Atlétikai Vb 2023: már csak egy karnyújtásnyira vagyunk

2023. március 01. 19:58

A naptári tavasz első napján már látható közelségbe kerülünk Magyarország sporttörténetének eddigi legnagyobb eseményéhez, az atlétikai vb budapesti rajtjához. 

2023. március 01. 19:58
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

„World Athletics Championships 2023 Hungary” – több mint 200 országból 2000 atléta érkezik hazánkba, hogy a „sportok királynőjét” ünnepelje, és részt vegyen a világ harmadik legnagyobb sporteseményén: az idén augusztus 19-27 között Budapesten megrendezésre kerülő 2023-as atlétikai világbajnokságon. 

Történelmi adósságot törleszthetünk
Az idei lesz az első alkalom, hogy az atlétika csúcseseményének Közép-Európa, és a világ egyik leggyönyörűbb városa: Budapesten adhat otthont.

Hogy áll a készülődés az atlétikai vb-re?

Mandiner olvasói emlékezhetnek: az atlétikai versenyszámok egyik legizgalmasabb és legtradicionálisabb küzdelme, a 42195 méter hosszú maratonfutás helyszínét már kijelölték a szervezők. A versenyszám legfantasztikusabb keresztmetszetét ráadásul a főváros pesti és budai oldala a Lánchídon átvezetve adhatja a futószám útvonalán.

Budapest a világörökség részét képező történelmi városrészeivel és világhírű panorámájával tökéletes helyszín lesz az atléták és a közönség számára.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságot ráadásul egy vadonatúj helyszín teszi még izgalmasabbá. Az új, még építés alatt álló Nemzeti Atlétikai Központ már elnyerte végleges formáját: a sportok királynőjéhez illő koronára emlékeztet. A minden igényt kielégítő, korszerű, kifejezetten atlétikai célra épített létesítmény nemcsak a magyar atlétika új otthona lesz, hanem Közép-Európa legnagyobb verseny- és edzőközpontja is.

A képen: A svéd Armand Duplantis hazájának zászlajával, miután 6,21 méteres új világcsúccsal győzött a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi rúdugrásának döntőjében. Reméljük a budapesti atlétikai vb-n is lesz ilyen pillanata. MTI/EPA/Robert Ghement
A képen: A svéd Armand Duplantis hazájának zászlajával, miután 6,21 méteres új világcsúccsal győzött a eugene-i atlétikai világbajnokság férfi rúdugrásának döntőjében. Reméljük a budapesti atlétikai vb-n is lesz ilyen pillanata. MTI/EPA/Robert Ghement

Fenntartható tervezés és építkezés, nyitott kapuk a sportolni vágyóknak

A fenntarthatóság jegyében készülő létesítménynek lesz egy úgynevezett világbajnokságra készülő, valamint egy a sportág és a nem hivatásos sportolók számára használható üzemmódja is a vébé után.

A Nemzeti Atlétikai Központ 35 000 férőhelyes lesz a világbajnokság idején, míg a mobil lelátók elbontása után 15 000 állandó nézőhely áll majd a hazai közönség rendelkezésére.

A világbajnokságot követően ugyanis a stadion a magyar atlétika kiemelt versenyhelyszíne és egyik fő edzőközpontja is lesz, valamint megnyílik a sportolni vágyó nagyközönség számára is.

A szervezők célja nem csak az, hogy a 9 napos esemény tökéletes legyen, de azt is szeretnék, hogy a világbajnokság öröksége tovább éljen, úgy hogy a sportág legnagyobb ünnepe, a teltházas atlétikai stadion képes legyen hatást gyakorolni a mindennapi emberek életére és a fizikai aktivitáshoz való viszonyára is. Úgy vélik, valahol mindenki atléta, mindenki annak születik, hiszen a legalapvetőbb mozgásformáktól, vagyis a kocogástól, futástól kezdve, a kislabdadobáson át, a kisebb nagyobb ugrásokat is ideértve, mindenkinek van valamilyen emléke az atlétika alapjaihoz. Ezeket szeretnék előhívni és újra mozgásra bírni már a világbajnokosához vezető időszakban és a hátralévő hónapok alatt a szurkolókban is, hogy a vb szuperhősei mellett ők is hétköznapi hőssé válhassanak.

A képen: A második helyezett Kozák Luca a 100 méteres gátfutás döntője után a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A budapesti atlétikai vb-n is örömmel látnánk zászlóval a kezében. MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: A második helyezett Kozák Luca a 100 méteres gátfutás döntője után a müncheni multisport Európa-bajnokságon. A budapesti atlétikai vb-n is örömmel látnánk zászlóval a kezében. MTI/Koszticsák Szilárd

Világsztár atléták

A sportág rajongói természetesen már nagy izgalommal várják az atlétikai vb nemzetközi sztárjait, a síkfutás, a távolugrás, magasugrás, vagy éppen a rúdugrás szupersztárjait – utóbbiban például a sportág hatalmas egyéniségét, a svéd világcsúcstartó Mundo Duplantist.

Magyar szempontból a két tavalyi Eb-ezüstérmesünk, a gátfutó Kozák Luca és a kalapácsvetés kiválósága: Halász Bence lehet a magyar közönség igazi kedvence az új magyar atlétikai stadionban.

Az atlétikai vb programja mind a kilenc versenynap délelőttjére és délutánjára is rendkívül izgalmas versenyszámokat és világsztárokat ígér, s aki még időben szeretné bebiztosítani a helyét a lelátókra, az jó, ha időben kapcsol, mert a jegyértékesítés már bőven meghaladta a százezer eladott belépőt!

A nyitóképen: Az épülő új atlétikai stadion. Fotó: Budapest 2023 Media.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. március 06. 12:56
Atlétikai Vb 2023: már csak egy karnyújtásnyira vagyunk a legindokolatlanabb sportrendezvényünktől. Sajnálatos tény, hogy Fazekas és Annus óta a magyar atlétikát sehol nem jegyzik a világban, de még Európában sem. (Baji Balázs volt az egyetlen, ezt igazoló kivétel). Pont úgy hibás döntés a rendezés, mint ahogy a futballban statisztaszerepet játszó Katarnak itélni a futball vb-t. 10 napig ugyan megtelik a stadion, de utána az enyészeté lesz, mert a madár sem jár majd arra. A magyar kormány - nagyzási hóbortból- ISMÉT kidobott az ablakon többszáz milliárdot.
McFocker
2023. március 04. 00:55
Tényleg nem lett volna jobb helye ennek a 250 milliárdnak amibe ez a baromság került...
lazio154
2023. március 03. 10:23
Igen van futókörös stadion, mi is ilyenben játszunk. De van Berlinben, Athénban Helsinkiben, sok helyen van még. Az atlétikának nincs akkora tábora, hogy önálló stadionjai legyenek. A gazdag országok se engedik meg maguknak az önálló atlétikai stadiont!
buckafej
2023. március 03. 10:23
Ma már a focistadionokban nincs futókör. Azért, hogy a közönség minél közelebb legyen. És ez így van jól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!