Döbbenetes: itt a nő, aki transzférfiként versenyzik az úszók között – tovább durvul a helyzet a transzlobbi nyomására az egyetemi sportban  

2023. április 13. 12:17

Ismét exkluzív interjút adott a Mandinernek György Réka korábbi magyar olimpikon, amerikai egyetemi úszókiválóság, aki tavaly nyílt levelével egyedüliként mert felszólalni a Will Thomasként születő, majd Lia Thomasként a női úszók között taroló transzgender úszó jelenlétével kapcsolatban. Szerinte a helyzet egy év alatt tovább romlott Amerikában, újabb női úszók vonulnak vissza a fair verseny hiánya miatt, miközben itt a transzgender férfi, Iszac Izzi Henig, aki nőként versenyzett korábban.

2023. április 13. 12:17
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Will Thomasból Lia Thomas, aki női rekorderek helyett állt a dobogó tetejére

A Mandiner elsőként készített dokumentumriportot tavaly az amerikai egyetemi úszóéletet alaposan felkavaró transzgender úszóról. A Will Thomasként a férfi csapatban három évig versenyző, majd nemátalakító műtét után Lia Thomasként a női rekordokat megdöntő úszó körüli botrány nem csak az úszóvilágot döbbentette meg.

György Réka, korábbi magyar úszó olimpikon, amerikai egyetemi úszókiválóság az NCAA-nek, vagyis az amerikai egyetemi bajnokságot szervező szövetség vezetőségének írt nyílt levelével tavaly hatalmas port kavart. A legnagyobb amerikai tévétársaságok és sajtóorgánumok keresték interjút kérve, de a hazai média is szerette volna megtudni, honnan vette a bátorságot, hogy a nők fair versenyhez való jogáért kiálljon egy olyan országban, ahol tarol a woke-ideológia és ahol a genderelmélet túlterjeszkedése már a női versenysportot is komoly veszélybe sodorta.

Réka akkor egyedül a Mandinernek adott exkluzív interjút és elismerte, hogy komoly fenyegetésnek volt kitéve véleménye miatt, heteken át zaklatták és a telefonját is inkább elvették

a csapattársai a Virginia Egyetem úszócsapatában, hogy megkíméljék attól a szörnyű kommentáradattól, amit az interneten, különösen a közösségi felületeken kapott.

A képen: A dobogó tetején a 100 yardos gyorson a győztes transzgender nő Lia Thomas, a második helyen pedig a transzgender férfi Iszac Henig az amerikai női egyetemi úszóbajnokság Ivy-liga versenyében. Fotó: Joseph Prezioso / AFP
A képen: A dobogó tetején a 100 yardos gyorson a győztes transzgender nő Lia Thomas, a második helyen pedig a transzgender férfi Iszac Henig az amerikai női egyetemi úszóbajnokság Ivy-liga versenyében. Fotó: Joseph Prezioso / AFP

György Réka egy év elteltével újra interjút adott a Mandinernek annak kapcsán, hogy újabb kitűnő amerikai válogatott úszónő, Riley Gaines, a 200 pillangó valaha volt egyik leggyorsabb versenyzője jelentette be a visszavonulását, mert nem tudja és nem is akarja felvenni a versenyt a biológiailag férfiként született úszókkal.

Mindannak ellenére, hogy nőtt azok száma, akik csatlakoztak az elégedetlenkedőkhöz, vagyis hozzám, semmilyen pozitív elmozdulás nem történt a női sportolók jogainak védelme érdekében” – kezd bele Réka annak összegzésébe, hogy áll a női sport ügye az amerikai egyetemi sportéletben.

A képen: György Réka korábbi magyar úszóválogatott, a Virginia-tech korábbi úszója ma autista gyerekek képzésével foglalkozik és exkluzív interjút adott a Mandinernek. Fotó: MTI/ Kovács Attila
A képen: György Réka korábbi magyar úszóválogatott, a Virginia-tech korábbi úszója ma autista gyerekek képzésével foglalkozik és exkluzív interjút adott a Mandinernek. Fotó: MTI/ Kovács Attila

Réka tavaly második diplomáját is megszerezve pszichológusként és fejlesztő trénerként diplomázott, ma autista gyerekek képzésével foglalkozik napi szinten, miután a versenyszerű úszással felhagyott. Tavaly ilyenkor még félő volt, hogy nyílt levele miatti meghurcolása esetleg jövőbeni munkaadójánál is probléma lehet és akár negatív megbélyegzés kíséri majd szakmai önéletrajzát. „Sokáig tartottam attól, hogy nem lesznek-e velem előítéletesek a jövendőbeli munkahelyemen, hiszen

azért, amiért volt merszem kiállni a női úszók fair versenyhez való jogainak védelmében. Érdekes ugyanakkor, hogy bár vállaltam a véleményemet ezután is, a munkahelyemen nem kezdtek ki emiatt, sőt a közvetlen kollégáim inkább velem értenek egyet, ha négyszemközt beszélgetünk” – mutat rá György Réka arra a meglehetősen kétarcú politikára, amely oly nagyon jellemző ebben a kérdésben (is) a tengerentúli woke-ideológia térnyerésére. 

Rékát arról is kérdezte a Mandiner, hogy mit gondol a Riley Gaines, kitűnő amerikai gyors- és pillangóúszó rekorder bejelentéséről, aki azért adja fel ígéretes úszókarrierjét, mert nem szeretne biológiailag férfinak született úszók ellen versenyezni.

Gaines, aki a 2019-es budapesti junior úszóvilágbajnokságon is remekelt,

többször felszólalt már a transzgender sportolók részvétele ellen a biológiailag női sportolók versenyében,

sőt petíciót írt és nyíltan bírálta Joe Biden elnököt, amiért azt javasolta, hogy a szövetségi polgárjogi törvényben a „nem” fogalmát úgy változtassák meg, hogy az magában foglalja a „gendert” és a „gender identitást” is. Sőt, a legfrissebb hírek szerint az Independent Women's Forum (IWF) péntek kora reggel közleményt adott ki, miután Gaines, a tizenkétszeres válogatott úszó és a szervezet szóvivője egy videót tett közzé a Twitteren, amelyben azt állítja, hogy „egy férfi fizikailag kétszer megütötte", miután beszédet mondott a Turning Point USA és a Leadership Institute rendezvényén, amely a San Francisco State campusán zajlott.

A videóból jól látszik, hogy a transzgender jogokért állítólag „csendesen és békésen tüntető csoport” milyen válogatás nélküli szavakkal és fenyegető stílusban üldözte el

mindössze a véleményét szabadon közölni vágyó úszóbajnoknőt.

 

 

 

„Riley Gaines esete roppant szomorú. Ő volt tavaly az NCAA bajnokságában az az úszó, aki a 200 gyorson századra azonos idővel

Riley azóta is hallatja a hangját és felszólal a női sportolók jogaiért, de vagy megpróbálják ebben korlátozni, vagy az az van, amit mi is többekkel tapasztaltunk: hiába jutottunk el az NCAA egyik igazgatójához, nekünk magánemberként elmondta, hogy velünk ért egyet, de nem tehet semmit” – mutatott rá Réka a láthatatlan erővonalakra ebben a témában is.

Amikor arról kezdtük faggatni, vajon milyen erők befolyásolhatják az egyetemi vezetést, akkor egyértelművé tette:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CPAC (@cpac)

 

A képen: Lia Thomas transgender nő és Iszac Henig transzgender férfi ölelkeznek az amerikai egyetemi női úszóbajnokság Ivy-liga versenyén. Fotó: Joseph Prezioso / AFP -
A képen: Lia Thomas transgender nő és Iszac Henig transzgender férfi ölelkeznek az amerikai egyetemi női úszóbajnokság Ivy-liga versenyén. Fotó: Joseph Prezioso / AFP -

De hogy lássuk, mennyire elrugaszkodott eseteknek is teret enged az amerikai egyetemi bajnokság közege: itt a biológiailag nőnek születő, akkor még Izzi Henig úszó, aki a Yale színeiben folyamatosan a női döntős versenyzők között szerepelt az elmúlt szezonokban egészen addig, amíg el nem határozta, hogy transzgender férfiként, immár Iszac Henigként folytatja az életét és az úszást, immár a férfiak között.

A korábbi női úszó levetette a melleit, átesett a nemátalakító műtéten és a tesztoszteron kezelésen is, az idei szezonban pedig már a férfiak között indult és kullogott a versenyszámok legvégén.

Egykori favoritszámában, az 50 gyorson 83 indulóból a 79. lett, de csak egy paraúszót és olyanokat tudott megelőzni, akik sosem versenyeztek gyorson.

„Végső soron arról van szó, hogy mindenki fél kimondani, ha nem ért egyet ezzel az ideológiával, amit az LMBTQ és a transzlobbi képvisel, és az a legdöbbenetesebb az egészben, hogy

s ahol a nemi diszkriminációt a szövetségi tanintézetekben a IX. alkotmánykiegészítés több mint ötven éve garantálja. De sajnos ma már újra nem” – zárta gondolatait György Réka.

A nyitóképen: a transzférfiként úszó Iszac Henig. Fotó: Instagram/Iszac Henig

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Xena99
2023. április 16. 07:26
Te most nőből átoperált transzgender férfi vagy esetleg férfiből átoperált transzgender nő? "Brüsszeli demokrata" tuti nem, mert az egy nem létező fogalom. Sokkal inkább brüsszeli diktátor. Nemváltás helyett névváltást javaslok.
Malacborda
2023. április 14. 22:58
Ja ha valaki férfinak születik és átoperáltatja magát leszbikus nővé az mi az?
Malacborda
2023. április 14. 22:53
Mindettől függetlenül ha banánturmixnak vallanák magukat és beleugranának a turmixgépbe, akkor az eredmény valószínűleg piros lenne, a konklúziót mindenki maga vonja le!
Hangillat
2023. április 14. 16:08
Ússzanak egyedül saját mű-magvízzel töltött medencéjükben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!