Sikeresen teljesítette az első akklimatizációs körét a Mount Everesten Suhajda Szilárd

2023. április 27. 14:12

A magyar hegymászó egészen 6700 méterig jutott, két éjszakát töltött 6400 méteren, egy vihar miatt nem tudott azonnal visszatérni, de sikerült két táborhelyet is kiépítenie. Kövesse velünk az expedíciót!

2023. április 27. 14:12
null

Első akklimatizációs körét követően sikeresen visszatért a Mount Everest alaptáborába Suhajda Szilárd. A hegymászó elérte a 6700 méteres magasságot és kiépítette sátrait az 5943 méteren található 1-es, és 6400 méteren a 2-es táborokban. A körülmények eddig biztatók.

A hegymászó sikeresen kiépítette bázisait az 1-es és a 2-es táborokban (kép: Mandiner-grafika)
A hegymászó sikeresen kiépítette bázisait az 1-es és a 2-es táborokban (kép: Mandiner-grafika)

Suhajda Szilárd a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében március 23-án indult el Nepálba, hogy teherhordók és mesterséges oxigén használata nélkül elérje a Mount Everest 8848 méteres csúcsát.

Ezzel ő lehet az első magyar állampolgár, akinek ez ilyen módon – „tisztán” – sikerül. 

Az első két hétben az expedíció első fázisa, az úgynevezett „előakklimatizáció” zajlott, amely 4400 és 5800 méteres magasság között edzett a sportoló, hogy szervezetét fokozatosan szoktassa a magashegyi, oxigénhiányos környezethez. Ezt követően az eredeti terveknek megfelelően, április 18-án érkezett meg az alaptáborba. Örömteli, hogy az első fázis nagyon jól sikerült, erről Suhajda Szilárd exkluzív videóinterjúban mesélt a Mandinernek: 

Jelenleg a Mount Everesten történő akklimatizálódás zajlik, ez azt jelenti, hogy a hegymászó

hozzászoktatja szervezetét a még nagyobb magasságok ritka levegőjéhez, valamint táborláncot épít ki a hegyen.

A táborok kiépítését Szilárd önállóan végzi, minden szükséges felszerelését önerőből viszi fel a hegyre, az alaptábor felett teljesen saját erejére van utalva. Az első akklimatizációs kör április 24-én kezdődött.

„Ma hajnalban sikeresen tértem vissza a 2-es táboromat jelentő sátramtól. Két éjszakát töltöttem 6400 méteren, illetve érintettem a 6700 méter fölötti magasságot is – ez a Lhoce-fal peremhasadékát jelenti, ahova könnyű terepen, a 2-es tábortól viszonylag gyorsan feljuthat az ember. A 24-i néhány órás vihart leszámítva, minden zökkenőmentesen zajlott. Egy-egy új magasság elérése során jellemző a kellemetlen éjszakai közérzet és így az alváshiány is, de az alaptáborban most lesz egy pár napom kipihenni magam.

Az elmúlt napok eseményeit a szokásos naplóbejegyzésekben részletesen le fogom írni. Jól érzem magam és várom, hogy elinduljak az újabb körre!” – fogalmazott az első körét követően visszatérve a hegymászó.

Suhajda Szilárd egyik táborhelye „a Hegyen” (kép: Suhajda Szilárd)
Suhajda Szilárd egyik táborhelye „a Hegyen” (kép: Suhajda Szilárd)

A hegymászó a következő akklimatizációs kör során kiépíti harmadik – 7200 méterre tervezett – magassági táborát, ahol egy éjszakát el is szeretne tölteni. A folyamatos emelkedés lehetővé teszi a légnyomás változásához – így az oxigénszegény környezethez – történő alkalmazkodást.

Szilárdnak várhatóan három ilyen felmenetre lesz szüksége, mielőtt a legmagasabb pontra indulhat.

A Kyocera Everest Expedíció 2023 csúcsmászására az akklimatizációs időszakot követően, május második felében kerülhet sor. Mi pedig továbbra is folyamatosan tudósítunk majd az expedíció minden fontos pillanatáról – kövesse velünk Suhajda Sziládrot a világ tetejére!

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gxcapril
2023. május 01. 10:32
Ez kinek a pénzéből utazik? Magán vagy adófizetői?
Mandinka
2023. április 27. 17:08
Csak el ne kapja a mindent felülíró bírvágy!
Szeredai
2023. április 27. 15:10
Nem érdekel a kirándulás, ahogyan sokszázezer más magyar külföldi kirándulása se hírekbe való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!