nézett ki a wikipédia szerint, édesanyjáról ott se közölnek semmit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!