Ittas állapotban karambol, tömegverekedés, arccsonttörés – ki a bírót megütő Busai Attila, aki minden idők legnagyobb MLSZ-büntetését kapta? (videó)

2023. április 26. 12:45

A vasárnap botrányos körülmények között befejeződött BKV Előre – Kisvárda II NB III-as mérkőzés után a fő vétkest nem kevesebb, mint 6 évre (!) tiltották el a labdarúgással kapcsolatos összes tevékenységtől. De ki is ez a futballista, akinek a pályafutásában sokkal több volt annál, mint hogy ilyen szégyenteljesen érjen véget?

2023. április 26. 12:45
null
Vámos Tamás

Először is vegyük át még egyszer az előzményeket: a feszült hangulatú mérkőzésen a játékvezető a hazaiaknak és a vendégeknek is három-három sárga lapot adott, ezen kívül a BKV Előréből – dupla figyelmeztetés után – a 48. percben Gubó Gábort, míg az 59. percben Girán Mátét küldte az öltözőbe.

Lefejelte és ököllel megütötte a játékvezetőt

Ez már a hazaiak vezetőedzőjének, ifjabb Albert Flóriánnak is sok volt, akit a 70. percben sportszerűtlen viselkedésért és reklamálásért állított ki Büki Gábor vezetőbíró. Ezek után a 75. percben következett Busai Attila kiállítása, aki nem elég, hogy inzultálta a bírót, még vonakodva is hagyta el a játékteret. Busai kiállítása az alábbi videón (3:53-tól) látható:

Ekkor még 1-0-ra vezetett a hazai csapat, de a három kiállításnak és a fegyelmezetlenségeknek meglett a következménye: a hosszabbításban megfordította a mérkőzést a Kisvárda II és végül 2-1-re győzött.

Ezután szabadultak el az indulatok:

mint ahogy arról a Mandiner már is beszámolt, és az MLSZ Fegyelmi Határozatában is szerepel, a mérkőzés lefújását követően Busai Attila „a pályán, majd a mérkőzés lefújása után a pályán és az öltöző felé vezető úton is rátámadt a mérkőzés játékvezetőjére, akit lefejelt és ököllel is megütött. A játékvezető utóbbi támadásnál elesett, a lábát és a csípőjét is megütötte. A labdarúgó több kirívó fegyelmi vétséget is elkövetett, valamint tettlegességével veszélyeztette a játékvezető testi épségét. Ez a magatartás összeegyeztethetetlen a labdarúgás alapelveivel, valamint az emberi viselkedés alapvető normáival. A FEB ezért olyan büntetést szabott ki, amely kétszeresen meghaladja a Fegyelmi Szabályzat vonatkozó pontjában rögzített tételkeret felső határát”  

Ilyen súlyos esetre nem is emlékszünk vissza az elmúlt három-négy évtizedből,

ez is a magyarázata, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség példát akart statuálni, és ezért hozta meg minden idők legbrutálisabb büntetését. 

Azt se feledjük: az illetékeseknek nem csak az elrettentés volt a céljuk, hiszen egy játékvezető közfeladatot ellátó hivatalos személy, ezért is duplázta meg a lehetséges büntetés felső határát a szövetség. A 34 éves labdarúgó pályafutásának ezzel a tettel minden bizonnyal vége, de mint az alábbiakból is kitűnik: a tehetsége mellett korábban sem viselkedett mindig élsportolóhoz méltóan.

Ittas vezetés, ripityára tört autó

Busai Attila a Góliátban kezdte a pályafutását, majd a Sándor Károly Futball Akadémiára került. Innen már csak egy ugrás volt az MTK első csapata, az NB I-ben egy Újpest elleni mérkőzésen mutatkozott be 2007-ben. A legmagasabb osztályban azonban nem tudott megragadni, az NB II-ben szereplő tartalék együttesben szerepelt rendszeresen, ám többre vágyott. Ezért fogadta el a svájci másodosztályú FC Wil csapatának ajánlatát, ahol két évig szerepelt.

Busai Attila a Fradival sikeres volt, bajnoki címet is szerzett Fotó: MTI/Illyés Tibor
Busai Attila a Fradival sikeres volt, bajnoki címet is szerzett Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarországon azonban nem felejtették el: nem csak, hogy bekerült a korosztályos válogatottakba, hanem címeres mezben több mint ígéretesen játszott, tagja volt a 2006-ban az U17-es Európa-bajnokságon szereplő együttesnek, majd 2008-ban az U19-es válogatott tagjaként Csehországban bronzérmet szerzett. Nem véletlen, hogy a Ferencváros is felfigyelt a tehetségre, 2012 januárjában szerződést ajánlottak Busainak, aki

Détári Lajos, majd Ricardo Moniz irányítása mellett a Fradi egyik meghatározó játékosává vált, többek között Gera Zoltánnal és Hajnal Tamással együtt bajnoki címet ünnepelhetett a Ferencvárossal.

Azonban már ekkor látszott: a tehetsége mellett néha érthetetlen fegyelmezetlenségekre is hajlamos volt. Nem csak a pályán, hanem a azon kívül is. Az egyik legkirívóbb esetre 2016 januárjában került sor, amikor a korábbi válogatott Varga Roland társaságában (enyhén ittas állapotban) a Kútvölgyi úton egy betonfalnak ütköztek, az autójuk ripityára tört, de a futballistáknak szerencsére semmi bajuk nem lett.

500 ezer forintos büntetés, 500 forintosokkal...

A történtek után nem sokkal a zöld-fehér klub (Bognár Istvánért cserébe) Busait Diósgyőrbe adta kölcsön, ahol másfél év alatt 43 mérkőzésen szerepelt – a borsodi megyeszékhelyen is inkább a pályán kívül hagyott nyomot maga után, ugyanis egy klublogóval ellátott gépkocsival is közlekedési balesetet okozott: a követési távolság be nem tartása miatt egy előtte haladó autóba hajtott. A DVTK-szurkolók körében sosem vált igazán népszerűvé, ezt csak tetézte azzal, hogy egy eltiltása alatt a Groupama Arénában egy Fradi-meccsre ment, emiatt a borsodi klub 1 millió forintra megbüntette, melynek a fele a csapatkasszába ment, így Busainak végül csak 500 ezret kellett befizetnie.

Mivel a játékos nem érezte jogosnak a büntetését, kitolásból 999 darab 500 forintost juttatott el a klubhoz,

egy későbbi nyilatkozatában elmesélte: senki nem vette észre, hogy egy bankjeggyel kevesebbet fizetett be. Nem nehéz kitalálni, hogy ezek után nem tartott sokáig Busai Attila és a Diósgyőri VTK házassága, a játékos Nyíregyházára szerződött, ahova ugyan nagy reményekkel érkezett, de még egy évet sem maradt.

Tömegverekedés!

Az élet azonban adott még számára ígéretes lehetőségeket: Indiában játszhatott egy rövid ideig (a Nerocában mindössze három mérkőzésen lépett pályára), majd egy sikeres próbajátékot követően a svéd harmadosztályú Nyköpings ajánlott neki szerződést, de ekkor megint történt egy élsportolóhoz méltatlan dolog.

Dicstelen véget ért egy ígéretesen induló pályafutás Fotó:MTI/Illyés Tibor
Dicstelen véget ért egy ígéretesen induló pályafutás Fotó:MTI/Illyés Tibor

Busai Attila – máig tisztázatlan okokból – egy budapesti szórakozóhelyen verekedésbe keveredett, ahol úgy helyben hagyták, hogy

az arccsontja három helyen eltört, az arca szinte a felismerhetetlenségig feldagadt, kis híján az egyik szeme világát is elveszítette.

A történtek után – hiába szentesítették már a megállapodást – a svéd klub (pénzügyi problémákra hivatkozva) végül elállt a magyar futballista szerződtetésétől. Ezek után került a futballista 2021 nyarán a harmadosztályú BKV Előréhez, amelyben ismét a kulcsjátékosok közé tartozott, egészen 2023. április 23-ig, a Kisvárda II elleni mérkőzésig, amely nem nehéz kitalálni: a 34 éves Busai Attila utolsó meccse volt…  

Nyitókép Busai Attilának a Kisvárda elleni meccs volt pályafutása utolsó mérkőzése. Hat évig biztosan Fotó: kisvardafc.hu

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Subi
2023. április 26. 17:58
Az ilyen kis vadembert, még a nézőtérről is kitiltani!
levig79
2023. április 26. 14:49
Eszemben sincs védeni, de azért én a bírókat is kicsit jobban büntetném egy-egy látványos csalás után. Ma gyakorlatilag büntetlenül fújnak el meccseket - nem csak itthon, külföldön is.
buvu
2023. április 26. 14:31
Dobott egyet a "futballista" sztereotípián, pedig sok évig tartó, kemény munka előzi meg, amíg az emberből akár egy nb3-as labdarúgó lesz. Nem könnyű kenyér egyébként, igaz, most állam bácsi bőkezű, de rövid epizód ez, 1-2 év és vége a habzsi - dőzsinek.
Tand
2023. április 26. 13:54
Ezek tényleg futbalisták?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!