„A VAR egyértelműen igazságosabbá tette a labdarúgást” – helyszíni riportunk Szófiából

2023. március 29. 17:38

Az immár több mint egy éve a Bolgár Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága szakmai vezetőiként dolgozó Kassai Viktor és Ring György meghívására a Mandiner ott lehetett a Szófiában zajló kétnapos szakmai továbbképzésen. A VAR-rendszer kulisszatitkaiba a korábbi FIFA-asszisztens avat be minket.

2023. március 29. 17:38
null
Vámos Tamás
Vámos Tamás

A kétnapos továbbképzésen 52 játékvezető vett részt különböző szerepkörökben – meséli Ring György a bolgár játékvezetői bizottság alelnöke, VAR-instruktora – mivel Kassai Viktorral együtt az a célunk, hogy egyrészt a bolgár játékvezetők a bajnoki mérkőzéseken egyre színvonalasabb teljesítményt nyújtsanak, másrészt köztudott, hogy a nemzetközi porondon való részvétel elengedhetetlen feltétele a VAR-rendszer magas szintű ismerete és magabiztos alkalmazása. 

Alelnök úr, kezdésként először azt vegyük át, a VAR-protokoll szerint mikor is kell közbeavatkoznia egy videóbírónak? 

és egy mérkőzésbe való beavatkozás feltételeit. A VAR-protokoll alapján négy esetben avatkozhat közbe a videóbíró. Az első, ha kérdés, hogy egy gól szabályos körülmények között esett-e, történt-e előtte szabálytalanság. A második feladatkör a büntetőgyanús esetekre vonatkozik. Ilyenkor a videóbírónak azt kell vizsgálnia, hogy a játékvezető által megadott tizenegyes jogos volt-e, illetve éppen nem maradt-e el. A harmadik jogkör a kiállításokra vonatkozik. Fontos kihangsúlyozni, hogy

A büntetőhöz hasonlóan ebben az esetben is azt kell vizsgálni, hogy egy adott kiállítás jogos volt-e vagy éppen nem maradt-e el a piros lap. Az utolsó eset a gyakorlatban a legritkább, de még világversenyen is előfordult hasonló eset: a videóbírónak akkor is kötelessége közbeavatkoznia, amikor a kolléga véletlenül a vétkes csapat egy másik játékosának mutatja föl a sárga, netán piros lapot.

Ring György a VAR-képzés instruktora Szófiában Fotó: Mandiner/Vámos Tamás
Ring György a VAR-képzés instruktora Szófiában Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

És mi a helyzet a lesekkel? Hiszen ez nem szerepel a VAR-protokoll négy pontjában.

A gólok, a büntetőrúgások és bizonyos kiállítások esetén a videóbírónak kötelessége felülvizsgálni, hogy a támadócsapat elkövetett-e bármilyen szabálytalanságot az esetet megelőző támadási szakaszban. Ha például a támadócsapat az említett szituációk előtt bármilyen szabálytalanságot követett el, és ide tartozik az aktívvá váló les is, akkor a videóbírónak szintén közbe kell avatkoznia.

A VAR-kocsiban a videóbírónak több személy is segít, többek között egy vagy több videóbíró-asszisztens. Mi a pontos feladatuk?

A videóbíró-asszisztensnek (hivatalos nevén: AVAR) a VAR munkáját folyamatosan segítenie kell. Egyfolytában nyomon követik a pályán zajló eseményeket és tájékoztatják a videóbírót, ha esetleg bármi elkerülte volna a figyelmét. Nagyon fontos szerepük van azokban az esetekben, amikor a pályán folyik a játék, de a játékvezető éppen egy másik esetet vizsgál a visszajátszások alapján. Ilyenkor az AVAR-nak kell nyomon követnie az élőben zajló eseményeket és tájékoztatni a videóbírót a további VAR-vizsgálatot igénylő történésekről. Ezen  kívül – mivel az AVAR is képzett játékvezető vagy asszisztens – a videóbíró egyes esetekben kikérheti a kollégája véleményét. A videószobában természetesen a VAR a főnök, de ő is csak javaslatot tehet a mérkőzés vezetőbírójának, a VAR-protokollba tartozó esetekkel kapcsolatban, hiszen

Mégis gyakran látjuk, hogy a vezetőbíró a VAR javaslatára megváltoztatja a döntést anélkül, hogy kimenne a pálya széli monitorhoz, és megvizsgálná az adott szituációt.

A VAR-protokoll azt is meghatározza, hogy melyek az úgynevezett tényszerű illetve szubjektív döntések.

Ezekben az esetekben a játékvezetőnek nem szükséges megtekinteni a visszajátszásokat, azonban a szubjektív döntéseknél (mint például egy adott esetben történt-e szabálytalanság, amely esetleg büntetőt vagy piros lapot ért-e) kötelező megnéznie a pálya széli monitornál az ismétléseket.

Gyakran elhangzik kifogásként, hogy a VAR meg sem vizsgál bizonyos, a protokollba tartozó eseteket. Miként lehetséges ez?

Ahogy ön is láthatta a bolgár éljátékvezetők szófiai VAR-gyakorlásán, a videóbírók minden esetet megvizsgálnak, de csak akkor avatkoznak közbe, ha erre a protokoll lehetőséget ad, és a vezetőbíró egyértelműen hibázott. Ha a VAR nem avatkozik közbe, nem azt jelenti, hogy nem vizsgálta meg az esetet, hanem, hogy véleménye szerint a kolléga nem hozott hibás döntést. Mint ön is tapasztalhatta, a VAR és az AVAR egy mérkőzés alatt folyamatosan kommunikál egymással, és elemzi a pályán történt eseményeket.

Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszer működését Fotó: BFU
Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszer működését Fotó: BFU

Beszéljünk az operátorok szerepéről, akik a VAR-személyzet rendkívül fontos tagjai.

Az ő feladatuk, hogy a VAR utasításai alapján a lehető legrövidebb időn belül a legjobb képanyagot biztosítsák a videóbíró számára azért, hogy minél gyorsabban döntés szülessen. Az operátor tulajdonképpen egy technikai személyzet, aki a szakmai döntésekbe természetesen nem szólhat bele. Általában nem is képzett játékvezetők, mégis – a technikai felkészültségüknek köszönhetően – nagyon nagy szerepük lehet abban, hogy milyen gyorsan születik meg egy döntés a VAR-szobában, és így minél kevesebbet álljon a pályán a játék. Szerencsére a bolgár szövetség egy olyan szolgáltatóval szerződött a videóbírós rendszer biztosítására, amely a BL-ben, a világ- és Európa-bajnokságon is dolgozik, ennek köszönhetően a velünk dolgozó bolgár operátorok közül többen is folyamatosan szerepet kapnak a Bajnokok Ligájában és a rangos válogatott mérkőzéseken is.

Kassai Viktor és Ring György elégedett lehet: felkészültek a bolgár játékvezetők! Fotó: Mandiner/Vámos Tamás
Kassai Viktor és Ring György elégedett lehet: felkészültek a bolgár játékvezetők! Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Személyesen is kipróbálhattuk a VAR-rendszert, így tapasztalhattuk, mennyire összetett a videóbírók feladata. 

A VAR-rendszert az autóvezetéshez szoktuk hasonlítani. Ott is csak egy hosszú elméleti és gyakorlati képzés után szerezhetnek jogosítványt a gépjárművezetők, de a rutin megszerzéséhez évek szükségesek.

Nem sokan tudhatják önről, hogy első magyar játékvezetőként már a 2017-es, dél-koreai U-20-as labdarúgó-világbajnokságon is AVAR-ként tevékenykedett. Éppen ezért az egyik legautentikusabb személy e kérdés megválaszolására: a videóbírós rendszer bevezetése mennyire hasznos a futball számára?

Kassai Viktorral, a Bolgár Labdarúgó Szövetség Játékvezető Bizottsága elnökével azon kevés szerencsés vezetők közé tartozunk, akik játékvezetőként is alkalmazhatták ezt a rendszert a pályán, valamint a VAR-szobában ülve is. Az aktív pályafutásom befejezése után VAR-instruktorként több országban is tapasztalatokat szerezhettem, mely alapján úgy vélem, a videóbírós rendszer egyértelműen igazságosabbá tette a labdarúgást, még akkor is, ha bizonyos okok miatt sokan még mindig kifogásolják a létjogosultságát. Nyilván az

de a statisztikák bizonyítják, hogy jelentősen csökkent az egyértelmű hibák száma. 

Nyitókép: A VAR forradalmasította a labdarúgást Fotó: Mandiner/Vámos Tamás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dave
2023. március 30. 13:38
Csak szarabb lett. A kezezésnél is a bíró mondja meg, hogy megadja, vagy nem a tizenegyest. Lásd magyar- bolgár meccs. Bemutatják a pofádba a kezezést és megy tovább minden, mintha mi se történt volna.
amca
2023. március 30. 04:21
Fijjug alapvetően ostobaságot beszéltek. A le az les. Más dolog ,hogy meg kéne szüntetni. 2. nem az az igazi probléma , Igazi problem a kéz,kezezés. Na itt van káosz . Aki érti az ,maga a Nobel.
barkasfarkas
2023. március 29. 21:49
A VAR borzalmas hatást tett a focira. Ma már nem példa nélküli, hogy egy szép támadás végén született gólt percekkel később visszavonnak, mert az indítás pillanatában milliméteres les volt. És ezt nemcsak Bolla gólja miatt mondom, a vb-n is voltak ilyen esetek. A kézre 16-oson belül ráfejelt labdákról, amelyek miatt büntetőket ítélnek, már nem is beszélve. Igazságosabbá akarták tenni, de csak sterilebbé sikerült, és sok VAR által meghozott döntést ugyanúgy lehet vitatni, mint bármelyik korábbit.
zakar zoltán béla
2023. március 29. 21:28
Nem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!